sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Turšič prekinja gladovno stavko po pritrditvi transparentnega delovanja KSEVT

Deli na:
Turšič prekinja gladovno stavko po pritrditvi transparentnega delovanja KSEVT

Foto: Bobo

Soustanovitelj KSEVT Miha Turšič je sporočil, da z današnjim dnem prekinja gladovno stavko. Po razpletih, povezanih s financiranjem KSEVT, je Turšič prejel tudi mnenje direktorata za javno računovodstvo, da je bila uporaba javnih sredstev v KSEVT upravičena in transparentna. "To mi zadošča, da preneham ogrožati svoje zdravje," je zapisal Turšič.

Turšiču poročilo direktorata za javno računovodstvo zadošča in se bo raje posvetil konstruktivni tranziciji KSEVT v funkcionalno institucijo. Od ministrstva za kulturo pričakuje, da zavrže zahtevek za vračilo sredstev, da bodo v KSEVT lahko zaključili poslovno leto 2014 in se posvetili sanaciji letošnje situacije.

"Spoznanje, da je bila kriminalizacija poslovanja KSEVT za leto 2014 posledica umanjkanja volje za iskanje konstruktivnih rešitev direktorice direktorata za ustvarjalnost, lahko ministrici služi kot podlaga za ukrepanje, saj je sedaj očitno, da je zaposlena namenoma povzročila veliko stvarno in moralno škodo meni, KSEVT in ministrstvu za kulturo," je poudaril Turšič, ki je z gladovno stavko začel 30. septembra.

Upa, da bodo ministrica in tamkajšnji zaposleni razumeli njihov primer kot opozorilo, da uradniki na ministrstvu ne smejo biti zgolj skrbniki računovodskih pravil, temveč predvsem tisti, ki naj sledijo razvoju umetniških praks in skrbijo za čim boljše pogoje za nastajanje umetnosti in kulture.

Glede druge zahteve je Turšič od predsednika vlade, ki mu je segel v roko v Moderni galeriji, dobil besedo, da bo narejeno vse potrebno za vzpostavitev KSEVT na trdne produkcijske temelje. S prvimi aktivnostmi po njegovih besedah začenjajo že v naslednjem tednu.

Tretja zahteva - dvig proračuna za kulturo na dva odstotka državnega proračuna, je bila po njegovih besedah javno prepoznana. Državni svet je s svojim sklepom državnemu zboru posredoval pobudo za čimprejšnje zvišanje.

Množična reakcija zaskrbljenih mednarodnih partnerjev, s katerimi sodeluje slovenska umetniška scena, mora po njegovih besedah služiti kot opozorilo vladi, da se "z našimi projekti v mednarodnih konzorcijih ni za igrati".

"Na tej mednarodni podpori moramo graditi pritisk na politiko, ki mora z vso odgovornostjo čim prej ustvariti pogoje, da lahko izpolnjujemo zaveze, ki smo jih dali našim evropskim partnerjem," je zapisal Turšič.

Dodal je, naj primer KSEVT pri političnih odločevalcih ostane "kot opozorilo, da sta umetnost in kultura krhki kvaliteti človečnosti, človeškega je vedno premalo, zato bomo vedno zahtevali več."