pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Türkovi proračunski donatorji

Deli na:

Od dolga v višini 7673,36 evrov, ki je nastal v uradu predsednika dr. Danila Türka z nezakonitim nakupom blaga – od spodnjega perila do zgornjih oblačil uslužbenk, je bilo doslej vrnjeno 530,22 evra oziroma le 6,91 odstotka dolga.

Obljuba dela dolg, zato naj bi v uradu predsednika republike vendarle vrnili denar, ki naj bi ga z zapravljanjem protokolarnih oblačil porabilo šest uslužbenk. Do nezakonite porabe proračunskega denarja, na katero je najprej opozorilo računsko sodišče v revizijskem poročilu, je prišlo že ob koncu leta 2008, a bo celoten dolg, ki po  zadnjih odgovorih predsednikovega urada znaša 7673,36 evra, ne 5.085 evrov, kot je bilo sprva navedeno v revizijskem poročilu, poravnan do februarja 2013.

To naj bi bilo v skladu s sprejetim dogovorom, ni pa znano, ali gre za interni dogovor, ki so ga sprejeli v uradu predsednika ali pa za dogovor med uradom in ministrstvom za finance. V uradu predsednika pojasnjujejo, da bodo uslužbenke vrnile 30 odstotkov izplačanih sredstev, levji delež dolga pa bodo poravnali funkcionarji z donacijami.


Po vseh odkritih nepravilnostih v uradu, v katerem je bilo kršenih več zakonov, od zakona o delavcih v državnih organih in javnih uslužbencih do zakona o javnih financah in celo zakona o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcij predsednika republike, se upravičeno vprašamo, na kakšen način bo sploh izvedena donacija v državni proračun in kakšni so glavni razlogi za donacijo funkcionarjev? Ali se morda predsednik republike Danilo Türk skupaj z drugimi funkcionarji urada vendarle čuti vsaj malo odgovornega za sprejetje nezakonitega  pravilnika, s katerim je bilo  uslužbenkam nato omogočeno nezakonito zapravljanje za oblačila. Ali pa je morda razlog tudi v tem, da je  šlo za nakupe, ki so jih za funkcionarje opravile uslužbenke, čeprav so to v uradu zanikali kmalu potem, ko smo v našem tedniku razkrili nezakonito zapravljanje proračunskega denarja?

Poleg obljubljene donacije funkcionarjev, ki naj bi pomenila 70 odstotkov zneska v višini 7673,36 evra, rok se ji izteče šele v naslednjem predsedniškem mandatu, zato se kaj lahko zgodi, da se bomo davkoplačevalci zanjo nazadnje še  obrisali pod nosom, je pomenljiva višina doslej vrnjenega dolga. Kot so nas obvestili iz predsednikovega urada, je šest uslužbenk doslej vrnilo 530, 22 evra, kar pomeni 6,91 odstotka celotnega dolga. Lahko se potolažimo, saj je še vedno bolje nekaj kot nič. Da smo sploh prejeli teh nekaj podatkov,  je moralo preteči kar precej vode.

Ker se pričakovanja, da bo urad predsednika morda na lastno iniciativo vendarle obvestil javnost, ali je bila izpolnjena že pred meseci dana obljuba o vrnitvi nezakonito porabljenih sredstev, niso uresničila, smo na urad 10. aprila letos, torej po več kot petih mesecih »spanja pravičnega,« naslovili vprašanja o vrnjenem dolgu, a smo na odgovore sprva čakali zaman. Tako smo jih dobili šele po ponovnem pozivu 19. aprila, ko se je iztekel zadnji dan sedemdnevnega roka, določenega za odgovor po zakonu o medijih.