supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

Vrtec igralnica otrok Svet24.si

Ministrstvo: Sprememba vrtčevskih normativov ...

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

padec omrzel Ekipa

Jasno je, kakšno je zdravstveno stanje mladega ...

adriana, življenje-na-tehtnici Njena.si

Adriano pri hujšanju ovirala velika samozavest

simundza Ekipa

Bodo Turki odpustili Šimundžo? Trma, ki bi ...

Slovenija

Türk v TV Klubu

Deli na:

Predsednik republike Danilo Türk je v pogovoru v TV Klubu na POP TV dejal, da je pričakoval, da bo po podelitvi odlikovanja nekdanjemu republiškemu sekretarju za notranje zadeve Tomažu Ertlu nekaj negativnih ocen, ni pa pričakoval tako burnih in resnih obtožb. "Osamosvojitveno prizadevanje ne more biti monopolizirano," je dejal.

Predsednik republike Danilo Türk je v pogovoru v TV Klubu na POP TV dejal, da je pričakoval, da bo po podelitvi odlikovanja nekdanjemu republiškemu sekretarju za notranje zadeve Tomažu Ertlu nekaj negativnih ocen, ni pa pričakoval tako burnih in resnih obtožb. "Osamosvojitveno prizadevanje ne more biti monopolizirano," je dejal.

Glede napovedane ustavne obtožbe, ki sta jo napovedala opozicijski SDS in SLS, je ocenil, da je to še vedno čustvena reakcija in še vedno padajo težke besede. "Demokracija nima veliko opravka s tem in tudi ne bo imela velike koristi od tega," je menil.

Z odločitvijo za podelitev odlikovanja voditeljem akcije Sever je želel povedati, da so v Sloveniji veteranske organizacije, vključno z organizacijo Sever, ki se že dolgo čutijo zapostavljene, ki pa so dale velik prispevek. "Čas je bil, da se jim ta prispevek prizna," je poudaril.

Opozarja pa, da njihov prispevek ne zmanjša prispevka koga drugega, saj je veliko tistih, ki so sodelovali pri osamosvojitvenem prizadevanju. "Osamosvojitveno prizadevanje ne more biti monopolizirano," je dejal. V njem je sodelovalo veliko ljudi na veliko načinov in čas je, da ob 20-letnici dogodkov akcije Sever to tudi priznamo, meni predsednik.

Ob podelitvi odlikovanja je pričakoval "nekoliko bolj trezno razpravo". Meni namreč, da je prišel čas, da o vsem našem osamosvojitvenem prizadevanju govorimo trezno, čim bolj premišljeno, s čim manj čustev in z manj obtoževanja. V naši politični praksi imamo navado izražati obtožbe, kar ni dobro, meni. Moramo biti sposobni pogovarjati se o stvareh - več strpnosti, tolerance, pripravljenosti poslušati druge, opozarja.

Vsota, ki jo kot minimalno plačo predlaga vlada, je pod ravnijo revščine, pravi. "S tem se ne da preživeti." Vendar pa glede na izjave ministra za delo Ivana Svetlika predsednik Türk ocenjuje, da so še možnosti, da se napreduje v smeri sporazuma. Ob tem je dejal, da se da z dobrim dogovarjanjem priti do rešitve.

Ob vprašanju, kdo je tisti, ki naj spodbudi nov način socialnega dogovarjanja, meni, da bi vlada lahko naredila več. Minister za delo Svetlik bi lahko pokazal poti naprej. Tudi sicer je v mnogih primerih na potezi vlada, da pokaže pripravljenost na dialog in od tu napreduje, meni predsednik Türk. Kot največjo napako vlade pri spopadanju s krizo pa ocenjuje, da je preveč zamujala.

Obtožnih predlogov zoper nekdanjega obrambnega in sedanjega okoljskega ministra Karla Erjavca in nekdanjega načelnika Generalštaba Slovenske vojske Albina Gutmana v zadevi Patria ne pozna in po njegovem mnenju ne bi bilo prav, da bi ju komentiral. Na vprašanje, ali bi moral minister Erjavec odstopiti, pa je dejal, da je to "v tem trenutku stvar njegove vesti".

Ob primeru Nekrep verjame, da bodo zdravniška zbornica in drugi organi pregledali svoje postopke in ne bodo dovoljevali, da se takšne stvari ponavljajo. Izrazil je upanje, da bodo njegov poziv upoštevali.

Glede arbitražnega sporazuma s Hrvaško je opozoril, da ta govori o tem, da mora arbitraža poiskati stik z odprtim morjem. Verjame, da lahko z dobrimi argumenti in dobrim nastopom dosežemo, da bo ta stik takšen, kot Sloveniji ustreza.

Na vprašanje, ali se bo po končanem predsedniškem mandatu potegoval za mesto generalnega sekretarja Organizacije Združenih narodov (OZN), pa je odgovoril, da tega ne načrtuje.