mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Turk: Šarec se mora zavedati, da bo na koncu za vse grehe plačal on

Deli na:
Turk: Šarec se mora zavedati, da bo na koncu za vse grehe plačal on

Žiga Turk - Foto: Primož Lavre

Včeraj izvoljeni predsednik vlade Marjan Šarec v svojem predstavitvenem nagovoru pred poslanci DZ ni bil ideološki, ni dvigal pričakovanj, uporabljal je jezik in stil, ki ga slovenski človek razume. "Če to nakazuje, da bo v ospredju reševanje problemov, ne pa doktrinarni spori, je to spodbuden začetek," ocenjuje Žiga Turk.

Nekdanji minister in komentator političnega dogajanja je Šarčev govor za STA ocenil kot "povsem soliden". Šarec je po njegovem mnenju našel ravnotežje med nagovarjanjem bolj desnih vrednot (domovina, domoljubje, ljubezen do države), kot bolj levih (na primer čut za sočloveka in sodelovanje). Bil je nekonflikten, povedal je malo takega, s čemer se ni mogoče strinjati in zato ni bil preveč vsebinski, meni Turk in dodaja, da po tem tudi ni bilo nobene potrebe.

Turk ugotavlja, da je Šarec na prvo mesto postavil zdravstvo, varnost in meje na drugo. Glede na to, kaj skrbi državljane, drugače po njegovih besedah niti ne bi bilo pametno. Tudi o zdravstvu je govoril tako, da si ni ustvarjal sovražnikov. "Pomembno je, da je na prvem mestu. Bolj izkušeni koalicijski partnerji so mu ta problem prepustili in glede na to, da ima še najmanj ideoloških predsodkov, zna biti to celo dobro," je v komentarju Šarčevih besed glede zdravstva še povedal Turk.


Šarec je sicer v govoru nekaj besed namenil tudi področju infrastrukture, ko je izpostavil potrebo po vzpostavitvi sodobnih cestnih in železniških povezav. Ob informacijah, da naj bi ta resor vodila nekdanja premierka Alenka Bratušek, pa Turk ugotavlja, da se je Bratuškova, če bo tako ostalo, dobro pogajala in si izpogajala močan resor. Bo pa premier, ko se bo namestil v vladni palači, moral paziti, "da se mu ne zgodi fevdalizacija vlade, kjer vsak koalicijski partner svoje področje razume kot svoj fevd". Zavedati se mora, da bo na koncu za vse grehe plačal on, tako kot se je to zgodilo predsedniku SMC Miru Cerarju, ki je vodil vlado zadnja štiri leta.

Kar pa zadeva javni in zasebni sektor, je Turk mnenja, da Šarčevo gledanje na stvari ni naivno, ampak pragmatično. Šarec je  namreč med drugim poudaril, da morata zasebni in javni sektor delati z roko v roki ter da ne pristaja na prepire o tem, ali je vojska pomembnejša od policije. Kje Šarec stoji v dilemi javno-zasebno, se bo pokazalo v konkretnih primerih, pravi Turk. Bi bil pa presenečen, "če bi bil Šarec doktrinarno konsistentno na eni strani. Kar je glede na to, da so njegovi koalicijski partnerji na njegovi levi, še največ, kar lahko pričakujemo."

Marjan Šarec je včeraj po izvolitvi v DZ zaprisegel kot novi predsednik vlade. Podprlo ga je 55 poslancev, kar je več, kot si je lahko obetal glede na napovedi. Gre za prvi uradni korak k oblikovanju 13. slovenske vlade, pri čemer se zaveda, da bo moral v naslednjih dneh vložiti velike napore, da bo sestavili ministrsko ekipo in bodo zaprisegli kot vlada.