malalan karmen Odkrito.si

Znan slovenski draguljar z ženo v Južno Afriko

jayme closs Svet24.si

Surovo ubil starša 13-letnice in jo nato ugrabil,...

profimedia-0347342852 Petisvet.si

V čem so nebesna znamenja močna in v čem šibka?

upokojenci, upokojenka, socialno ogroženi Svet24.si

Kdo bo vladal slovenskim upokojencem?

ivanovic1 Svet24.si

Nekdanja Playbojeva zajčica: 15 kil nesreče

timon sturbej Njena.si

Igralec Reke ljubezni bo snemal z legendarnim ...

Bojan papez kolo Njena.si

Noro: Bojan Papež s kolesom do Dubrovnika!

Slovenija

Türk proti generalom

Deli na:

Predsednik republike Danilo Türk ne sprejema predlogov in ne podpira zahtev glede posebnega obravnavanja, ki jih je nanj naslovila skupina generalov, častnikov in podčastnikov nekdanje JLA. Türk tako ne vidi razloga, da bi vzpostavljali ugodnejši pravni režim ali sklepali posebne poravnave za določitev pokojnin nekdanjim pripadnikom JLA.

Predsednik republike Danilo Türk ne sprejema predlogov in ne podpira zahtev glede posebnega obravnavanja, ki jih je nanj naslovila skupina generalov, častnikov in podčastnikov nekdanje JLA. Türk tako ne vidi razloga, da bi vzpostavljali ugodnejši pravni režim ali sklepali posebne poravnave za določitev pokojnin nekdanjim pripadnikom JLA.

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, so 26. januarja prejeli pismo skupine generalov, častnikov in podčastnikov nekdanje Jugoslovanske ljudske armade (JLA), v katerem predlagajo različne rešitve lastnih pokojninskih vprašanj.

V odgovoru so iz urada sporočili, da predsednik Türk ne sprejema njihovih predlogov niti ne podpira tovrstnih zahtev glede posebnega obravnavanja ter zavrača poseganje v tekoče sodne in druge pravne postopke. "Posebej moti ultimativni
značaj zahtev v omenjenem pismu," dodajajo v predsednikovem uradu.

Türk prav tako ne vidi razloga, da bi Slovenija "vzpostavljala poseben preferenčni, ugodnejši pravni režim ali sklepala
posebne poravnave za določitev pokojnin osebam, ki so bili častniki Jugoslovanske ljudske armade in s svojim delovanjem v oboroženih silah Republike Slovenije v letu 1991 niso prispevali k samostojnosti in neodvisnosti naše države".

V odgovoru na pismo bivših pripadnikov JLA v predsednikovem uradu med drugim zavračajo očitke glede diskriminacije in sistematičnega kršenja pravic iz pokojninskega zavarovanja ter spominjajo na odločbo ustavnega sodišča. V kolikor gre za nastajajoče pravice iz vojaškega zavarovanja, ustavno sodišče namreč meni, da "gre za vprašanje nasledstva, po katerem med državami naslednicami nekdanje SFRJ še ni sporazuma", so še zapisali v svojem sporočilu.

Na zahteve generalov nekdanje JLA so se odzvali tudi v Novi Sloveniji (NSi). Po njihovem mnenju častniki JLA, "ki so odkrito sodelovali v agresiji na Slovenijo, s strani države ne bi smeli dobiti niti evra". V stranki se zavzemajo, da se omenjenim pripadnikom bivše zvezne vojske odvzame vsakršno pokojnino - tudi starostno - in druge denarne socialne transferje, odvzeta sredstva pa nameni družinam padlih v vojni za Slovenijo, so zapisali v sporočilu za javnost.

V stranki od vlade pričakujejo, da bo vse tovrstne zahteve zavrnila kot skrajno neprimerne in brezpredmetne, so zapisali. Izplačilo odškodnine bi bilo namreč po njihovem mnenju žaljivo in v posmeh vsem tistim, ki so leta 1991 svoje življenje zastavili za obrambo domovine.

"Ne poznamo primera v svetu, da bi država izplačevala pokojnine svojim nekdanjim agresorjem. Nekdanji častniki JLA bi bili lahko veseli, da lahko danes mirno in normalno živijo v državi, katero so pred 18 leti napadli z orožjem," so še prepričani v NSi.

Loading...