volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Türk proti generalom

Deli na:

Predsednik republike Danilo Türk ne sprejema predlogov in ne podpira zahtev glede posebnega obravnavanja, ki jih je nanj naslovila skupina generalov, častnikov in podčastnikov nekdanje JLA. Türk tako ne vidi razloga, da bi vzpostavljali ugodnejši pravni režim ali sklepali posebne poravnave za določitev pokojnin nekdanjim pripadnikom JLA.

Predsednik republike Danilo Türk ne sprejema predlogov in ne podpira zahtev glede posebnega obravnavanja, ki jih je nanj naslovila skupina generalov, častnikov in podčastnikov nekdanje JLA. Türk tako ne vidi razloga, da bi vzpostavljali ugodnejši pravni režim ali sklepali posebne poravnave za določitev pokojnin nekdanjim pripadnikom JLA.

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, so 26. januarja prejeli pismo skupine generalov, častnikov in podčastnikov nekdanje Jugoslovanske ljudske armade (JLA), v katerem predlagajo različne rešitve lastnih pokojninskih vprašanj.

V odgovoru so iz urada sporočili, da predsednik Türk ne sprejema njihovih predlogov niti ne podpira tovrstnih zahtev glede posebnega obravnavanja ter zavrača poseganje v tekoče sodne in druge pravne postopke. "Posebej moti ultimativni
značaj zahtev v omenjenem pismu," dodajajo v predsednikovem uradu.

Türk prav tako ne vidi razloga, da bi Slovenija "vzpostavljala poseben preferenčni, ugodnejši pravni režim ali sklepala
posebne poravnave za določitev pokojnin osebam, ki so bili častniki Jugoslovanske ljudske armade in s svojim delovanjem v oboroženih silah Republike Slovenije v letu 1991 niso prispevali k samostojnosti in neodvisnosti naše države".

V odgovoru na pismo bivših pripadnikov JLA v predsednikovem uradu med drugim zavračajo očitke glede diskriminacije in sistematičnega kršenja pravic iz pokojninskega zavarovanja ter spominjajo na odločbo ustavnega sodišča. V kolikor gre za nastajajoče pravice iz vojaškega zavarovanja, ustavno sodišče namreč meni, da "gre za vprašanje nasledstva, po katerem med državami naslednicami nekdanje SFRJ še ni sporazuma", so še zapisali v svojem sporočilu.

Na zahteve generalov nekdanje JLA so se odzvali tudi v Novi Sloveniji (NSi). Po njihovem mnenju častniki JLA, "ki so odkrito sodelovali v agresiji na Slovenijo, s strani države ne bi smeli dobiti niti evra". V stranki se zavzemajo, da se omenjenim pripadnikom bivše zvezne vojske odvzame vsakršno pokojnino - tudi starostno - in druge denarne socialne transferje, odvzeta sredstva pa nameni družinam padlih v vojni za Slovenijo, so zapisali v sporočilu za javnost.

V stranki od vlade pričakujejo, da bo vse tovrstne zahteve zavrnila kot skrajno neprimerne in brezpredmetne, so zapisali. Izplačilo odškodnine bi bilo namreč po njihovem mnenju žaljivo in v posmeh vsem tistim, ki so leta 1991 svoje življenje zastavili za obrambo domovine.

"Ne poznamo primera v svetu, da bi država izplačevala pokojnine svojim nekdanjim agresorjem. Nekdanji častniki JLA bi bili lahko veseli, da lahko danes mirno in normalno živijo v državi, katero so pred 18 leti napadli z orožjem," so še prepričani v NSi.