profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Türk krši ustavo

Deli na:

Predsednik SDS Janez Janša je danes slovenskega predsednika Danila Türka obtožil, da je s podelitvijo odlikovanja Tomažu Ertlu, "simbolu kršenja človekovih pravic" neposredno kršil slovensko ustavo. Napovedal je "resno razpravo v parlamentu" in določene konkretne korake. Katere, ni želel povedati. Je pa dejal, da so "odprte vse možnosti".

Predsednik SDS Janez Janša je danes slovenskega predsednika Danila Türka obtožil, da je s podelitvijo odlikovanja Tomažu Ertlu, "simbolu kršenja človekovih pravic" neposredno kršil slovensko ustavo. Napovedal je "resno razpravo v parlamentu" in določene konkretne korake. Katere, ni želel povedati. Je pa dejal, da so "odprte vse možnosti".

"Predsednik republike je z odlikovanjem osebi, ki predstavlja simbol kršenja človekovih pravic, prekoračil Rubikon. Njegova poteza bo imela dolgoročne negativne posledice za Slovenijo," je opozoril Janša na skupni novinarski konferenci s predsednikom SLS Radovanom Žerjavom in predsednico zunajparlamentarne NSi Ljudmilo Novak.

Trojica predsednikov opozicijskih strank je na novinarski konferenci predstavila resolucijo glede totalitarnih komunističnih režimov, ki jo je prejšnji teden v Bonnu sprejel kongres Evropske ljudske stranke (EPP). Pri tem so vsi izpostavili, da je še posebej podelitev odlikovanja Ertlu, nekdanjemu vodji tajne policije Udbe, škodljiva za ugled Slovenije v Evropi, saj je bila na kongresu EPP prisotna velika večina predsednikov držav oz. vlad, katerih stranke so del EPP.

Predsedniki opozicijskih strank so vladajočo koalicijo tudi pozvali, naj se začne ubadati z resnimi problemi, ki terjajo nujno ukrepanje, ne pa da z zgodbami, kot je odlikovanje Ertlu, "odvračajo pozornost". "Gre za ponovno ideološko izzivanje," je ocenil Žerjav.

Janša je opozoril, da so se na kongresu EPP pojavljala tudi vprašanja, "kako je mogoče, da se je Slovenija prišvercala v EU, unijo, ki jo združujejo enake demokratične vrednote, med katerimi je tudi vrednota spoštovanja človekovih pravic na visokem mestu, toliko nostalgije po nekem totalitarnem režimu, v katerem so bile te vrednote in pravice drastično kršene". "Dvomim, da smo lahko dali vse odgovore," je dejal prvak SDS.

Sicer je bila podelitev odlikovanja Ertlu za Janšo "pika na i oz. dogodek v logičnem zaporedju dogajanj v zadnjem letu". To se je po Janševih besedah začelo že "z aroganco ob začetku mandata te koalicije", ko je ta najprej ponudila in nato zavrnila sodelovanje v partnerstvu za razvoj, nato nadaljevalo preko "preglasovanja pri številnih pomembnih odločitvah", "soliranja" pri arbitražnem sporazumu s Hrvaško, pa celo pri poimenovanju Titove ulice v Ljubljani, za kar je po Janševih besedah odgovorna "ista politična opcija, ki je na oblasti tudi na državnem nivoju".

Nadaljevalo se je tudi preko nameščanja "vodij nekdanjega totalitarnega komunističnega režima" v ministrstva in celo urad predsednika republike, "kar je edini tak primer v celotni Evropi", je še nadaljeval Janša. Izpostavil je, da tudi Rusija "ni slučajno imenovala Dokuja Zavgajeva, človeka z dvomljivo preteklostjo glede spoštovanja človekovih pravic, za veleposlanika v Sloveniji". "To bi se zelo težko zgodilo v katerikoli drugi državi članici EU," je še menil Janša.

Türk pa je s podelitvijo odlikovanja Ertlu zdaj prekršil slovensko ustavo, saj to pomeni "dejanje simbolnega zaničevanja človekovih pravic", je prepričan Janša. Napoveduje "resno razpravo v parlamentu", kakšne korake proti Türku bodo sprožili, pa se bodo dogovorili na posvetovanju poslanskih skupin še ta teden. "Odprte pa so vse možnosti," je še dejal Janša, ki ni izključil niti možnosti za pobudo ustavne obtožbe predsednika republike.

V skladu s slovensko ustavo lahko državni zbor predsednika obtoži pred ustavnim sodiščem, če meni, da je pri opravljanju svoje funkcije kršil ustavo. To ustavno obtožbo mora nato z dvotretjinsko večino podpreti tudi ustavno sodišče, da bi predsedniku republike lahko odvzeli mandat. To se v Sloveniji še ni zgodilo.