Revija Reporter
Slovenija

Türk brez žene ne gre več nikamor

29. avg. 2010 18:00 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Predsednik republike Danilo Türk "ne komentira govoric" o razmerju z Vasilko Sancin, zato pa se z ženo Barbaro nenavadno vneto pojavlja v javnosti. V dnevniku Delo se je na prvi strani zgoraj v kratkem času nanizalo troje fotografij predsednika republike z njegovo soprogo.

Predsednik republike Danilo Türk "ne komentira govoric" o razmerju z Vasilko Sancin, zato pa se z ženo Barbaro nenavadno vneto pojavlja v javnosti. V dnevniku Delo se je na prvi strani zgoraj v kratkem času nanizalo troje fotografij predsednika republike z njegovo soprogo.

Predsednik Türk se je znašel na naslovnici osrednjega dnevnega časopisa s soprogo Barbaro najprej s hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem (tudi ta je pripotoval s svojo soprogo), da bi so v Cankarjevem domu prisluhnili koncertu Orkestra Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga. Tri dni pozneje je bil ovekovečen na naslovnici ob državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev v Črenšovcih, tretjič pa pred dnevi, ko je odprl kmetijski sejem v Radgoni. Skupaj z ženo se je predsednik 12. avgusta sicer udeležil praznovanja stotega rojstnega dne Marije Kuljad v kranjskem domu upokojencev. No, to očitno le ni bila tako »močna« fotonovica, da bi ji uspelo priti na naslovnico.

Strokovnjaka za komuniciranje dr. Mira Klineta in dr. Dejana Verčiča (oba predavata tudi na FDV), smo vprašali, kako presojata ustreznost oziroma optimalnost predsednikovega odziva. Ta intimnega razmerja s svojo nekdanjo asistentko dr. Vasilko Sancin ni zanikal, našega pisanja pa ni hotel komentirati. Iz njegovega kabineta so sporočili, da govoric ne komentira. Zanimalo nas je tudi, kaj sodita o tem, da je Delo predsednika z ženo v razmeroma kratkem času kar trikrat postavilo na naslovnico. Z drugimi besedami, kaj menita o ciljih in učinkih takšnega medijskega odziva na zgodbo o »ljubezenskem trikotniku«?

Dejan Verčič, komunikacijski strokovnjak s Pristopa in profesor FDV sodi, da je bila zgodba o domnevnem ljubezenskem trikotniku pod ravnijo pisanja Reporterja. »V Sloveniji novinarji (še) ne gledajo skozi ključavnice in še manj pišejo takšne zgodbe, ker 'se prodajajo'. Tovrstne 'zgodbe' so za javno in politično življenje nepomembne, lahko pa prizadenejo osebno življenje obravnavanih ljudi. Sam podpiram neodzivanje na takšne posege v zasebnost. Gledanje v spalnice ljudi, verodostojno in izmišljeno, je izraz skrajnega prezira do človeškega dostojanstva.«

Po pisanju Večera sredi prejšnjega tedna je dr. Dejan Verčič tudi eden od ustanoviteljev človekoljubne Fundacije Danila Türka Pustimo jim sanje. (Med njimi so tudi Cvetka Selšek, Žiga Debeljak, Mateja Duhovnik, Adi Smolar, Milan Kučan …) Predsednikov urad smo povprašali, ali in s kom ima sklenjeno pogodbo za komunikacijsko svetovanje. Odgovor: »Urad predsednika republike ima v letu 2010 sklenjeno pogodbo za svetovanje na področju odnosov z javnostmi z dr. Dejanom Verčičem.« Dr. Miro Kline se je komentarja vzdržal.

VEČ V TISKANI IZDAJI