Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Türk brani Kresalovo

Deli na:

Razmerje med policijo in politiko je treba skrbno spremljati in ocenjevati, je na današnji slovesnosti ob dnevu policije v Tacnu povedal predsednik republike Danilo Türk. Kot je poudaril, pa se "ne sme zgoditi, da bi politika posegla v delovanje in odločitve policije, ki so stvar policijske pristojnosti in policijske stroke".

Razmerje med policijo in politiko je treba skrbno spremljati in ocenjevati, je na današnji slovesnosti ob dnevu policije v Tacnu povedal predsednik republike Danilo Türk. Kot je poudaril, pa se "ne sme zgoditi, da bi politika posegla v delovanje in odločitve policije, ki so stvar policijske pristojnosti in policijske stroke".

Politika po njegovih besedah "ne sme biti neobčutljiva za potrebe policistk in policistov, prav tako pa mora politika skrbno bdeti nad delom policije in zagotavljati ustrezen demokratični nadzor". Kot je poudaril, je treba zavrniti sleherno dejanje in sleherno izjavo, zaradi katere bi se policijsko delo razumelo kot instrument ozkih političnih interesov. S tem bi se porušilo zaupanje v pravičnost, enakopravnost in varnost v državi, je pojasnil.

Za predsednika je slovesnost ob dnevu policije tesno povezana z dnevom državnosti. Državnost Slovenije po njegovih besedah ne bi nastala brez policije. "Policiji dolgujemo zahvalo za izkazan pogum pri odporu zoper agresorja, ki je želel prekiniti slovenske sanje takoj, ko so se pričele spreminjati v resničnost," je izpostavil. Ob tem je spomnil tudi na padle policiste, ki "so za novo državo žrtvovali največ - svoje življenje".

Poleg tega je z akcijo Sever slovenska milica leta 1989 preprečila t.i. "miting resnice" v Ljubljani, zagotovila varnost in politično stabilnost. Ljudem pa je dala samozavest in zaupanje v sposobnost slovenskih državnih organov in oblasti, da zaščitijo človekove pravice in uveljavljanje demokracije v naši državi, je spomnil Türk.

Zaradi vseh teh zaslug in žrtev danes po njegovih besedah "živimo v sodobni, demokratični, pravni in evropski državi". Vloga policije v njej je predvsem v zagotavljanju in varstvu njenih temeljnih vrednot, med katerimi so tudi pravičnost, enakopravnost in varnost.

Pravičnost je po besedah Türka "nekaj, kar živi v vsakem od nas, je trdno prepričanje, ki so nam ga privzgojili naši starši, da je treba dobro nagraditi in slabo kaznovati". Kot je poudaril, pa pravičnost ne sme ostati le želja, ampak se mora uresničevati vsak dan, "da lahko vsakdo od nas začuti, da živi v državi in med ljudmi, ki jim za to pomembno vrednoto ni vseeno".

Enakopravnost je temeljna zavest človeka, da "mora biti pravica enaka za vse in da mora vsakdo dobiti tisto, kar si zasluži". Roka pravice po besedah Türka pri tem ne sme omahovati. "Nihče v sodobni evropski državi ne sme biti nedotakljiv," je poudaril.

Tudi varnost po predsednikovem prepričanju spada med najbolj temeljne človeške in družbene potrebe in vrednote. Varnost je občutek, da bo nekdo lahko užil sadove svojega trdega dela, ne da bi mu bili s silo ali grožnjo odvzeti. Je tudi zavedanje, da bo mogoče ob spoštovanju predpisov uresničiti svoje gospodarske načrte, inovacije in nove zamisli, je povedal.

Policija v sodobni državi ob zasledovanju teh vrednot sicer postaja vse manj oblast v klasičnem pomenu besede in vse bolj javna služba, ki je namenjena zagotavljanju dobrin za življenje državljanov, je povedal. To po njegovih besedah ne pomeni, da policija izgublja svoje temeljno poslanstvo. "Nasprotno - to poslanstvo je postalo razumljeno ne kot volja oblastnikov, temveč kot potreba družbe, kot zasledovanje njenih najvišjih ciljev in temeljnih načel," je še dejal predsednik Türk.

Tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je v svojem nagovoru med drugim poudarila, da je policija v perspektivi demokratične družbe pojmovana kot servis v službi državljank in državljanov, "ne kot orodje ozke politične oblasti ali morda celo osebnih interesov posameznikov v njej".

V. d. generalnega direktorja policije Janko Goršek pa je izpostavil nekaj uspehov policije v zadnjem obdobju, med njimi dvig preiskanosti kaznivih dejanj zlasti na področju gospodarskega kriminala.

Goršek in Kresalova sta ob tej priložnosti zaslužnim policistom podelila tudi najvišja priznanja policije. Že dopoldne pa je 187 policistov 21. generacije Kadetske šole za miličnike, ki so šolanje zaključili v izrednih razmerah ob začetku vojne leta 1991, prejelo posebne spominske znake.

Slovesnosti so se poleg ministrice in v. d. generalnega direktorja policije med drugim udeležili tudi predsednik državnega zbora Pavel Gantar, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik ter nekateri poslanci in predstavniki vlade.

V popoldanskih urah bodo predstavniki ministrstva za notranje zadeve, Generalne policijske uprave in združenja Sever v avli notranjega ministrstva položili še venec padlim policistom in rezervnim policistom. Podobna slovesnost bo kasneje tudi ob spomeniku padlim v vojni za Slovenijo na ljubljanskih Žalah.