stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Turistični boni: v Bohinju in Kranjski Gori jih pridno porabljajo, slabše je na Bledu

Deli na:
Turistični boni: v Bohinju in Kranjski Gori jih pridno porabljajo, slabše je na Bledu

Čudoviti razgledi, mir in jezera so raj, ki ga boste našli v Kranjski Gori. - Foto: Dreamstime

Turistični boni so tudi v gorenjska turistična središča privabili veliko slovenskih gostov. Zadovoljni so v Bohinju in Kranjski Gori, medtem ko je na Bledu situacija slabša. Kot kaže, bo vsaj poletna sezona boljša od prvotnih pesimističnih napovedi, skrbi pa jih, kaj bo jeseni in pozimi. Zato predlagajo podaljšanje možnosti koriščenja bonov.

Medtem ko slovenska Obala poka po šivih, pa v gorenjskih turističnih središčih letošnje poletje ni tako. Zlasti Bled, kjer so običajno nočitvene zmogljivosti poleti povsem polne in kjer slovenski gostje letno opravijo le pet odstotkov nočitev, jih je pandemija covida-19 močno prizadela. Kot je ocenil direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj, je trenutna zasedenost približno na 30 odstotkih v primerjavi z enakim obdobjem lani.

"Letošnja sezona je najboljša za uživanje, saj je možno doživeti Bled v pravi podobi, brez pretiranih množic," je izpostavil Rogelj in dodal, da slovenske goste vabijo tudi z različnimi kampanjami. Kar nekaj odziva že beležijo, predvsem ob koncih tedna. "Ta vikend je bila zasedenost kar dobra, v enem večjem hotelu je bila denimo 50-odstotna," je pojasnil Rogelj in dodal, da večina Slovencev, ki jih je največ v kampih, odločajo pa se tudi za hotele, za prenočevanje koristi turistične bone.

Turistične bone pozdravljajo tudi v Bohinju in Kranjski Gori, ki sta tudi sicer med Slovenci priljubljeni destinaciji. "Po prvih precej pesimističnih napovedih lahko rečem, da je bila zlasti za počitniške destinacije uvedba bonov izredno dobra odločitev in da so jih ljudje zelo dobro sprejeli," je povedal direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber.

Spomnil je, da v Kranjski Gori slovenskega trga niso nikoli zapostavljali, kar se je letos izkazalo še za posebej dobro. V minulih letih so slovenski gostje na letni ravni opravili približno 35 odstotkov vseh nočitev, letos pa bo ta odstotek zagotovo še višji. Ker bo letos več Slovencev spoznalo Kranjsko Goro, Veber tudi v prihodnje pričakuje večji domači obisk.

"Zaradi dnevnih sprememb in politik pri odpiranju meja na povečano povpraševanje obiskovalcev iz tujine letos le težko računamo," je povedal Veber in dodal, da je nekaj povpraševanja iz sosednjih držav, zlasti Avstrije, Italije in Madžarske, v začetku poletja pa jih je prizadel izpad gostov iz Beneluksa.

Predvsem s pomočjo slovenskih gostov je Kranjska Gora ta trenutek sicer po Vebrovi oceni izredno dobro zasedena, zadnji junijski konec tedna celo 100-odstotno, za naprej pa vse do sredine avgusta rezervacije napovedujejo 80-odstotno zasedenost. Glede na trenutno zasedenost svoje zmogljivosti odpira oziroma zapira tudi Hit Alpinea, ki ima v Kranjski Gori 1400 ležišč.


V Hitu Alpinei so s turistični boni zelo zadovoljni, saj iz tega naslova beležijo veliko rezervacij. Poleti se je število rezervacij slovenskih gostov zaradi tega povečalo za več kot 50 odstotkov, so ocenili v podjetju in dodali da močno prevladujejo slovenski gosti. Tujih je minimalno, največ iz Češke, Madžarske, Nemčije in Italije. Gostov, ki bi prišli z letali pa do konca leta ne pričakujejo.

Dobra zasedenost v poletnih mesecih Vebra navdaja z optimizmom. Zato upa, da bodo v tej smeri nadaljevali tudi septembra in oktobra, ko že tradicionalno povpraševanje pojenjuje. Prav jesen trenutno ponudnike najbolj skrbi. V Skupnosti Julijskih Alp bodo predlagali tudi, da bi se unovčevanje bonov podaljšalo vsaj do 1. aprila prihodnje leto, tako bi lahko tako reševali še zimsko sezono.

Tako v Kranjski Gori kot na Bledu in v Bohinju so zelo močni predvsem vikendi, ko je veliko dnevnih obiskovalcev. Kljub temu ni bojazni, da bi bili priča veliki gneči. "Čeprav je obisk velik, se lahko ljudje razpršijo in vsak najde svoj prostor pod soncem," je izpostavil Veber in dodal, da v Julijskih Alpah pri promociji stavijo prav na razsežnost prostora.

Zaradi pandemije so se odločili, da prireditev poleti ne bodo organizirali, da ne bi izpostavljali gostov. Sicer pa je Veber ocenil, da je bilo zelo veliko narejenega pri osveščanju, o gre za varnost in upoštevanje pravil na strani turističnih ponudnikov. "Strokovna priporočila zelo upoštevamo in želimo še naprej ostati varna destinacija," je zagotovil.

Tudi v Bohinju razdalje med gosti ni težko zagotavljati. Pri tem goste zlasti vabijo na različne pohodniške poti in odkrivanje skritih kotičkov. Kot je prepričan direktor Turizma Bohinj Klemen Langus, je tudi Bohinjsko jezero dovolj veliko za obiskovalce, ki jih sicer vabijo še na odkrivanje kotičkov ob Savi in Mostnici.

Čeprav je največ gostov ob vikendih, pa tudi sicer za poletje kaže na relativno dobro zasedenost. Tako naj bi v Bohinju dosegli med 45 in 65 odstotkov lanskih nočitev. Ob tem se bojijo predvsem drugega vala epidemije. "Situacija se spet zaostruje, vendar upam, da bomo v turizmu uspeli zadržati sedanji pozitivni trend, ko boni lepo delujejo in se ljudje odločajo za dopustovanje pri nas," je izpostavil Langus.

Pri tujcih je situacija precej slabša, saj se vsaka država bori za svoje goste, pa tudi pri zapiranju meja vlada precejšnja negotovost. Tako imajo denimo tudi v Hotelu Jezero letos le okoli eno tretjino tujih gostov, medtem ko jih je bilo v preteklosti okoli 85 odstotkov. Zasedenost hotela se stalno spreminja, glede na trenutne rezervacije pa julija računajo na 60-, avgusta pa na 75-odstotno zasedenost.