stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tuji mediji: »Slovenija ječi pod starimi bremeni socializma«

Deli na:
Tuji mediji: »Slovenija ječi pod starimi bremeni socializma«

Foto: Arhiv Reporterja

Osrednji tuji mediji v poročanju o slovenskih ekonomskih razmerah ugotavljajo, da v Sloveniji »preteklost stoji na poti prihodnosti« (Die Presse, Avstrija), da je za znižanje konkurenčnosti kriv »socialistični balast, ki ga država že desetletja vlači s seboj« (Die Neue Zuercher Zeitung, Švica), po lanskih volitvah pa so o Zoranu Jankoviću menili, da je »človek, ki se je pojavil od nikoder … To je pomanjkanje stabilnosti, to ni normalna evropska politika« (Bloomberg, ZDA).

1.»Franfurter Allgemeine Zeitung«, Frankfurt, ZRN, 6.8. 2012: »Slovenija je Španija Srednje Evrope«

»…Konzervativni predsednik vlade Janez Janša, ki vodi vlado od januarja, mora sedaj poskusiti odpraviti škodo, ki je bila povzročena v treh letih leve koalicijske vlade. Janševo opozorilo  opoziciji, da je sedaj potrebno hitro  ukrepati, da bi preprečili krizo, kot je  v Grčiji,  pa je naletela na kritiko, češ da je s tem vznemiril finančne trge…«.

2. »SPIEGEL«, ZRN, 3.8. 2012: »Reševalci evra se morajo bati za Slovenijo«

»...Od septembra (2011) so vse velike bonitetne hiše več krat znižale boniteto Slovenije in pri tem opozorile tudi na počasne reforme. Na lestvici Svetovnega gospodarskega foruma WEF je država  padla s 45. na 57. mesto...«

»…Finančna in gospodarska kriza je državo močno prizadela.  Leta 2009 je bruto domači proizvod upadel za 8,1 odstotka. Po rahlem izboljšanju pa je Slovenija v preteklem letu ponovno zdrsnila v recesijo. ..«


3. »FOCUS«, ZRN, 3.8. 2012: »Moody's znižal bonitetno oceno Sloveniji«

»…Še ob vstopu v EU leta 2004 in ob uvedbi evra leta 2007  je majhna Slovenija veljala za vzorno državo. Medtem pa je nekdanja jugoslovanska republika postala problem...«


4. »Bloomberg«,  New York, 5.12. 2011

Že dan po zadnjih volitvah v Sloveniji je ameriška poročevalska agencija Bloomberg  poročala, da  bi bonitetna hiša Fitch utegnila znižati oceno Slovenije, saj je zmaga Pozitivne Slovenije napovedovala šibko vlado in nestabilno politiko, kajti kot morebitni predsednik vlade (Janković) »bo nastopil človek, ki se je pojavil od nikoder…To je pomanjkanje stabilnosti, to ni normalna evropska politika«, je povedal predstavnik Fitch-a.

5. »Die Presse« , Dunaj, 19.12. 2011

Osrednji avstrijski dnevnik »Die Presse«  je 9.12. 2011  objavil članek z naslovom  »Slovenija: Kjer preteklost stoji na poti prihodnosti« in podnaslovom »Zastoj v reformah. Je po presenetljivi zmagi populista Jankovića v globoko razdeljeni deželi sploh mogoč nov začetek?« Medtem ko so med naslovi posameznih  pasusov v članku tudi »Vzorčna dežela je zapravila svoj ugled« in »Katastrofalna leta Pahorjeve vlade«.

6. »Die Neue Zuercher Zeitung« (NZZ), Zuerich, 3.5. 2011

Že 3. maja 2011 pa je Osrednji švicarski dnevnik »Die Neue Zuercher Zeitung« (NZZ) objavil celostranski članek z naslovom »Slovenija ječi pod starimi bremeni socializma«, medtem ko je v podnaslovu navedena »diagnoza«, da je »proces gospodarske preobrazbe zastal nekje med državnim kapitalizmom in tržnim gospodarstvom. V nadaljevanju pa je Slovenija predstavljena kot »vzorčna dežele bivšega  jugoslovanskega prostora«, katere konkurenčnost pa se je kljub temu v zadnjem času znižala v primerjavi z drugimi državami regije. Vzrok za to pa da je »socialistični balast, ki ga država že desetletja vlači s seboj«.   

7. Razni tuji mediji (povzelo tudi Delo itd.), 17.5. 2011

Inštitut za razvoj menedžmenta iz Lausanne (IMD) je leta 2011 Slovenijo glede konkurenčnosti uvrstil na 51. mesto. To je sicer za eno mesto boljše kot  leta 2010, vendar pa je takrat Slovenija strmoglavila kar za 20 mest, kar »ni v celotni zgodovini študije uspelo še nobeni državi« (Delo, 18.05. 2011).