pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tuji mediji: Slovenci znova eksperimentirajo

Deli na:
Tuji mediji: Slovenci znova eksperimentirajo

Foto: Bobo

Časniki iz tujine so rezultate predčasnih volitev v Sloveniji pospremili z različnimi ocenami. Večina hrvaških in avstrijskih izpostavlja uspeh Stranke Mira Cerarja (SMC), uspeh levice, pa tudi poraz SDS Janeza Janše in njeno napoved bojkota dela parlamenta. Financial Times in Reuters izpostavljata vprašljivost nadaljnje privatizacije.

Londonski Financial Times v vesti na svoji spletni strani izpostavlja, da zmaga stranke, ki je nastala pred šestimi tedni, postavlja vprašanja o prihodnosti reform, ki jih od države zahteva EU. Miro Cerar je napovedal, da bo vztrajal pri načrtih za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja, dal pa je vedeti, da bo znova premislil o nekaterih največjih privatizacijah, ki so načrtovane za zmanjšanje vloge države v gospodarstvu, vključno s Telekomom in Aerodromom Ljubljana.

Kot navaja FT je privatizacija nepriljubljena tema v državi, kjer je več kot polovica gospodarstva še vedno v rokah države.

FT še navaja, da pomeni zmaga Cerarjeve stranke zadnji znak obračanja evropskih volivcev k novim osebnostim spričo razočaranja nad uveljavljenimi strankami. Dodaja, da prihaja iz ugledne družine. To, da ni umazan s korupcijo, pa se je izkazalo za priljubljeno v državi s serijo korupcijskih škandalov, vključno s tistim, zaradi katerega je bivši premier Janez Janša minuli mesec končal za rešetkami.

Britanska tiskovna agencija Reuters vest o zmagi Cerarjeve stranke na volitvah začenja s tem, da je namignil, da bo "popravil reformni program", dogovorjen z EU s ciljem izboljšanja finančnega stanja te članice območja evra. Rezultat predčasnih volitev pomeni preizkus za živce vlagateljev zaradi nenaklonjenosti Cerarja nekaterim od velikih privatizacij, ki so po oceni EU ključne za dolgoročno ureditev v Sloveniji, ki se je lani za las izognila prošnji za mednarodno pomoč za svoje banke. Pri tem navaja njegovo nasprotovanje prodaji Telekoma in Aerodroma Ljubljana.

Zmago Cerarjeve stranke Reuters vidi kot kazen volivcev za tradicionalne stranke, omadeževane s korupcijskimi škandali in leti gospodarskih težav.

Tako FT kot Reuters navajata, da analitiki pričakujejo, da bo oblikoval levosredinsko koalicijo z manjšimi strankami. Ob SD in DeSUS analitiki pričakujejo, da bi lahko mrežo vrgel še širše, pa navaja Reuters.

Reški Novi list danes piše, da je SMC dobila neverjetno podporo, da SDS nikakor ne more biti zadovoljna s številnim pridobljenih glasov, največje presenečenje nedeljskih volitev pa je uspeh Združene levice. Slovenci znova eksperimentirajo in so na čelo države pripeljali političnega novinca Cerarja, pa poudarja zagrebški Večernji list.



Kot dodaja Novi list, je vendar nemogoče odgovoriti, kaj lahko Slovenija pričakuje od Cerarjeve vlade, ker med kratko in dolgočasno predvolilno kampanjo ni bilo slišati o konkretnih političnih korakih, ki čakajo vsako prihodnjo slovensko vlado.

Večernji list še poudarja, da je Cerar svojo stranko predstavil mesec dni pred volitvami, okoli sebe pa zbral profesorje.

Da je Cerar prepričljivo zmagal na nedeljskih volitvah v Sloveniji, izpostavlja tudi zagrebški Jutarnji list. Navaja Cerarjeve izjave, da se bo pogovarjal o sodelovanju z vsemi, razen s SDS.

Avstrijski časnik Der Standard pa je izpostavil napoved SDS, da bodo njeni izvoljeni poslanci bojkotirali parlamentarno delo, saj ne priznavajo rezultatov volitev, zahtevajo pa čimprejšnjo ponovitev glasovanja. Po oceni avstrijskega časnike to potezo poznamo iz Makedonije, predstavlja pa nov krog političnega stopnjevanja zaradi pravnomočne obsodbe Janeza Janše v zadevi Patria.

Der Standard že ugiba o morebitnih koalicijskih partnerjih Cerarja, med katerimi bi lahko bili Zavezništvo Alenke Bratušek, DeSUS in SD. Po oceni časnika bo zanimivo, če bi v koaliciji lahko sodelovala Združena levica, ki je ostra nasprotnica privatizacije, ki pa je ključni del sanacijske strategije.

Nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung v kratki vestički na prvi strani izpostavlja še dosežek dosedanje premierke Alenke Bratušek, ki je s svojo stranko le za las presegla volilni prag.

Hrvaška televizija HTV je medtem napovedala, da naj bi Slovenija novo vlado dobila septembra ali oktobra.