nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tuji mediji o Sloveniji: Državi grozi, da bo morala prositi za mednarodno pomoč

Deli na:
Tuji mediji o Sloveniji: Državi grozi, da bo morala prositi za mednarodno pomoč

Foto: Reuters

V zadnjih dneh so tuji mediji objavili več prispevkov o politični krizi v Sloveniji in nekatere od teh so povzeli tudi posamezni slovenski. Seveda so pri tem najbolj relevantni in za Slovenijo odločilni prispevki še zlasti v nemških, ameriških, britanskih, švicarskih in drugih občilih, katerih poročanje vpliva tudi na bonitetne ocene o Sloveniji in s tem na reakcije mednarodnih finančnih in kapitalskih trgov, ki so v tej situaciji za Slovenijo usodnega pomena. Na žalost pa se velik del javnosti in znaten del slovenske politike teh dejstev ne zaveda ali pa jih namenoma ignorira oz. celo z njimi manipulira. Med slednjimi je tudi ena od strank vladne koalicije, ki je tudi članica EPP, zato bi jo morebiti na njeno potencialno oz. napovedano destruktivno ravnanje lahko opozorila prav EPP…

1. Ameriška poročevalska agencija “Bloomberg” dne 5.2. 2013 objavlja daljši prispevek z naslovom “Slovenska stranka upokojencev zapušča koalicijo premierja Janše”, v katerem med drugim navaja, da bi predčasne volitve izničile načrt vlade za gospodarsko okrevanje, vključno z rekapitalizacijo državnih bank, kot je NLB d.d., ter prisilile državo, ki je prevzela evro pred šestimi leti, da zaprosi za mednarodni rešitveni paket …

Na to je že reagiral predstavnik Standard Bank v Londonu, ki je klientom poslal obvestilo, naj bodo pozorni na tveganje znižanja rejtingov (Slovenije)...

2. Nemški dnevnik “Frankfurter Allgemenine Zeitung” (FAZ) dne 6.2. 2013 v članku z naslovom “Nezadovoljstvo v Sloveniji” v podnaslovu navaja, da “ je Predsednik Vlade Janša z osupljivim uspehom vodil državo na poti sanacije državnih financ.”, sedaj pa mu očitki o korupciji otežujejo politično življenje. V nadaljevanju članek omenja sindrom “španske gripe”, ki je bil prvič v zvezi s Slovenijo omenjen poleti 2012, sedaj pa je primerjava še toliko bolj aktualna, saj se mora, tako kot v Španiji, tudi konzervativni premier v Sloveniji braniti očitkov korupcije. In takšna sumnjičenja je še zlasti v kriznih razmerah mogoče pri ljudeh podžigati tudi brez trdnih dokazov . Kot primer pa navaja, da je v podobnih okoliščinah socialno-liberalna koalicija v Bukarešti z rušila konzervativno vlado.

V nadaljevanju je podrobneje opisano politično dogajanje v RS, v zadnjem odstavku pa podana ocena, da " gre za tipično pat situacijo, v kateri nihče noče prevzeti odgovornosti za padec vlade, ki je z osupljivim uspehom vodila državo na poti sanacije državnih financ" , med drugim tako, da " ji je v zgolj enem letu uspelo prepoloviti proračunski primanjkljaj in preprečiti finančni kolaps." Prav tako je uspela doseči sprejetje pokojninske zakonodaje in proračuna za leti 2013 in 2014 v parlamentu. Kot naslednje pa ima v načrtu sanacijo bank. "Vendar pa bi padec te vlade Slovenijo destabiliziral in jo ponovno pripeljal na rob insolventnosti."



3. Mednarodna (britansko-ameriško-kanadska) poročevalska agencija “Reuters” dne 5.2. v prispevku z naslovom “Druga stranka zapušča krhajočo se slovensko vlado” med drugim navaja, da je “konzervativna koalicija premierja Janše, ki se bori, da bi preprečila, da bi postala naslednja vlada v evroobmočju, ki bi zaprosila za mednarodno pomoč , izgubila večino v parlamentu prejšnji mesec, ko je izstopila Državljanska lista in njena ministra…”

4. Kanadski dnevnik “Globe and Mail” pa je že 29.1. 2013 objavil članek z naslovom “Slovenija je blizu prošnji za mednarodno finančno pomoč”, v katerem opisuje razmere v evroobmočju in Sloveniji in pri tem navaja, da je slednja nekoč spadala med “ majhne gospodarske čudeče regije” , kar pa se je končalo leta 2008 in “ je leta 2009 doživela enega najhujših padcev v Evropi .” V tem kontekstu poudarja pomen sanacije bank, ki je v teku in jo je potrebno implementirati, če se hoče izogniti reševalnemu paketu. Razpad koalicije pa bi predstavljal oviro le temu in bi imel zelo negativne posledice. Pri tem navaja tudi besede PV Janše, da bi konec njegove vlade za več mesecev pahnil Slovenijo v nestabilnost in bi v tem času bankrotirala. V nadaljevanju pa navaja tudi ekonomista Jožeta Damjana, da se je reševalnemu paketu mogoče izogniti, če Sloveniji uspe rešiti problem bank in da sedanja politična kriza lahko zadeve poslabša ter spet vznemiri finančne trge…, kar lahko potencialno povzroči potrebo po finančni pomoči.

Na koncu avtor še navaja, da so varčevalni programi namenjeni zmanjšanju primanjkljaja na 3 odstotke še v letošnjem letu, vendar pa to ne bo mogoče, če vlada pade in ne bo razrešena bančna kriza.

5. V tem kontestu pa je zelo relevanten in pomemben članek v FAZ z dne 5.2. z naslovom “Kanclerka ščiti Rajoya”, v katerem med drugim piše, da je kanclerka Merklova poskušala ob njegovem obisku v Berlinu 4.2. zaščititi španskega premierja Rajoya pred očitki korupcije v Španiji in poudarila, da imata “povsem zaupanja vreden odnos.” Pri tem j e tudi izpostavila pomen prizadevanja PV Španije in njegove vlade za strukturne reforme ter izrazila prepričanje, da ji bo to uspelo, pri čemer jo bo Nemčija z vsemi silami podpirala in z njo še naprej dobro sodelovala.