GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tudi cesar je nag

Deli na:

Predsednik republike Danilo Türk je izbral boljšo taktiko kot nekdanji predsednik Združenih držav Amerike Bill Clinton. V Türkovem uradu »ne komentirajo govoric in namigovanj« o predsednikovi ljubezenski aferi. Niso pa zanikali, da naj bi »nekaj imel« s svojo nekdanjo asistentko na ljubljanski pravni fakulteti Vasilko Sancin. Clinton je ravnal drugače – najprej je zanikal, nato pa pod težo dokazov vendarle priznal, da je imel s pripravnico v Beli hiši Monico Lewinsky »neprimeren odnos.«

Predsednik republike Danilo Türk je izbral boljšo taktiko kot nekdanji predsednik Združenih držav Amerike Bill Clinton. V Türkovem uradu »ne komentirajo govoric in namigovanj« o predsednikovi ljubezenski aferi. Niso pa zanikali, da naj bi »nekaj imel« s svojo nekdanjo asistentko na ljubljanski pravni fakulteti Vasilko Sancin. Clinton je ravnal drugače – najprej je zanikal, nato pa pod težo dokazov vendarle priznal, da je imel s pripravnico v Beli hiši Monico Lewinsky »neprimeren odnos.«

Govorice o razmerju med predsednikom republike Danilom Türkom in njegovo nekdanjo asistentko na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani že nekaj časa krožijo po političnih kuloarjih. V uredništvu Reporterja smo se odločili za objavo zgodbe šele potem, ko je resničnost govoric potrdil naš zanesljivi vir, ki je zelo blizu predsedniku in zelo dobro pozna njegovo zasebno življenje. Informacije našega vira, katerega identitete na njegovo zahtevo ne bomo razkrili, smo, kolikor je bilo mogoče, še dodatno preverili in so se izkazale za resnične.
Podobne zgodbe o romancah svojih političnih voditeljev objavljajo tudi resni mediji v tujini. To že dolgo niso več nedotakljive tebe in tudi najvišji funkcionarji držav so že zdavnaj izgubili tak status. Spomnimo se le, kaj vse pišejo mediji o britanski kraljevi družini. Večina slovenski časopisov, radijskih in televizijskih postaj, tako bolj resnih kot bolj rumenih, vse te zgodbe brez zadržkov povzema, ko pa gre za slovenske politike, še posebno t. i. levičarske provenience, pa o tem nočejo poročati niti tabloidi, kar seveda kaže na njihovo dvoličnost in politično instrumentaliziranost.
Iz Türkovega predsedniškega urada so tudi tokrat na pomoč poklicali izbrane mnenjske voditelje, ki v slovenskih medijih vedno branijo »lik in delo« ključnih oseb levičarske politične nomenklature: Gregorja Golobiča, Milana Kučana in Danila Türka. V javnost je bila takoj izstreljena za lase privlečena moralistična teza, da bi slovenski mediji lahko pisali samo o ljubicah oziroma ljubčkih tistih politikov, ki prisegajo na družinske vrednote – o Janezu Janši, Radovanu Žerjavu ali Ljudmili Novak, o Danilu Türku in drugih levičarskih politikih pa ne. Ker se to menda ne spodobi in ker take zgodbe po njihovem ne sodijo v medij, ki goji vsaj kanček samospoštovanja.
Toda tudi če bi pristali na take slaboumne politikantske teze, ki zaudarjajo po politični cenzuri medijev, se Danilo Türk ne bi mogel izogniti novinarski obravnavi. Glede odnosa do družinskih vrednot je sedanji predsednik republike tipični konservativni politik, kar potrjujejo njegove številne izjave.  Še več, Danilo Türk že vse od začetka predvolilne kampanje za predsedniški stolček jeseni 2007 »trži« svoje družinsko življenje v politične namene. Tako žena kot hči sta sodelovali v njegovi volilni kampanji, soproga Barbara Miklič Türk ima v uradu predsednika republike tudi posebno (ne)uradno funkcijo prve dame, za kar prejema plačilo. Ko je Danilo Türk 11. novembra 2007 praznoval prepričljivo zmago nad Lojzetom Peterletom, sta se skupaj s soprogo vsa radostna z lectovim srčkom v rokah nastavljala televizijskim kameram in fotografskim objektivom. Družinska idila je bila popolna.
Tudi druga teza, da objava zgodbe o Türkovi ljubici ni v nekakšnem javnem interesu, pri čemer tisti, kito govorijo, sploh ne vedno natančno, kaj naj bi javni interes sploh bil, je precej privlečena za lase. Tako kot predsednik Türk tudi Vasilka Sancin ni običajna državljanka, saj kljub rosnim letom in ne prav velikim znanstvenim referencam (na ljubljanski pravni fakulteti je še vedno le asistentka in nima niti statusa docenta!), nastopa v zelo pomembni vlogi svetovalke ministrstva za zunanje zadeve pri pogajanjih za pripravo arbitražnega sporazuma s Hrvaško. In prav predsednik Türk, pri katerem je bila asistentka, ima zelo veliko zaslug za njeno bliskovito kariero, da je nenadoma postala ena največjih strokovnih avtoritet na področju mednarodnega prava. Clintonova Monica Lewinsky pa je bila le navadna pripravnica v Beli hiši.