mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Trst je naš

Deli na:

V Italiji se še naprej vrstijo ogorčeni odzivi na kratki film Trst je naš, ki ga bodo premierno predvajali drevi v Sežani. Po kritikah, ki so jih izrekli v Uniji Istranov in zunanji minister Franco Frattini, so se oglasili še tržaški župan Roberto Dipiazza, tržaški poslanec Ettore Rosato in viden tržaški predstavnik Ljudstva svobode Roberto Menia.

V Italiji se še naprej vrstijo ogorčeni odzivi na kratki film Trst je naš, ki ga bodo premierno predvajali drevi v Sežani. Po kritikah, ki so jih izrekli v Uniji Istranov in zunanji minister Franco Frattini, so se oglasili še tržaški župan Roberto Dipiazza, tržaški poslanec Ettore Rosato in viden tržaški predstavnik Ljudstva svobode Roberto Menia.

Ostro kritiko je pred dnevi izrazil predsednik ene pomembnejših organizacij italijanskih optantov, Unije Istranov, Massimiliano Lacota, v četrtek pa je svojo osuplost, da gre za koprodukcijo AGRFT in RTV Slovenija, izrazil italijanski zunanji minister Franco Frattini.

Med drugim je menil, da film s tem, ko obuja trpljenje, ki so ga prebivalci Dalmacije in Istre prestali zaradi "grozljivih dejanj tolp jugoslovanskega diktatorja", trosi sol na rane, za katere bi morali vsi prispevati, da se zacelijo.

Lacota se je v sporočilu za javnost v četrtek javno zahvalil Frattiniju za poseg proti temu, kar sam označuje kot "nesprejemljivo provokacijo, ki utegne v kali načeti vsak namen mirnega sožitja in medsebojnega spoštovanja na čezmejnem območju".

Oglasil se je tudi podtajnik pri italijanskem ministrstvu za okolje in viden tržaški predstavnik desnosredinskega vladajočega Ljudstva svobode Roberto Menia, za katerega je film "apologija komunističnih pokolov" in predstavlja "titovsko nostalgijo", ki Sloveniji ne dela časti.

Za predsednika največje optantske organizacije, Združenja za Julijsko krajino in Dalmacijo, Lucia Totha, pa bi se morali izogniti parodijam o tragedijah, ki so se v Julijski krajini zgodile leta 1945.

Tržaški italijanski dnevnik Il Piccolo prinaša v današnji izdaji tudi stališče tržaškega župana Roberta Dipiazze, za katerega film Trst je naš potrjuje, da je slovenska demokracija še zelo mlada in nekoliko manj evropska od italijanske.

Po mnenju tržaškega poslanca levosredinske Demokratske stranke Ettoreja Rosata pa je treba paziti, da se to, kar je lahko študentovska šala, ne spremeni v politični dogodek.

Polemiko okoli filma Trst je naš obravnava v današnji izdaji tudi Primorski dnevnik, ki temi posveča uvodnik odgovornega urednika Dušana Udoviča z naslovom Hajka na film, ki ga še niso videli.

Udovič piše, da geslo Trst je naš, postavljeno v zgodovinski kontekst, v katerem je nastalo, lahko vzbuja različna čustva, saj je za nekdanje partizane v njem simbolno strnjeno sklepno dejanje velike osvobodilne epopeje, drugi pa so takšno osvoboditev mesta čutili kot okupacijo.

Vendar po tolikih letih sodi to poglavje Trsta v zgodovino, geslo pa kot dobra marketinška poteza kvečjemu v naslov zgodovinske knjige, piše urednik Primorskega dnevnika.

Udovič še opozarja, da zgodovina osvobodilnega pohoda na Trst nima nobene zveze s filmom Trst je naš, ob katerega se je obregnil predsednik Unije Istranov, katerega stališča po piščevih besedah popolnoma akritično povzema vsedržavni italijanski tisk.

"Nikomur iz vrst tega vse nesrečnejšega poklica, ki mu pravimo novinarstvo, ne pride niti na misel, da bi koga kaj vprašal in preveril, za kaj v resnici gre. Žal so v napihnjeno zgodbo vključili tudi zunanjega ministra Frattinija, ki je nad pobudniki filma zaprepaden," piše Udovič.

Ob tem opozarja na "majhno podrobnost". "Nihče od zgražajočih filma še ni videl, saj bo njegova premiera drevi v Sežani. To pove vse o kritikah in tistih, ki jih izrekajo," zaključuje Udovič.

Na polemike v zvezi s filmom Trst je naš se je s priporočilom Frattiniju in slovenskemu zunanjemu ministru Samuleu Žbogarju v sporočilu za javnost oglasilo tudi družbeno politično društvo Edinost. Frattiniju v Edinosti priporočajo, naj se z vsemi močni zavzame, da Italija končno začne spoštovati obveznosti, ki jih je sprejela z vstopom v ZN in preneha s kršitvami mednarodnega pravnega reda. Žbogarju pa priporočajo, da se iskreno potrudi, da italijanskemu kolegu pomaga rešiti italijansko državo in italijanski narod "grdega slovesa".

Primorski dnevnik v svoji tedenski mladinski rubriki Klop danes objavlja tudi daljši intervju z režiserjem filma Trst je naš Žigo Vircem, za katerega zgodba o Trstu služi kot ozadje, saj je v ospredju družinska zgodba o mladi generaciji, ki noče več sprejemati razmišljanja starejših generacij in želi narediti korak naprej.

"Trst je naš je moderen pogled na dogodke v preteklosti. Ne želi povzemati realnih dogodkov ali jih polemizirati. Junaki namreč uprizarjajo bitke, ki se nikoli niso zgodile in v tem je tudi celoten čar."

"Mislim, da ima gledalec tako dovolj prostora za razmišljanje," pravi Virc, za katerega je film "parodija in v tem humornem kontekstu ga je tudi potrebno obravnavati". Polemika, ki je ob filmu izbruhnila v Italiji, pa je po Virčevem mnenju prispevala, da je film dosegel veliko medijsko prepoznavnost.

Kratki igrani film Trst je naš traja 27 minut in je študijska produkcija oziroma projekt AGRFT v koprodukciji z RTV Slovenija. Zgodba je postavljena v leto 2009 in je opis poskusa skupine partizanskih vojakov, ki se odloči, da bo osvobodila Trst in popravila stare krivice iz druge svetovne vojne.

Glavni junak je komandant skupine Franc (Gojmir Lešnjak), ki pa naleti na nerazumevanje žene Marije (Silve Čušin), opraviti pa mora tudi s policijo, ki ne dovoljuje uprizarjanja bitk.