Revija Reporter
Slovenija

Tožilstvo se spreneveda in noče (več) preiskovati enega najodmevnejših umorov v zgodovini Slovenije

Nenad Glücks
13 7.028

4. feb. 2021 6:00 Osveženo: 7:16 / 04. 2. 2021

Deli na:

Umorjeni direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik.

Bobo

Na specializiranem državnem tožilstvu pod vodstvom tožilke Darje Šlibar se sprenevedajo in nočejo nadaljevati preiskave umora dr. Janka Jamnika.

Minilo je dober mesec od oprostilne sodbe za Milka Noviča, ki je bil obtožen za umor direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika. Nekaj dni po oprostilni sodbi na okrožnem sodišču v Ljubljani (sodnica Sinja Božičnik) je pregon Noviča zastaral. V zaporu je neutemeljeno preživel tri leta in pol. Tožilka s specializiranega državnega tožilstva (SDT) Blanka Žgajnar je, kljub temu da je imel Novič za čas umora Jamnika dokazan alibi (na podlagi pričanj, kamer in časa), do konca vztrajala pri pregonu.

Novičev zagovornik odvetnik Jože Hribernik je prepričan, da so na policiji (NPU), SDT in v delu sodstva storili vse, da ne bi našli dejanskih naročnikov in izvajalcev umora. Po njegovem bi se morala v kazenskem pregonu zaradi suma zlorabe položaja znajti tožilka. Človeku je uničila šest let življenja, kolikor je trajal proces, pravi. Novičevi zagovorniki (še odvetnika Žiga Podobnik in Monika Poje) pozivajo tožilstvo, naj nadaljuje preiskavo umora Jamnika, da bi prišli do resničnih storilcev. Šlo je za organizirano združbo, so prepričani.

Po besedah naših virov pa tožilka Žgajnarjeva tega umora sploh ne preiskuje več. Iz SDT so v odzivu na navedbe zagovornikov celo cinično zapisali: »Pričakujemo, da bo obramba podatke o morebitnem drugem storilcu, v kolikor jih ima, predala policiji.« Očitno se na SDT pod vodstvom tožilke Darje Šlibar še kar sprenevedajo. Ob prejšnjem sojenju Noviču je namreč v obrazložitvi oprostilne sodbe sodnik Zvjezdan Radonjić ugotovil: praktično je nemogoče, da v umor Jamnika ne bi bila vpletena dr. Barbara Mohar in dr. Michel Stephan (nekdanja zaposlena na Kemijskem inštitutu) ter različni strelci. Stephan je bil lani obsojen na osem let zapora zaradi napeljevanja k uboju enega od vodilnih na Kemijskem inštitutu, dr. Janeza Plavca.

Niti ta obsodilna sodba za Stephana pa tožilcev na SDT ni spodbudila, da bi preiskavo usmerili na Stephana in Moharjevo. Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani niti noče preiskovati z več pričanji (!) podprtih obtožb, da je omenjena dvojica na Kemijskem inštitutu s sredstvi inštituta nepooblaščeno proizvajala večje količine kemijskih spojin in jih z velikim dobičkom prodajala.