Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Matej Tonin izvoljen za novega predsednika NSi: od 372 delegatov je zanj glasovalo 345

Deli na:
Matej Tonin izvoljen za novega predsednika NSi: od 372 delegatov je zanj glasovalo 345

Foto: Nova Slovenija

Dosedanji v. d. predsednika NSi Matej Tonin je na strankinem kongresu v Grosupljem po pričakovanjih postal novi predsednik stranke. Zanj je od 372 delegatov glasovalo 345 delegatov, 27 glasovnic pa je bilo neveljavnih.

Stranko NSi sta pred Matejem Toninom vodila dva predsednika. Od njene ustanovitve 4. avgusta 2000 do državnozborskih volitev v letu 2008 Andrej Bajuk, nato pa Ljudmila Novak, ki je odstopila 31. januarja letos. Do izvolitve novega predsednika je stranko kot v. d. predsednika vodil Tonin.

Opozicijska stranka NSi je na današnjem kongresu v Grosupljem za novega predsednika stranke izvolila Mateja Tonina, ki je dobil skoraj 93 odstotkov glasov. Hkrati je potrdila volilni program za obdobje od leta 2018 in leta 2022, ki pomeni posodobitev zdajšnjega strankinega programa, in predstavila listo kandidatov za volitve v DZ.

Od 372 delegatov, ki je oddalo glasovnico, je za Tonina glasovalo 345 delegatov oziroma 92,7 odstotka, 27 glasovnic pa je bilo neveljavnih.

Novoizvoljeni predsednik NSi je v svojem nagovoru delegatom dejal, da so mu z izvolitvijo naložili veliko bremene ter da se zaveda odgovornosti, ki jo ima ne samo do NSi, ampak tudi do Slovenije.

Obljubil je, da bo v prihodnjih tednih naredil vse, da "resnično pokažemo, kdo je NSi, da je to stranka prijaznih, delovnih ljudi, ki imamo radi Slovenijo in smo zanjo pripravljeni narediti vse, kar je v naši moči, da bo Slovenija država priložnosti in zadovoljnih ljudi".

Zahvalil se je družini in vsem, ki so ga podpirali na njegovi politični poti, med drugim tudi nekdanji predsednici Ljudmili Novak, ki jo je znova označil za njegovo politično mamo.

Na koncu je delegate pozval, naj do prihajajočih volitev naredijo vse, kar je v njihovi moči, da bo stranka dosegla čim boljši rezultat.

Na kongresu so izvolili tudi člane strankinega izvršilnega odbora, nadzornega odbora in razsodišča stranke. V nov izvršilni odbor so izvolili poslance Ljudmilo Novak, Jožefa Horvata, Jerneja Vrtovca in Ivo Dimic, strankinega nekdanjega poslanca Alojza Soka in Martina Mikoliča.

Še pred razglasitvijo rezultatov volitev so delegati potrdili volilni program za obdobje od leta 2018 do leta 2022. V njem izpostavljajo 15 ključnih problemov družbe in zanje ponujajo konkretne rešitve, s katerimi želijo Slovenijo postaviti na zemljevid 15 najbolj uspešnih držav na svetu po kakovosti življenja.

Prednostne programske naloge temeljijo na treh ciljih - v NSi so namreč prepričani, da v prihodnjem štiriletnem mandatu potrebujemo pravično domovino, močno gospodarstvo in varno življenje.

Ena od točk temelji na višjih plačah, ki bi jih dosegli z višjo splošno dohodninsko olajšavo, razvojno kapico in ukinitvijo 50-odstotne dohodninske stopnje. Želijo si zvišati tudi pokojnine, da bi bila minimalna 617 evrov.

Med prioritetami je hitrejši dostop do zdravstvenih storitev. Po oceni NSi bi k temu med drugim pripomogli z odpravo monopola Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, s svobodno izbiro izvajalca zdravljenja in s tem, da bi stroške zdravljenja krila zavarovalnica.

V Slovenijo želijo privabiti nove investicije. To bi bilo mogoče po njihovem mnenju med drugim doseči s poenostavitvijo gradbene zakonodaje in z izdajo gradbenega dovoljenja v 30 dneh.

Z vidika demografskih trendov pa kot ključno vidijo ustvariti pogoje za več otrok. Programske prioritete NSi so med drugim še učinkovito pravosodje, manj birokracije, verodostojna zunanja politika ter okrepljena vojska in policija.

Na kongresu so se predstavili tudi strankini kandidati za junijske volitve v DZ. Na listi so vsi strankini poslanci in poslanke, glavni tajnik Robert Ilc in podpredsednik Valentin Hajdinjak. Tonin bo kandidiral v volilnem okraju Kamnik.

Matej Tonin je v svojem precej predvolilno obarvanem govoru na kongresu NSi v Grosupljem pozval k podpori stranki na volitvah. Gre namreč za stranko "z vsebino in delovnimi ljudmi", je dejal. Če bodo dobili zaupanje in vstopili v vlado, verjame, da lahko Slovenijo pripeljejo med 15 najuspešnejših držav na svetu.

Kot je dejal Tonin, v stranki težko gledajo, kako na tisoče mladih zapušča Slovenijo, kako ljudje, ki delajo dan za dnem, težko živijo, in kako upokojenci po 40 letih trdega dela životarijo. Vsemu temu nameravajo v NSi narediti konec, če bodo po volitvah le dobili priložnost, da vstopijo v vlado. "In pri tem mislimo strašansko resno," je dejal.

Tonin verjame, da ima stranka program, s katerim lahko državo popelje med 15 najuspešnejših držav na svetu. Pri tem pa ne potrebuje 100 dni miru, ampak lahko z delom začne takoj, je dejal. NSi sicer po njegovih besedah ne bo vstopila v katerokoli vlado, pač pa le v vlado, ki bo naravnana razvojno.

Volivce, ki bodo 3. junija na novo razdelili politične karte, je pozval, naj ne nasedajo paroli, da so vsi isti. "Nismo vsi isti, med nami so pomembne razlike. Mi stranko gradimo na skupnih vrednotah. Iz naših skupnih vrednot izhaja tudi naša vsebina. Instant stranke so prazne lupine. Njih ne povezujejo vrednote, ampak interes biti zraven, ko se bo delilo. Bodite drzni, na tokratnih volitvah podprite NSi - stranko z vsebino, stranko z delovnimi ljudmi, predvsem pa stranko, v kateri imamo radi Slovenijo," je dejal.

Ker je bilo zadnje desetletje za državo po oceni Tonina izgubljeno, so po volitvah dolžni nadaljevati drugače, boljše.

Če bo stranka na volitvah dobila možnost, da oblikuje vladno politiko, se bo po besedah Tonina med drugim zavzela za strožje prestajanje zapornih kazni, boljši pregon gospodarskega kriminala ter enake vatle pri tem za vse. "Ko bo roka pravice dosegla tudi nedotakljive, bomo znova verjeli v Slovenijo," je dejal.

Glede sodstva je napovedal, da nameravajo sodnike razbremeniti administrativnih opravil, uvesti poskusni sodniški mandat in spremeniti sestavo Sodnega sveta.

Ena prvih potez v zdravstvu bo zdravstvena reforma, ki bi vsem zagotovila dostopno zdravstvo, pri plačah pa nameravajo z znižanjem davčnih bremen zagotoviti povišanje povprečne neto plače za 50 evrov.

Na področju javne uprave je napovedal ukinitev vseh javnih služb, ki obstajajo samo zaradi uradnikov, na področju socialne politike pa spremembo sistema socialnih transferjev na način, da ne bodo razvrednotili dela.

Ker želijo zajeziti staranje prebivalstva, je napovedal uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka za vsakega otroka do 18. leta starosti. Na področju zunanje politike pa je napovedal povrnitev podpore zahodnih zaveznikov, ki jo je s pretiranim približevanjem Rusiji po njegovem mnenju izgubil zdajšnji zunanji minister Karl Erjavec. Begunsko krizo pa je treba po njegovem reševati na izvoru.

V svojem skoraj uro trajajočem govoru se je Tonin spomnil tudi prejšnjih dveh predsednikov - Andreja Bajuka in Ljudmile Novak. Za slednjo je dejal, da bo v zgodovino stranke zapisana z zlatimi črkami, saj ji je uspelo stranko znova pripeljati v parlament in poenotiti.

Zahvalil se je tudi vsem drugim, ki prispevajo k delovanju stranke, ter izrazil prepričanje, da bo kmalu prišel čas, ko "bomo krščanski demokrati pokazali, da znamo in zmoremo ustvariti državo, priložnosti in zadovoljne ljudi". Svoj govor pred 369 zbranimi delegati je sklenil z besedami "Bog živi Slovenijo".