andrej Vizjak, kolo, bicikel Svet24.si

FOTO: Vizjak presenetil z nekonvencionalnim ...

anna-tia-paynich Svet24.si

Spolnost ni namenjena samo reprodukciji, je veliko...

Viktor-Vrecar-2021-e1611911492595 Necenzurirano

Prihaja energetska kriza, uprava HSE pa želi ...

tonin cigler kralj horvat nsi bobo Reporter.si

Janševa peta kolona: ti ljudje so razlog, da se ...

roglic 22 pm Ekipa24.si

Primož Roglič osupnil s podrobnostmi glede ...

Steve Jobs Odkrito.si

Posthumno prejel medaljo za svobodo

Roglič Ekipa24.si

Ste že videli to?!? Tako si Primož Roglič ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tonin se poslavlja: kdo so njegovi kadri, ki ostajajo na ministrstvu za obrambo

Deli na:
Tonin se poslavlja: kdo so njegovi kadri, ki ostajajo na ministrstvu za obrambo

Matej Tonin se poslavlja z ministrske funkcije in odhaja v državni zbor, medtem ko na ministrstvu ostajajo nekateri njegovi ključni sodelavci. - Foto: Bobo

Matej Tonin se poslavlja z ministrske funkcije in odhaja v državni zbor, medtem ko na ministrstvu ostajajo nekateri njegovi ključni sodelavci.

»V kabinetu ministra sta med petimi delovnimi mesti na zaupanje sistemizirani delovni mesti vodje kabineta in svetovalca ministra (Boštjan Perne), ki sta sicer vezani na zaupanje ministra, vendar pa sta nanju razporejena javna uslužbenca, ki sta bila v kabinet ministra premeščena iz drugega resorja (MZZ) oziroma notranje organizacijske enote (URSZR) in se po prenehanju funkcije tja tudi vrneta,« so nam odgovorili z ministrstva. »Preostali trije javni uslužbenci, zaposleni na zaupanje ministra, po koncu mandata aktualnega ministra za obrambo zapuščajo ministrstvo za obrambo.«

Boštjan Perne se bo vrnil na svoje staro delovno mesto v Upravi RS za zaščito in reševanje, kjer je bil zaposlen že pred nastopom aktualne vlade. Na svoji sedanji funkciji je med drugim vodil tudi projekt vzpostavitve koncepta enotne vstopne točke v Slovensko vojsko in sodeloval še v vrsti drugih projektov, ki so se na obrambnem ministrstvu izvajali v tem mandatu vlade.

Na MORS ostajata tudi generalni direktor direktorata za logistiko Uroš Korošec in generalni sekretar ministrstva Marko Dobnikar, ki sta prišla z ministrstva za javno upravo. »Generalni direktor direktorata za logistiko in generalni sekretar ministrstva sta bila izbrana v okviru natečajnega postopka uradniškega sveta in sta zaposlena na ministrstvu za obrambo za obdobje petih let.«

Vsi trije so preverjeni politični kadri odhajajoče vladne koalicije. Perne je bil obrambni minister v senci vlade NSI, Korošec pa za infrastrukturo, medtem ko je bil Doblekar županski kandidat SDS v Litiji leta 2010. Podobno je bil za šefa uprave za vojaško dediščino imenovan dolgoletni funkcionar NSI Rok Janez Šteblaj, katerega žena Kristina Šteblaj je bila državna sekretarka na ministrstvu za finance, nato pa je bila imenovana za izvršno direktorico DUTB. Za kader NSI velja tudi Andrej Osolnik, ki je bil nekaj časa načelnik OVS.

Perne je tudi zelo politično dejaven na tviterju, kjer promovira Toninove zapise in kritizira novo vladno koalicijo. V času druge Janševe vlade je bil direktor vojaške obveščevalne službe OVS. Na ministrstvu velja za glavnega kadrovika po Toninovem nareku. Tako za njegovo lutko velja direktor OVS Jaroš Britovšek, za njegovo namestnico pa je Tonin na Pernetov predlog imenoval Ines Conradi.

Boštjan Perne je tudi zelo politično dejaven na tviterju, kjer promovira Toninove zapise in kritizira novo vladno koalicijo. V času druge Janševe vlade je bil direktor vojaške obveščevalne službe OVS. Na ministrstvu velja za glavnega kadrovika po Toninovem nareku.

Zanimivo je tudi, da se je v času Tonina na OVS vnovič zaposlil Aleš Čretnik, ki so ga leta 2017 Makedonci aretirali, ker je z dronom snemal v bližini počitniške rezidence makedonskega predsednika Gjorga Ivanova na Ohridskem jezeru. Pozneje je odšel iz službe, zdaj pa naj bi ga znova zaposlili na Pernetovo zahtevo. Po drugi strani pa naj bi bili Andrej Fefer, Špela Boc in Boštjan Pavlin na Pernetovo zahtevo in po Toninovem navodilu iz MORS prerazporejeni v delovno skupino za migracije na MNZ, čeprav se s tem niso nikoli ukvarjali.

»Ministrstvo za obrambo vprašanj glede kadrovskih zadev v Obveščevalno varnostni službi ne komentira. Pojasnjujemo pa, da za javne uslužbence ministrstva za obrambo glede zaposlovanja in dela v projektnih skupinah velja uslužbenska zakonodaja in predpisi s področja obrambe. Boštjan Perne glede kadrovskih zadev v ministrstvu za obrambo nima nobenih pristojnosti,« odgovarjajo z MORS, ob tem pa dodajajo, da Tonin ni podal nobene zahteve za konkretne kadrovske razporeditve v projektnih skupinah. »Za to so pristojni vodje posameznih organizacijskih enot ministrstva.«