favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor o vojaški vaji Preskok 2020: Sporoča tistim, ki se ukvarjajo z ilegalnimi migracijami, naj Slovenijo zaobidejo

Deli na:
Pahor o vojaški vaji Preskok 2020: Sporoča tistim, ki se ukvarjajo z ilegalnimi migracijami, naj Slovenijo zaobidejo

Foto: Twitter/Borut Pahor

Vaja Preskok 2020 ni neposredno povezana z aktivnostmi policije na slovensko-hrvaški meji, je ob ogledu vaje zatrdil obrambni minister Matej Tonin. "Zagotovo pa prisotnost vojske na terenu ne škodi in je pozitivno sporočilo," je poudaril. Da je lokalna skupnost z veseljem sprejela pobudo vojske, je potrdil tudi župan Loške doline Janez Komidar.

Tonin je ob današnjem ogledu aktivnosti vojske v okviru vaje poudaril, da je ta v prvi vrsti namenjena preverjanju zmogljivosti in delovanju vojske v novih okoliščinah, zlasti povezljivosti z lokalno skupnostjo in civilno zaščito. Ljudje so po njegovih besedah pobudo vojske dobro sprejeli.

Vaja je sicer posebna, ker ne poteka na osrednjih vadiščih, pač pa v občinah, kjer so pripadnike Slovenske vojske po njegovih besedah dobro sprejeli. Na ta način želijo po ministrovih besedah vojsko še bolj približati ljudem. Komidar pa je poudaril, da so na tovrstno sodelovanje pripravljeni tudi v prihodnje.

Vaja po zagotovilih ministra ni povezana s preprečevanjem nezakonitih migracij. S tem namenom je sicer v torek policija okrepila svojo prisotnost na obmejnem območju. Predsednik republike Borut Pahor je o tej potezi policije povedal, da jo razume. "Sporoča tistim, ki se ukvarjajo z ilegalnimi migracijami, naj Slovenijo zaobidejo, saj bo naša južna meja primerno varovana," je dodal. Obenem je to tudi sporočilo drugim državam, da izpolnjujemo pričakovanja v smislu varovanja zunanje schengenske meje.

Omejevalne ukrepe sicer rahljajo vse države v regiji, na zahodnobalkanski poti pa se je v tem času zbralo več tisoč migrantov, ki želijo nadaljevati pot v Zahodno Evropo. Kot je poudaril Pahor je treba tako z varnostnega kot diplomatskega vidika ubrati primerne poti.

Današnjega prikaza aktivnosti se je udeležil tudi predsednik odbora DZ za obrambo Samo Bevk. Člani odbora, ki so si potek vaje ogledali tako na poveljstvu sil Slovenske vojske na Vrhniki kot tudi na terenu na Babnem polju, so po njegovih besedah "prijetno presenečeni nad organizacijo celotnega projekta".

Na vaji Preskok 2020, ki poteka na širšem območju Slovenije in ob podpori lokalnega prebivalstva, se pripadnice in pripadniki Slovenske vojske urijo zlasti v taktičnih postopkih. Začela se je 11. maja in bo trajala do 19. junija, na njej pa je oz. še bo sodelovalo do 2500 pripadnic in pripadnikov.

Poveljnik poveljstva Slovenske vojske Miha Škerbinc je dodal, da gre za vajo z najkrajšim načrtovalnim časom v njegovi karieri, saj je bila vojska tri dni po sklepu vlade praktično že na terenu. Obenem pa gre za najdaljšo vajo v njegovi karieri, ki je vsaj v prvem delu potekala v posebnih okoliščinah epidemije.