kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Zgodovinar« Tone Fornezzi Tof se hlapčevsko klanja Jankoviću: On je naredil Ljubljano

Deli na:
»Zgodovinar« Tone Fornezzi Tof se hlapčevsko klanja Jankoviću: On je naredil Ljubljano

Tone Fornezzi Tof: Vem, kdo je naredil Ljubljano. Janković! - Foto: YouTube

»V zgodovini sem malo šibek in točno ne vem, kdo je ustanovil Emono. Vem pa, kdo je naredil Ljubljano. Janković! In to nepreklicno. Ker sem star Ljubljančan, upam, da jo bo delal še nadaljnjih 100 let,« je Tone Fornezzi Tof s podporo županski kandidaturi Zorana Jankovića upravičil svoj sloves dvornega zabavljača vladajoče elite.

Emona je zaslovela kot rimsko mesto, a ima še starejšo zgodovino. Po legendi naj bi jo ustanovil grški junak Jazon s svojimi argonavti, ko se je iz Kolhide (današnje Gruzije) po Donavi vračal v domačo Grčijo. Po Donavi, Savi in Ljubljanici je končno prispel do kraja današnje Ljubljane, kjer je morala njegova posadka (v kateri so bili slavni junaki iz antike Heraklej, Tezej, Orfej in drugi) ladjo Argo potegniti iz vode in jo po suhem zvleči do jadranskega morja. Pred odhodom so argonavti ustanovili mesto, Jazon pa je v lokalnem močvirju ubil zmaja. Mit o argonavtih je v svoje slavno delo Bobri vključil tudi Janez Jalen.


Zgodba o Jazonu in zmaju je ena od razlag za simbol mesta Ljubljane, s starodavnimi koreninami mesta pa so v preteklosti Ljubljančani radi hvalili  in Prešeren je v Elegiji svojim rojakam celo pisal, da je Ljubljana starejša od Rima. Baročni zgodovinar in Valvasorjev sodobnik Janez Ludvik Schönleben kot letnico ustanovitve Emone denimo navaja 1222 pred našim štetjem, torej bi bila Emona 473 let starejša od Rima. Ljubljana kot naslednica Emone bi se lahko potemtakem hvalila, da je stara 3240 let.

Bolj otipljiva in na arheološka raziskovanja ustanovitev rimske Emone postavljajo v prvo stoletje pred našim štetjem, po enih razlagah naj bi bila rimska kolonija, po drugih naj bi se razvila iz vojaškega tabora. Predel današnje Ljubljane pa je bil naseljen še veliko pred tem, že okoli leta 2000 pred našim štetjem so na Ljubljanskem barju živeli koliščarji. Po propadu rimskega cesarstva je propadla tudi rimska Emona, prve omembe Ljubljane, tedaj še Luwigane, pa segajo v zgodnje 12. stoletje.

Ljubljano so skoraj tisočletje gradile generacije Slovencev, Nemcev Italijanov, Judov in drugih narodov, ki so živeli v Ljubljani.  Za aktualnega župana »najlepšega mesta na svetu™« in njegove najzvestejše podpornike se pogosto zdi, da se je zanje zgodovina Ljubljane začela leta 1945, res pomembno pa jim je le tisto, kar se je v mestu zgodilo po letu 2006. Kako se bo Zoran Janković Tofu zahvalil za podporo, ne vemo, a zastonj tako hvaljenje ni bilo. Najmanj, kar lahko Janković Tofu za podporo da, je katero od mnogih del o zgodovini Ljubljane.