zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tone Anderlič: Bivši »car parlamenta« je postal stečajni upravitelj LDS

Deli na:
Tone Anderlič: Bivši »car parlamenta« je postal stečajni upravitelj LDS

Foto: Bobo

Nekdanji »car parlamenta« Tone Anderlič je v minulih dveh letih poniknil s političnega prizorišča, zdaj pa se je vrnil, čeprav, kot kaže, zgolj v funkciji stečajnega upravitelja LDS. Prejšnji teden je bil na kongresu stranke izvoljen za predsednika. Stranka ima na grbi kar 856 tisoč evrov minusa, to ji bo kot neparlamentarni stranki težko poplačati.

Anderlič je ustanovni član LDS, v letu 1990 je bil delegat ZSMS v federalnem zboru republik in pokrajin in poslanec ZSMS - Liberalne stranke v družbenopolitičnem zboru večstrankarske skupščine v Sloveniji. Leta 1992 je postal na listi LDS poslanec prve sestave državnega zbora, kamor je bil nato izvoljen še leta 1996, 2000 in leta 2004. Na volitvah leta 2008 sicer ni bil izvoljen v državni zbor, toda vanj mu je vseeno uspelo priti, saj je postala izvoljena poslanka Katarina Kresal ministrica za notranje zadeve in jo je nadomestil.

To so bili že povsem drugi časi od tistih v letih od 1996 do 2004, ko je bila LDS vsemogočna, Anderliču pa so kot vodji poslanske skupine LDS rekli »car parlamenta«. Na zadnjih volitvah decembra 2011 se LDS ni uvrstila v državni zbor, saj je zbrala komaj 1,48 odstotka glasov oziroma podporo 16 tisoč volivcev. Po tako hudem porazu je kmalu z mesta predsednice odstopila predsednica Katarina Kresal, ki jo je le za nekaj mesecev nadomestil Iztok Podbregar, za njim pa jo je začasno vodila podpredsednica stranke Sonja Kralj Bervar, vendar je tudi ona odstopila.

LDS je tako zdaj pred popolnim razsulom dejansko rešil Anderlič, njeni nekdanji ljudje pa so se najprej preselili v Zares ali SD, nazadnje pa del v Jankovićevo Pozitivno Slovenijo, po poti funkcij in denarja pač. Edini, ki še naprej odlično služi pod imenom LDS, je strankin evropski poslanec Jelko Kacin, tudi nekdanji predsednik stranke, ki jo je prevzel od Antona Ropa, ta pa leta 2003 od njenega najbolj prepoznavnega vodje Janeza Drnovška.

Anderlič je bil rojen leta 1956 v Novem mestu, doma je iz bližnjih Zbur, znanih po vinski kapljici in njenih ljubiteljih. Mednje nedvomno sodi tudi Anderlič, ki za nameček rad sodeluje pri izboru cvičkove princese. Po izobrazbi je strojni tehnik, ključavničarske izkušnje si je nabiral v Litostroju. Tokrat mu kandidatura za predsednika ni mogla spodleteti, saj je bil edini, ki je bil pripravljen ugrizniti v kislo jabolko vodenja propadle LDS. Stranko je želel prevzeti že leta 2003 kot naslednik Drnovška, toda takrat se je umaknil pred soimenjakom Tonetom Ropom.



Izjave o Tonetu Anderliču

Jelko Kacin, evropski poslanec LDS: »To je trenutek resnice in preobrat, LDS je treba znova pognati kri po žilah.«

Branko Grims, poslanec SDS: »Anderlič bo zelo dobro poosebljal LDS, ta je ostala prazna lupina. Trdo jedro tistih, ki so hoteli še parazitirati na plečih države, je šlo v Zares in kasneje PS, preselili se bodo v kakšno novo stranko, če bo to koristno.«

Aleš Gulič, nekdanji poslanec LDS: »Vsak konec je nov začetek.