kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

Alojz Ihan Reporter.si

Alojz Ihan se ne vda in odgovarja UKC: Prazne ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

milan-štrljić Njena.si

Zvezdnik Botrov razkril skrivnost svojega ...

matjaz kek 24 pm Ekipa

Matjaž Kek med trenersko elito: selektorja ...

Slovenija

Tomaž Ročnik, najbogatejši garažni podjetnik

Deli na:

Velenjčan Tomaž Ročnik je s 44, 5 milijona evrov petnajsti najbogatejši Slovenec, ki je obogatel s pomočjo sestre Romane Pajenk, predsednice uprave Probanke Maribor, in dobrih povezav na velenjski občini.

Velenjčan Tomaž Ročnik je s 44, 5 milijona evrov petnajsti najbogatejši Slovenec, ki je obogatel s pomočjo sestre Romane Pajenk, predsednice uprave Probanke Maribor, in dobrih povezav na velenjski občini.

Po številu na novo zgrajenih parkirnih mest v garažnih hišah se bodo v Velenju morda lahko primerjali le še s prestolnico. Najbolj nezadovoljni so etažni lastniki, saj bodo odslej prisiljeni parkirati v garažnih hišah, zaslužki od najemnin pa bodo pripadali glavnemu investitorju Tomažu Ročniku. Ta se v zadnjih letih vztrajno vzpenja na lestvici najbogatejših Slovencev, saj je s 44, 5 milijona evrov pristal na petnajstem mestu. Ob sodelovanju bankirske sestre Romane Pajenk, predsednice uprave Probanke Maribor, ter velenjskega župana Srečka Meha se mu v prihodnosti obeta še boljša uvrstitev.

Kako hitro se množi bogastvo velenjskega poslovneža Tomaža Ročnika, kažejo objavljeni podatki iz zadnjih let. Še leta 2007 se je s svojo velenjsko družbo Fractal Consulting z 10, 4 milijona evrov uvrstil na 58. mesto najbogatejših Slovencev, že slabo leto kasneje je z 32,6 milijona pristal na 28. mestu, v zadnji objavi najbogatejših Slovencev v reviji Manager pa je že na 15. mestu. Mnogi se upravičeno sprašujejo, ali so te ocene premoženja realne, ker naj bi bili njegovi zaslužki veliko večji.

Trojica Ročnik, Pajenk in Meh
Pri tako hitrem finančnem vzponu naj bi mu z najemom posojil najbolj priskočila na pomoč njegova sestra Romana Pajenk, predsednica uprave Probanke Maribor. V zadnjem času izstopa primer Avtotehne, v kateri je bila Romana Pajenk predsednica nadzornega sveta, njen brat Tomaž Ročnik pa je kot solastnik družbe Hat postal glavni lastnik Avtotehne. Skupaj z drugimi vplivnimi člani uprave obvladuje tovarni umetnih brusov, zreški Comet ter mariborski Swaty, ki sodita v svoji panogi med največji evropski podjetji, v obeh tovarnah pa je zaposlenih kar 1.200 delavcev.

Poleg Probanke Maribor je za Ročnika zagotovo pomembna NLB. Pol odstotka delnic največje slovenske banke naj bi mu prodala novogoriška Vipa, ki naj bi identičen paket delnic kupila od ACH le mesec poprej. Zanimivo je, da med menedžerji, ki obvladujejo ACH, izstopa Herman Rigelnik, eden izmed ustanoviteljev Probanke Maribor, ki ji predseduje Ročnikova sestra Romana Pajenk.

Na seznamu družb Tomaža Ročnika je pomembna Fractal Consulting. Ta je skupaj s Fortis 3000 in Imponio Group lastnica družbe Hat. Tako kot Hat je tudi Fractal Consulting lastnik drugih družb, med njimi pekarskih podjetij (Pekarna Ptuj, Presta in Klasje Celje), a tudi podjetij Pilon Ing in Velpa. Fractal je še solastnik Hyposa iz Mute, Stavbarja Lendava, Stavbarja Gradnje ter Toming Consultinga s sedežem v Velenju.

Slednji je investitor gradnje avtobusne postaje v Velenju, pri čemer je zanimivo, da je v delu prostorov, ki so v lasti Tominga, velenjski davčni urad. Ta za najem prostorov plačuje izdatno najemnino; 18.364, 60 evra mesečno za 1740 kvadratnih metrov ter še 1.462,20 evra mesečno za desetletni najem pisarniške opreme.

VEČ V TISKANI IZDAJI