irena pan 1 Dobra karma

Znana novinarka verjame, da obstaja še veliko ...

profimedia-0586058472 Svet24.si

Vroča Elizabeth Hurley gola na snegu

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

avtomobil, krško, stopnišče Svet24.si

FOTO: Voznica zapeljala vzvratno in pristala na ...

3f82f867106de689e316b681d0587208 Necenzurirano

Počivalškov dobavitelj "golfov" ruši Janši ...

jasna-kuljaj Odkrito.si

Kako premor oddaje Pri Črnem Petru komentira ...

tjasa hrovat steklasa Njena.si

Slovenska pevka izgubila mamo, zanosila in ...

Slovenija

Toliko energije v zraku, da bi jo lahko prijel z roko

Deli na:
Toliko energije v zraku, da bi jo lahko prijel z roko

Šola OVI Jarše v Ljubljani, v katero je vpisanih 119 otrok s posebnimi potrebami. - Foto: Bobo

»Vsi nasmejani, od otrok, zaposlenih, staršev na vratih, v zraku je bila tako dobra pozitivna energija, da bi jo lahko prijel z roko.« Tako je prvi dan vrnitve otrok s posebnimi potrebami opisala Nataša Blaj, ravnateljica oddelka za vzgojno-izobraževalni program Jarše (OVI Jarše) Centra Janeza Levca v Ljubljani.

V OVI Jarše še z dvema osnovnima šolama, ki prav tako delujeta v okviru Centra Janeza Levca Ljubljana, izvajajo posebni vzgojno-izobraževalni program za otroke od šestega pa do 26. leta. Med njimi so avtisti, otroci z downovim sindromom, nekateri brez znane motnje, a večina z znižanimi sposobnostmi, več kot tretjina ima zelo slabo razvit verbalni govor. Kljub temu da je pri njih prisotna še gibalna oviranost, je za zdaj le en otrok na invalidskem vozičku.

»Morda le nismo tako rizični,« je na vprašanje o tem, kako jim je uspelo, da niti spomladi in niti jeseni niso imeli težav z okužbami, odvrnil ravnatelj Centra Janeza Levca dr. Matej Rovšek, ki se obenem zaveda, da se lahko v vsakem trenutku zgodi okužba glede na to, da imajo v treh enotah kar 70 oddelkov in je zato verjetnost za okužbe trikrat večja kot na kakšni redni osnovni šoli.

Kakšno je mnenje dr. Rovška o odločbi ustavnega sodišča, s katero je bilo vladi naloženo, da najpozneje do 4. januarja omogoči začetek izvajanja programov za otroke s posebnimi potrebami?

Po besedah ravnateljice OVI Jarše Centra Janeza Levca Nataše Blaj se je vrnilo okoli 70 od skupno 119 otrok. Med zaposlenimi, v glavnem gre za specialne, rehabilitacijske in športne pedagoge ter fizioterapevte, so ostali doma le tisti, ki so bili že prej na bolniškem dopustu ter ena specialna pedagoginja, ki je ostala doma zaradi varstva otroka. Kateri otroci so ostali doma?Kaj vse postorijo v OVI z namenom zaščite pred okužbo in kako se odzivajo otroci?

Kakšni so občutki učenk Sare in Hane ob njuni vrnitvi v šolo in v čem izstopata? Kako uspešna je lahko komunikacija z otroci, če vemo, da ima večina med njimi slabše razumljiv govor?

Zakaj je ponovna vključitev otrok s posebnimi potrebami v šole tako pomembna, je pojasnil ravnatelj dr. Matej Rovšek.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Loading...