Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To so občinski protikoronakrizni paketi za finančno razbremenitev občanov

Deli na:
To so občinski protikoronakrizni paketi za finančno razbremenitev občanov

V Kopru, ki mu županuje Aleš Bržan, so sprejeli zelo obsežen sveženj ukrepov za pomoč občanom, obrtnikom, gostincem in malim podjetnikom. - Foto: Bobo

Koprski župan Aleš Bržan je pripravil sveženj ukrepov za finančno razbremenitev občanov, podobno so storili tudi v drugih (mestnih) občinah.

Kot je znano, je vlada pripravila sveženj zakonov, da bi državljani lažje prebrodili finančno krizo zaradi epidemije koronavirusa. Zanimalo nas je, ali so tudi slovenske občine pripravile ukrepe, s katerimi bi razbremenile svoje občane.

Odgovorile so nam vse mestne občine razen Ljubljane. V Mariboru so že sporočili, da so svojim občanom omogočili odlog plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), poleg tega so dosegli nižjo ceno lekadola pri Lekarnah Maribor.

V Novem mestu v času epidemije ne bodo zaračunavali najemnin za gostinske lokale in vrtove ter drugih prostorov podjetnikov, ki ne poslujejo, vsem občanom so omogočil zamik rokov za plačilo NUSZ, prav tako ne zaračunavajo parkirnin na javnih parkiriščih.

V Kopru so sprejeli zelo obsežen sveženj ukrepov za pomoč občanom, obrtnikom, gostincem in malim podjetnikom: oprostitev plačevanja najemnin prostorov v občinski lasti za društva in druge najemnike, uporabniki javnih površin so oproščeni občinske takse od 15. marca do 30. maja, trimesečni zamik plačevanja NUSZ in delni prenos te obveznosti v leto 2021, nekajmesečni zamik za plačevanje komunalnih storitev, poleg tega bo župan za 45 dni zadržal izvajanje proračuna in racionaliziral delovanje občinske uprave. Pripravljajo pa še dodatne ukrepe za pomoč občanom.

V Murski Soboti načrtujejo pomoč za razvoj podjetništva in malega gospodarstva, pripravljene imajo ukrepe za oprostitev plačila NUSZ, sofinanciranje stroškov dela za samostojne in male podjetnike, oprostitev plačila najemnin za poslovne prostore v občinski lasti, subvencioniranje vodarine in kanalščine ter povečanje zneska za socialno ogrožene, ukinili so parkirnine na javnih parkiriščih, župan pa je pozval za znižanje cen zdravil (lekadola), vendar ga Pomurske lekarne ignorirajo in še naprej zaračunavajo 140-odstotno maržo.

Na Ptuju bodo najemnike, ki zaradi epidemije ne morejo delati, oprostili najemnine najmanj za marec in april in uporabo javne površine še mesec po koncu epidemije, poleg tega so občanom omogočili odlog plačila komunalnih prispevkov in NUSZ.

V Slovenj Gradcu so zamrznili oziroma odpisali vse najemnine za čas epidemije, o dodatnih ukrepih pa bo kmalu odločal mestni svet.

V Novi Gorici ne pošiljajo položnic najemnikom prostorov v občinski lasti, vladne ukrepe bodo dopolnili tam, kjer bo to potrebno. Zelo pa so zaskrbljeni, kako bodo zaradi krize poravnali svoje zakonske obveznosti, ki jim jih nalaga država.

V Celju bo občina ukrepe za različne organizacije (društva, podjetnike, samozaposlene) uskladila s tistimi na državni ravni. V Kranju pa jih bolj zanima, kako jim bo država zagotovila pokritje za ta sredstva.

Tudi v Velenju čakajo na vse ukrepe države. Upajo, da bo vlada dajatve in prispevke oprostila tudi za toplotno energijo, kot so to naredili pri plačilu električne energije. Odločbe o NUSZ pa so izdali že pred nastopom epidemije, dolžniki, ki ne morejo poravnati svojih obveznosti, lahko podajo vlogo za odlog plačila na Finančno upravo.

V Združenju občin Slovenije pravijo, da so občine vladi predlagale vrsto ukrepov, ki bodo lajšali probleme občanov, v Skupnosti občin Slovenije pa pozivajo državni zbor, da sprejme interventni zakon o finančni razbremenitvi občin in jim zagotovi sredstva za občane zaradi izpada lastnih prihodkov.

V Združenju mestnih občin pa so se dogovorili za odlog plačila NUSZ, kjer odločbe še niso bile izdane: »Dogovorjeno je bilo tudi, da bodo mestne občine za obdobje od 16. 3. 2020 do 30. 4. 2020 razbremenile plačila najemnin za najem poslovnih prostorov, zemljišč in gostinskih teras tiste najemnike, za katere velja prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom.«

»Glede na krajevne razmere bo ta ukrep lahko izveden na različne načine, kot je na primer oprostitev najemnine, njeno sofinanciranje preko javnega razpisa ali drugače. Obenem župani pozivajo tudi ostale najemodajalce poslovnih prostorov, da v času izrednih razmer takim najemnikom oprostijo, delno znižajo ali vsaj odložijo plačilo najemnine.«

Župani so se še dogovorili, da bodo v okviru Združenja mestnih občin Slovenije nadaljevali z izmenjavo informacij in primerov dobrih praks ter usklajevanjem ukrepov, ki bodo sprejeti v dobrobit občanov in lokalnega gospodarstva.