Revija Reporter
Slovenija

To je 11 domov za starejše, v katerih zahtevajo takojšen izredni strokovni nadzor

STA

6. jun. 2020 6:00

Deli na:

Dom starejših občanov Ljutomer.

Nataša Juhnov

Ministrstvo za zdravje je včeraj Zdravniški zbornici Slovenije in Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije poslalo zahtevo za takojšnjo izvedbo izrednega strokovnega nadzora s svetovanjem v domovih za starejše.

Kot je v objavi na svoji spletni strani zapisalo ministrstvo, naj v nadzoru preverijo ustreznost zdravstvene oskrbe v delu zagotavljanja zdravstvene nege in zdravniške obravnave v 11 domovih za starejše, in sicer naj predvsem izvedejo nadzor nad obravnavo bolnikov v času epidemije covida-19.

Na seznam je ministrstvo uvrstilo domove starejših občanov Metlika, Ljutomer, Črnomelj, Kamnik, Lucija, enoto Bokalci doma Ljubljana Vič- Rudnik, domova upokojencev Šmarje pri Jelšah ter Center Tabor-Poljane iz Ljubljane, Center starejših Horjul, Dom Viharnik iz Kranjske Gore in MGC Bistrica Domžale.

Ministrstvo je v dopisu zdravniški zbornici in Zbornici - Zvezi svetovalo, da se zaradi zmanjšanja administrativnih obremenitev izvajalcev in z namenom celovitosti pregleda nad zagotavljanjem zdravstvene oskrbe pri izvajalcu povežeta in strokovni nadzor s svetovanjem pri posameznem izvajalcu opravita sočasno.

Kot je v sredo povedala predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik, je zbornica ministrstvu za zdravje odreditev sistemskega nadzora nad celotnim postopkom odločanja o ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 v domovih za starejše predlagala že pred tedni.

Da bo predlagal nadzor nad dogajanjem na terenu, pa je minister za zdravje Tomaž Gantar napovedal v četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija. V omenjeni oddaji so poročali tudi, da je tožilstvo prejelo ovadbo zoper več oseb zaradi obrazcev, s katerimi naj bi v domovih za starejše pripravljali podlage za odločanje, kateri oskrbovanci bi bili v primeru koronavirusne okužbe deležni bolnišničnega zdravljenja.

Tako Gantar kot minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj sta obstoj kakršnihkoli seznamov oziroma navodil za sezname starostnikov, ki v primeru okužbe z novim koronavirusom ne bi bili deležni bolnišničnega zdravljenja, zanikala.

Gantar je za oddajo Tarča o pripravljenih obrazcih in navodilih za načrt zdravljenja dejal, da so to strokovna navodila, in ne navodila politike. Ponovil je, da je edini obrazec, ki ga je izdalo ministrstvo za zdravje, pripravila koordinatorka za paliativno oskrbo pri ministrstvu. Bil je javno objavljen in namenjen temu, da bi imel zdravnik, ki bi sprejel v obravnavo bolnika s covidom-19, informacije o njegovem zdravstvenem stanju pred okužbo, na podlagi česar bi se lažje odločal o njegovem zdravljenju, je dejal.

Na zahtevo za izvedbo izrednega nadzora so se odzvali v Strokovnem združenju izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije. Kot so zapisali, je "sila nenavadno in nestrokovno početje, da bi strokovni nadzor s svetovanjem za področje zdravstvene nege izvajala tista organizacija, ki je v koordinacijske skupine za domove starejših imenovala zgolj in samo svoje predstavnice in predstavnike". To namreč pomeni, da bo ta strokovna organizacija preiskovala oz. nadzirala sama sebe.

Opozorili so, da je ministrstvo za zdravje leta 2014 kot nadzornike za izvajanje strokovnih nadzorov za področje zdravstvene nege imenovalo tudi člane njihovega združenja, pa ti niso sodelovali ne v koordinacijskih skupinah za domove starejših občanov ne sedaj v nadzornih ekipah. Kot so še navedli v združenju, so zaradi etičnosti delovanja v te ekipe pripravljeni ponuditi njihove članice in člane.