GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Titova cesta

Deli na:

Ljubljanski mestni svet je ob obstrukciji svetnikov SDS s 24 glasovi za in štirimi proti podprl predlog o poimenovanju vzhodne mestne vpadnice po Josipu Brozu Titu. Titova cesta bo potekala od krožišča pri Plečnikovih Žalah po trasi novo načrtovane severne vpadnice preko tomačevskega krožišča do križišča z Zasavsko in Dunajsko cesto v Črnučah.

Mariborski regijski odbor Mlade Slovenije je ta teden javnosti posredoval pobudo za preimenovanje Titove ceste, sicer glavne vpadnice v mesto, v Cesto generala Maistra. Kot poudarjajo, ima Maister po njihovem nedvomno mnogo več zaslug, da Maribor in celotna Štajerska spadata v Slovenijo, kot pa Josip Broz Tito.

General Maister bi si poleg osrednjega trga v Mariboru zaslužil tudi glavno vpadnico, saj je prav on zastavil vse, da je Maribor danes slovenski in da Mariborčani govorijo slovensko. Ni si prizadeval zgolj in samo za politično oblast, kot je to počel Tito, ampak predvsem za to, da slovenski narod živi znotraj meja Slovenije, so prepričani v podmladku Nove Slovenije.

Takšna pobuda pa za zdaj ni naletela na večji odziv med največjimi svetniškimi skupinami v mestu. Seveda jo podpira edini svetnik NSi v mestnem svetu Zdravko Luketič, ki je za STA povedal, da je tudi sam že pred časom predlagal nekaj podobnega, a za to ni bilo soglasja. "Izgovarjali so se predvsem na stroške, a ob tem pozabljajo na zgodovinsko dejstvo, da je Tito med drugim neupravičeno zatrl demokratične predloge Staneta Kavčiča," je dejal Luketič.

Mariborski župan Franc Kangler je bil o predlogu doslej obveščen le iz medijev, pa tudi sicer sam ne namerava predlagati preimenovanja. Kot je dejal, bo pobudi težko ugoditi, saj Maribor že ima Maistrovo ulico in Maistrov trg, poleg tega pa je zelo majhna verjetnost, da bi v mestnem svetu o tem lahko dosegli politično soglasje.

V mariborski SD nad predlogom niso navdušeni, saj ne vidijo nobene potrebe, da bi ulici in trgu dodajali še Maistrovo cesto. Predsednik občinskega odbora Bojan Horvat ne vidi, v čem je sploh smisel takšnih predlogov, razen poskusa promocije v javnosti, kar pa se mu ne zdi najbolj primeren način. "Oba lika imata svoje mesto v slovenski zgodovini, zato se mi zdi kovanje političnih točk na račun preteklosti neproduktivno in nepotrebno," je za STA dejal Horvat.

V SDS Maribor o tem vprašanju nimajo izdelanega stališča, čeprav Maistru priznavajo zgodovinske zasluge. Kot je za STA dejal prvi mož mestnega odbora Gregor Pivec, bi bilo za takšno odločitev potrebno narediti nekakšno anketo med občani. "Ljudje se morajo identificirati s svojim mestom in z ulicami, ki so v njem, zato je naše stališče tukaj precej razumno," je dejal Pivec in dodal, da so v SDS sicer že ves čas bolj na Maistrovi strani.

V Listi za pravičnost in razvoj bi z veseljem podprli takšno preimenovanje, a kot pravijo, za to menda ni niti formalnih pogojev, saj zakon preprečuje podvajanje zemljepisnih imen. Po besedah Stojana Auerja pa bi vendarle veljalo razmisliti, ali je po toliko letih še smiselno imeti Titovo cesto, in bi bili zelo veseli, če bi se ta imenovala po generalu Maistru.