pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Pik je nekoliko bolj boleč od domačega sršena .. Odkrito.si

Invazija azijskih sršenov v Evropi

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tito ni vzor ne navdih

Deli na:

Partizanstvo in vodenje tega gibanja s strani Josipa Broza-Tita premier Borut Pahor vidi kot nekaj pozitivnega. Ob tem pa je na novinarski konferenci dodal, da povojna osebnost Josipa Broza-Tita kot voditelja nedemokratičnega gibanja ni zanj ne vzor ne navdih za njegova prihodnja ravnanja, ampak ga jemlje kot opomin za naša prihodnja ravnanja.

Partizanstvo in vodenje tega gibanja s strani Josipa Broza-Tita premier Borut Pahor vidi kot nekaj pozitivnega. Ob tem pa je na novinarski konferenci dodal, da povojna osebnost Josipa Broza-Tita kot voditelja nedemokratičnega gibanja ni zanj ne vzor ne navdih za njegova prihodnja ravnanja, ampak ga jemlje kot opomin za naša prihodnja ravnanja.

Pahor je poudaril, da osebno ni naklonjen pobudi SDS po preimenovanju vseh ulic in trgov, ki nosijo Titovo ime, ter po umiku Titovih kipov v muzeje. Tito je del nekega zgodovinskega spomina v dobrem in slabem ter predmet odločitev v preteklosti, je dejal.

"Naj povem svoje zelo osebno mnenje o Josipu Brozu-Titu, ga ne želim skrivati. Hiša mojih staršev je lučaj stran od italijanske meje. Jaz sem Primorec. Brez partizanskih enot, ki jim je načeloval Tito, morda naša Primorska ne bi bila nikoli priključena matični domovini, in tega se zavedam," je poudaril.

V tem smislu premier vidi partizanstvo in vodenje tega gibanje, "ki je pripeljalo do osvoboditve, in je bilo del zavezniških sil proti nacizmu in fašizmu, nekaj, kar jaz opisujem v svoj, in mislim, da bi morali tudi v naš narodni spomin vpisati kot nekaj pozitivnega". Po Pahorjevih besedah pa je treba ločiti partizanstvo in vodenje tega gibanja od Titove povojne osebnosti.

"Mislim, da smo Slovenci sposobni vsa naša nasprotja in razlike reševati z demokracijo, da nikoli ne bo, ne zdaj ne v prihodnje, potrebno poseči po avtoritarnem režimu, da bi rešili kakšne probleme, nacionalne, politične, socialne ali katere koli druge," je dejal.

Po Pahorjevih besedah je treba med prioritete vlade dati tudi naloge države, ki so pomembne za urejanje nekaterih stvari iz polpretekle zgodovine.

"Odkrivanja prizorišč povojnih pobojev izpričujejo tragičen čas slovenske in evropske zgodovine," je zatrdil in dodal, da "našo državo opominjajo na primerno ravnanje, kamor sodi tudi sprejem zakona o žrtvah vojnega nasilja, zakona o vojnih grobiščih in postavitev skupnega spomenika žrtvam vojnega in revolucionarnega nasilja".

Vlada, je nadaljeval, podpira delo preiskovalnih in pravosodnih organov, ki so dolžni storiti vse za temeljito kazensko preiskavo, "zgodovinska stroka pa mora povedati vso resnico o povojnih pobojih".

"Ob tem velja poudariti, da je potrebno zagotoviti pieteto do vseh mrtvih, nase vzeti kot narod vse sence, mračne sence preteklosti, in jih vpisati v kolektivni spomin kot opomin," je povedal premier. Obenem je dodal, da zavrača "zlorabljanje žrtev v politične namene, naj prihajajo od koder koli, tudi iz tujine".

Po Pahorjevih besedah se je o teh vprašanjih v zadnjih dneh večkrat pogovarjal s predsednikom republike Danilom Türkom in predsednikom vladne komisije za odkrivanje prikritih vojnih grobišč.

"Naj vas obvestim, da sva s predsednikom republike sklenila, da v sredo povabiva komisijo za prikrita grobišča, da nama poroča o njenem delu in nama svetuje glede nadaljnjih usmeritev," je povedal in dodal, da bi lahko tako država na primeren način izpolnila pričakovanja javnosti glede tega problema.

Pahorju se zdi, da politika, ki ima odgovornost za vodenje države, "počne vse, kar je zdaj potrebno, da se enkrat umaknemo iz te teme, in to na primeren način".

"Da uredimo problem, da ga nehamo pometati pod preprogo. Vseh osemnajst let slovenske tranzicija je to tema, ki razdvaja, in bo verjetno razdvajala tudi potem, ko bomo sprejeli neke odločitve."

Premierova želja je, da bi poslanske skupine oblikovale soglasje glede vsebine zakona o vojnih grobiščih. "Upam, da se bo ta stvar v prihodnjem tednu premaknila proti dokončni rešitvi," je pojasnil.

Kot je poudaril, si želi, da bi vlada in pozneje DZ, "če ne s soglasjem, pa vsaj s široko politično podporo, sprejel najprej zakon o žrtvah vojnega nasilja ali zakon o vojnih grobiščih, tistega, ki bi prej dobil potrebno politično večino, in s tem končno po 18 letih politične razdvojenosti glede tega vprašanje na primeren način rešil neko zelo pomembno, ne samo politično, ampak tudi etično vprašanje".

Na novinarsko vprašanje, ali je tudi zanj Huda Jama drugorazredna politična tema, je Pahor poudaril, da ne: "Kot sem povedal, gre za neko politično in etično vprašanje, ki je na dnevnem redu slovenske politike vseh 18 let po demokratičnih spremembah in v vsem tem času nam ni uspelo na primeren, zrel način ravnati tako, da bi to vprašanje kot politično vprašanje dali z dnevnega reda aktualne politike."

Zatrdil je, da sam od teh vprašanj ne bo bežal in da jih v tem smislu ne jemlje kot drugorazredne teme. Po njegovih besedah ukvarjanje z gospodarsko krizo ni razlog, da bi to zadevo "pometli pod preprogo". "Te stvari je treba urediti," je poudaril premier.

Na novinarsko vprašanje, ali podpira napis žrtvam vojne in revolucionarnega nasilja na spomenikih, "in ali NOB enačite z revolucionarnim nasiljem", je Pahor odgovoril, da so "glede vsebine tega napisa dosegli soglasje in bi ostal pri tem - žrtve vojne in revolucionarnega nasilja".

 

Objavljamo v celoti javni poziv Borutu Pahorju Kluba seniork in seniorjev SDS:

"Klub seniork in seniorjev Slovenske demokratske stranke je z zgroženostjo prebral navedbe podmladka stranke Socialnih demokratov, ki zahteva, da se Titu v muzeju novejše zgodovine pridruži tudi Janez Janša. Obenem zahteva, da se odstrani ime dr. Jožeta Pučnika z letališča na Brniku in da se iz vseh imenovanj odstrani ime papeža Janeza Pavla II., saj »ti dve imeni razdvajata slovensko javnost«.

 

SDS želi, da bi v Sloveniji prekinili politiko izključevanja določenega dela političnega prostora in delitev na t. i. "naše" in "vaše", ki sta dediščina sil kontinuitete leve politične opcije in sta Sloveniji v preteklosti že prinesli veliko slabega. Slovenska demokratska stranka, predvsem pa njen predsednik Janez Janša, si je vedno prizadevala, in si bo tudi v prihodnje, da bi se delitve v slovenskem prostoru končale, da bi se lahko skupaj lotili razvojnih projektov, ključnih za Slovenijo. Kljub temu pa ne moremo mimo navedb, ki smo jih videli danes, saj ravno takšne navedbe povzročajo ponovne delitve in so vidne v besedah vašega podmladka, ki je zapisal, da SDS "po svoji stari navadi deljenja in želji po polarizaciji ponuja črnobel pogled in izkorišča tragične dogodke za nabiranje točk v dnevni politiki". Takšne navedbe ostro zavračamo.

 

V SDS spoštujemo različnost mnenj in spodbujamo demokratično razpravo, vendar pričakujemo, da bodo tudi naša stališča enako spoštovana, pa čeprav ne bodo enaka vašim, ne pa da smo od vaše stranke deležni zaničevanja in torej sovražnega govora. Predsednik Demosa – prve demokratične opozicije v Sloveniji - dr. Jože Pučnik je bil vizionar, ki je odločilno prispeval k temu, da imamo danes samostojno in neodvisno državo Slovenijo, papež Janez Pavel II. pa je kot nesporna svetovna moralna avtoriteta eden od najbolj zaslužnih v mednarodni skupnosti za priznanje in posledično obstoj samostojne Slovenije, ključno pa je prispeval tudi k padcu železne zavese in komunizma v Evropi. Navedbe podmladka glavne vladajoče stranke, da imeni dr. Pučnika in pokojnega papeža delita slovensko javnost, so popolno zavajanje, zato jih ostro obsojamo ter Vas pozivamo, da se do njih javno opredelite!

Nezaslišane so tudi navedbe Mladega foruma SD, da bi moral svoje mesto v muzeju novejše zgodovine najti predsednik SDS in predsednik največje opozicijske stranke v državi Janez Janša osebno. Razmišljanje Vaše stranke, da človek, ki je ključno prispeval k osamosvojitvi, ki je bil predsednik demokratično izvoljene vlade in je predsedoval 27 evropskim državam v okviru Sveta EU, ne bi smel več sodelovati v aktivni politiki, je na meji demokratičnosti in vsebuje sovražni govor.

Gospod Pahor, pričakujemo, da se do omenjenih navedb Vaše stranke jasno in nedvoumno opredelite."