boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

Nizozemska Revija Stop

Nizozemska izključena iz finala Evrovizije 2024

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tito lahko računa na Simona Prelesnika

Deli na:
Tito lahko računa na Simona Prelesnika

Foto: Bobo

Pred desetimi dnevi sem moral ob kosilu v »službeni« menzi hočeš nočeš poslušati pesem »Računajte na nas«, v kateri pevec Đorđe Balašević prisega zvestobo (Josipu Brozu) Titu. Ni mi ravno teknilo.

Na Radio Aktual, ki je predvajal to pesem, sem naslovil vprašanje, zakaj kljub potrjenim dejstvom, da je bil Tito diktator, odgovoren za izvensodne povojne poboje, v katerih so med deset tisoč drugih pobili tudi okoli 15 tisoč Slovencev, še vedno predvajajo pesmi, ki slavijo tega diktatorja. Odgovoril je Simon Prelesnik, odgovorni urednik Radia Aktual, in sicer da Radio Aktual ni politično angažiran medij, za razliko od nekaterih. Pravi, da istočasno z omenjeno skladbo vrtijo tudi Ave Marija od Josipe Lisac in ob božiču Sveto noč, ki nimata nikakršnega ideološkega ozadja, ampak gre izključno za glasbo, ki je všečna njihovim poslušalcem. S predvajanjem omenjenih sklad da ne kršijo nobenega zakona, niti ne želijo izigravati zakonodaje. Če se bo izkazalo, da je predvajanje na primer Svete noči nesprejemljivo oziroma protizakonito zaradi stvari, ki so se v preteklosti dogajale v imenu katoliške cerkve, jo bodo umaknili, se je sprenevedal Prelesnik. Končal je z rekom: kdor poje, slabo ne smisli.

Pojasnil sem mu, da kdor predvaja opevanje diktatorjev - ali sploh ne misli, ali pa misli zlo. Na to se je odzval, da je pregovor pač pregovor, ne glede na to, kako ga bom politično, ideološko ali kako drugače obrnil in posilil. Še enkrat je poudaril, da Radio Aktual ni politični medij, niti ne bo dopustil, da se ga kot takšnega izrablja. »Imate popolnoma vse zakonske vzvode, da ukrepate. Če jih ne znate uporabiti, je to vaš problem, ne moj.« Dodal je, da se v provokacije, ki so na novinarju tako nedostojni in subjektivni ravni, ne misli spuščati. Če je skladba edini problem Slovenije, ki ga vidim v tem trenutku, potem Bog nam pomagaj. Poskusil sem znova in mu razložil, da to, da se na določenem radiu ne predvaja glasba, ki opeva nekega diktatorja (velja tudi za Hitlerja, Stalina, Mussolinija, Franca…), ni stvar političnosti ali nepolitičnosti, pač pa za stvar spodobnosti in razumne presoje.

Skladba seveda ni sama po sebi velik problem, je pa velik problem, če niti po 25 letih demokracije v Sloveniji niso jasni osnovni pojmi glede svobode, človekovih pravic, človeškega dostojanstva in empatije. Žalostno je, da tako veliko ljudi v medijih, ki sooblikujejo javno mnenje, tega noče videti, sem še zapisal. Na to je Prelesnik obmolknil.