pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tine Svoljšak, varovanec Marka Pogorevca, iz Darsa v Luko Koper?

Deli na:
Tine Svoljšak, varovanec Marka Pogorevca, iz Darsa v Luko Koper?

Nadzorni svet Luke Koper še ni sprejel odločitve, kdo iz ožjega izbora kandidatov bo izbran, je za Reporter povedal Rado Antolovič, član nadzornega sveta Luke Koper, ki bo jutri odločal, kdo bo novi prvi finančnik. Med najresnejšimi kandidati je Tine Svoljšak, varovanec Marka Pogorevca, ki ga pa državna revizijska komisija bremeni kršitve zakonodaje o javnem naročanju.

Tineta Svoljšaka še predlani ni skoraj niče poznal, dokler ga nadzorni svet Darsa avgusta 2012 ni imenoval za člana uprave za finance. Zanj je takrat lobiral Marko Pogorevc, nekdanji prvi policist, danes lobist in podjetnik, ki svetuje državnim podjetjem, sicer pa zelo blizu Novi Sloveniji. Zanimivo je, da je bil Pogorevc tudi tisti, ki je 36-letnemu Svoljšaku, čudežnemu dečku poslovne scene, uredil tudi udeležbo na večerji v čast rojstnega dneva nekdanjega ljubljanskega nadškofa Antona Stresa. Svoljšak pa ima zaveznika tudi v direktorju SDH Mateju Runjaku, ki ga zdaj tudi podpira pri njegovem prestopu v Luko Koper.

Toda Svoljšak prihaja v Koper precej obremenjen, poroča Dnevnik. Aprila je namreč začel veljati spremenjeni zakon o dostopu do informacij javnega značaja, ki med zavezance uvršča tudi Luko Koper. To posledično pomeni, da mora Luka Koper razpise za nabave materiala in druge posle objavljati na portalu javnih naročil. In ravno zaradi kršitev zakonodaje o javnem naročanju naj bi državna revizijska na okrajno sodišče v Celju pred časom vložila obdolžilni predlog zoper enega od članov uprave Darsa, domnevno prav zoper Svoljška.

Šlo je za sporno najemanje avtovleke na avtocestah pri AMZS, s katero je Dars podpisal aneks k pogodbi, s tem pa se je izognil objavi javnega razpisa. Pogodbo je Dars podaljšal, čeprav je KPK že leta 2010 ugotovila, da je šel razpis pri tehničnih zahtevah v prid enemu ponudniku, torej AMZS. Nadzorni svet Darsa pa bo še pred koncem leta z zunanjimi revizijami, kot še poroča Dnevnik, skušal priti do dna domnevno spornim poslom pri naročanju soli in obnovi upravne stavbe v Celju.