Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Thalerjevo makedonsko omrežje

Deli na:

Zoran Thaler je kot poročevalec za Makedonijo vzbudil nemalo negodovanja in sumili so ga, da drži bolj z Grčijo, ki meče polena pod noge Makedoncem. Bil naj bi pod vplivom piarovcev slovenskega Pristopa, zaradi katerih je v Makedoniji izbruhnila korupcijska afera.

Zoran Thaler je kot poročevalec za Makedonijo vzbudil nemalo negodovanja in sumili so ga, da drži bolj z Grčijo, ki meče polena pod noge Makedoncem. Bil naj bi pod vplivom piarovcev slovenskega Pristopa, zaradi katerih je v Makedoniji izbruhnila korupcijska afera.

Vedno zna očarati ženske: visok, postaven, na videz rahlo zmeden, a jeklenega uma. Tako v reviji Lady vidijo »padlega angela« Zorana Thalerja, poročevalca Evropskega parlamenta za Makedonijo. Prav tam je bila konec lanskega leta razkrita afera Upanje, povezana s svetovalci Pristopa, vanjo pa je bil vpleten tudi premier Borut Pahor. Med svetovalci je javnosti najbolj znan Dejan Verčič, eden od soustanoviteljev Pristopa, tudi svetovalec predsednika republike Danila Türka.

Dejan Verčič, Pedja Ašanin Gole (nekdaj vodja službe za odnose z javnostjo na Darsu) in Dajana Guteša so za tri leta svetovanja makedonskemu predsedniku Branku Crvenkovskemu prejeli skupno več kot 340 tisoč evrov. Ker so bili piarovski svetovalci Pristopa izbrani brez javnega razpisa, je kabinet makedonskega predsednika kršil zakon o javnih naročilih, primera pa se je lotila tamkajšnja protikorupcijska komisija.

Zaradi kršenja zakona in zlorabe uradnega položaja je državnemu tožilstvu predlagala preiskavo nekdanjega predsednika Crvenkovskega in dveh njegovih sodelavcev; najverjetneje generalne sekretarke njegovega kabineta Nataše Savove in svetovalca Zorana Ivanova. Konec novembra lani so tožilci dokumentacijo pregledali, odločitve, ali bo primer romal na sodišče, pa še niso sprejeli.

Mimogrede, omenjeni Zoran Ivanov, ki je vodil piar Crvenkovskega, je oče režiserja Igorja Ivanova, ustanovitelja Pristopa Makedonija. Kdo drug kot prav Pristop Makedonija je dobil 524.000 evrov vreden posel za organizacijo srečanja predsednikov držav Srednje in Jugovzhodne Evrope maja leta 2008.

»Gospod Pahor. To je bil Borut Pahor«
Članica vodstva makedonskih socialnih demokratov (SDSM) Ana Pavlova Daneva se je ob izbruhu afere Upanje 10. novembra lani na makedonski televiziji soočila s predsednikom komisije za preprečevanje korupcije Ilmo Selamijem. Ta jo je med drugim vprašal, kako je prišlo do izbire prav teh treh svetovalcev. Kdo je bil posrednik? Ana Pavleva Daneva: »Ali bi to res radi vedeli? Borut Pahor. Gospod Pahor. To je bil Borut Pahor.« Premierjev kabinet je vpletenost zanikal, češ da Pahor s tem nima nič, funkcionarka SDSM pa je vztrajala: kabinet slovenskega predsednika vlade najbrž ne ve za njegovo vpletenost, »saj je šlo za neuradno komunikacijo med obema politikoma.«

Dejan Verčič in Pedja Ašanin Gole pojasnjujeta, da so jih povabili iz kabineta predsednika Crvenkovskega. Verčič je v Financah prejšnji teden zatrdil, da je delal osebno in ne za Pristop, s kabinetom pa je pogodbi podpisal v dobri veri, da »strokovnjaki v kabinetu obvladajo svoje delo«.

VEČ V TISKANI IZDAJI