Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Thaler, Dimic, Cvikl, Horvat - Pahorjevi sumljivi kadri

Deli na:

Premier Borut Pahor doživlja fiasko s svojimi političnimi izbranci. Po aferi Simona Dimic se mu je zdaj zgodila še afera Zoran Thaler, Andrej Horvat, ki bi ga moral naslediti v evropskem parlamentu, je prav tako osumljen korupcije. Prepisovalec Milan Cvikl pa je medtem postal evropski računski sodnik v Luksemburgu.

Premier Borut Pahor doživlja fiasko s svojimi političnimi izbranci. Po aferi Simona Dimic se mu je zdaj zgodila še afera Zoran Thaler, Andrej Horvat, ki bi ga moral naslediti v evropskem parlamentu, je prav tako osumljen korupcije. Prepisovalec Milan Cvikl pa je medtem postal evropski računski sodnik v Luksemburgu.

Kot je znano, so novinarji britanskega tednika Sunday Times pod krinko lobistične organizacije skušali ugotoviti, kolikšna je podkupljivost evropskih poslancev. Izbirali so med tistimi, ki jim denar najbolj diši, torej imajo kakšno podjetje in so poleg tega zelo dejavni pri svojem delu. Tako se je med prvo trojico evropskih poslancev, ki so bili pripravljeni za plačilo zastopati interese fiktivne lobistične organizacije v evropskem parlamentu, ujel tudi Zoran Thaler, sicer član poslanske skupine socialistov, katere članica je slovenska SD.

Poleg njega sta se na limanice novinarjev ujela še Avstrijec Ernst Strasser (Evropska ljudska stranka) in Romun Adrian Severin (socialisti), oba sta tako kot Thaler nekdanja zunanja ministra. Thaler in Strasser sta odstopila kot evropska poslanca, Severin pa je izstopil zgolj iz poslanske skupine socialistov in ostaja v evropskem parlamentu.

Lobisti za Balkan
Po odstopu Zorana Thalerja z mesta poslanca v evropskem parlamentu so se v SD začeli braniti z argumentom, da ni bil nikoli njihov član. Resda ni bil, toda na čelu njihove evropske liste ga je pripeljal prvak SD Borut Pahor, najvišji organi stranke pa so sestavo evropske liste potrdili. Tudi Tanja Fajon je prišla na drugo (izvoljivo) mesto evropske liste SD po dogovoru s Pahorjem, čeprav ni bila članica stranke. Šele od tretjega mesta naprej so se lahko zvrstili člani stranke: Andrej Horvat, Lev Kreft, Mojca Kleva, Tanja Pahor in Andreja Katič. Pahorja sta torej najbolj zanimali izvoljivi mesti oziroma kdo bo dejansko sedel v evropskem parlamentu.


Pahorjeva odločitev za Zorana Thalerja se je izkazala za polomijo, ko so dejavnega evropskega poslanca britanski novinarji pod krinko lobistične organizacije ujeli pri pripravljenosti, da za 100.000 evrov na leto zastopa interese njihovih domnevnih klientov in na njihove želje vlaga dopolnila v zakonodajnem postopku evropskega parlamenta.

Eno tako dopolnilo, ki zadeva bančno zakonodajo, je že vložil, s čimer je naredil prvi korak v koruptivnem dejanju. Iz pogovora, ki so ga novinarji tednika Sunday Times posneli s skrivno videokamero, je razvidno, da je Thaler dopolnilo vložil po navodilih domnevne lobistične organizacije, za katero so se skrivali novinarji.

VEČ V TISKANI IZDAJI