markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Temna stran Unicefa

Deli na:

Pred kratkim je bilo razkrito veliko neskladje med podatki Unicefa Slovenija in Unicefa na svetovni ravni o obsegu vplačanega denarja od slovenskega odbora. V letnem poročilu iz centrale Unicefa v New Yorku so navedli pol milijona dolarjev vplačanih sredstev manj, kot je slovenski odbor izkazal v svojem poročilu.

Pred kratkim je bilo razkrito veliko neskladje med podatki Unicefa Slovenija in Unicefa na svetovni ravni o obsegu vplačanega denarja od slovenskega odbora. V letnem poročilu iz centrale Unicefa v New Yorku so navedli pol milijona dolarjev vplačanih sredstev manj, kot je slovenski odbor izkazal v svojem poročilu.

Objavljamo pojasnila Unicefa, zakaj velikanska razlika. Hkrati naj bi imeli pri slovenskem nacionalnem odboru precej skrhane odnose zaradi avtoritarnega vodenja direktorice Maje Vojnovič. Zaradi nje naj bi nekateri odlični sodelavci že zapustili humanitarno organizacijo.

Po podatkih slovenskega nacionalnega odbora Unicefa so v letu 2007 za Unicefove programe pomoči otrokom vplačali skupaj 1.600.000 evrov, torej po menjalnem tečaju med evrom in dolarjem konec leta 2007 okoli 2.384.000 milijonov dolarjev. Toda ta številka se ne sklada s številko v celostnem letnem poročilu Unicefa iz New Yorka, kjer so za leto 2007 navedli, da naj bi jim slovenski nacionalni odbor nakazal skupaj le 1.867.000 dolarjev sredstev.

Po besedah finančne analitičarke Unicefa Slovenija Mateje Pilej je bila razlika v poročilih v letu 2006 za okoli 200 tisoč evrov več (centrala v New Yorku je navedla za toliko višji znesek, ki naj bi ga prejela iz Slovenije, od zabeleženega zneska pri Unicefu Slovenija), v letu 2007 pa za 200 tisoč evrov manj. To sicer drži le deloma, in sicer za leto 2006, v letu 2007 pa je po poročilu iz New Yorka kar pol milijona dolarjev (okoli 350 tisoč evrov in ne zgolj 200 tisoč evrov) manj od slovenskega poročila.

Od Unicefa Slovenija smo zahtevali natančno pojasnilo o neskladjih. Poslali so nam obširno razlago iz regionalnega odbora Unicefa v Ženevi, pod katerega sodi tudi slovenski odbor. Za uvod so citirali »nasvet« vodje komuniciranja v Ženevi Soraye Bermejo, da naj se novinarji, ki pišejo članke o tej temi, prej posvetujejo s finančnimi strokovnjaki, saj bo Unicef objavo lažnih zgodb obravnaval zelo resno.

Opozorila ambasadorke Vite Mavrič
Po zatrjevanju Unicefovega urada v Ženevi je prispevek Unicefa Slovenija za programe pomoči otrokom v letu 2007 res znašal 1,6 milijona evrov, kot zatrjuje slovenski odbor v svojem poročilu. Pojasnjujejo, da je sicer razlika med njegovim poročilom in poročilom globalnega Unicefa pričakovana in se pojavlja tudi pri vseh preostalih nacionalnih odborih. Razlog zanjo so po besedah predstavnikov iz Ženeve različni računovodski standardi. Globalni Unicef registrira sredstva, prejeta za posebne programe, na podlagi denarnega toka, torej prejetega denarja na transakcijski račun, sredstva, ki jih posamezni nacionalni odbori zberejo za splošne programe pomoči otrokom, pa na podlagi poslovnega dogodka. Poleg tega globalni Unicef svoje finančno poročilo pripravlja vsako leto marca na podlagi zgolj preliminarnih rezultatov nacionalnih odborov, ti pa svoja letna poročila zaključujejo kasneje in vanje dajo končne rezultate. To povzroča razlike, zatrjujejo.

VEČ V TISKANI IZDAJI