Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tanko: Gantar ščiti Jankovića

Deli na:

Predsednik državnega zbora dr. Pavel Gantar si jemlje pravico, da pretvarja ustavne odločbe in ima dvojna merila, je v uvodu razprave o razrešitvi predsednika DZ povedal poslanec SDS Jože Tanko. "Kar je všeč Gantarju in v skladu z njegovim pogledom, gre na državni zbor, ostalo pa ne," je dejal.

Predsednik državnega zbora dr. Pavel Gantar si jemlje pravico, da pretvarja ustavne odločbe in ima dvojna merila, je v uvodu razprave o razrešitvi predsednika DZ povedal poslanec SDS Jože Tanko. "Kar je všeč Gantarju in v skladu z njegovim pogledom, gre na državni zbor, ostalo pa ne," je dejal.

Poslanke in poslanci so začeli razpravo pred odločanjem o predlogu za razrešitev predsednika DZ Pavla Gantarja, ki je po besedah Jožeta Tanka (SDS) generator problemov pri delu DZ. Predlagatelji nezaupnice, poslanci SDS in SNS, mu očitajo, da je z zavrnitvijo njihove zahteve za izredno sejo o Stožicah ščitil ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Vodja poslanske skupine SDS Tanko je v imenu predlagateljev nezaupnice kot razlog za takšen predlog navedel nespoštovanje ustave in poslovnika, saj Gantar ni sklical izredne seje, na kateri bi obravnavali finančne in likvidnostne težave projekta športnega parka Stožice, v ozadju katerega stoji ljubljanski župan Janković.

Ustava namreč določa, da mora predsednik DZ izredno sejo sklicati, če to zahteva četrtina poslancev, opozarja Tanko. Kot pravi, Gantar pri svojem delu ne spoštuje poslovnika in ustave, kar naj bi po njegovih besedah v zadnjem času ugotavljali tudi v koaliciji.

Tanko se je v svoji obrazložitvi predvsem posvetil projektu športnega parka v Stožicah. Kot pravi, gre za županov predvolilni projekt velikih dimenzij, nepokrito investicijo in sporno finančno konstrukcijo projekta, zato bi moral DZ o njem razpravljati.

Vodja poslancev največje opozicijske stranke je zavrnil Gantarjev argument, da takšna razprava ne sodi v pristojnost državnega zbora. "Če se zahteva dotakne Jankovića, Gantar razpravo že v naprej prepreči," pravi Tanko, ki ocenjuje, da je ljubljanski župan "zaščiten kot kočevski medved".

Podobnih primerov, ko je Gantar "ščitil svoje politične somišljenike", je po Tankovih besedah še več. Tako je denimo šele v tretjem poskusu sklical sejo o kreditiranju Ultre, kar kaže, da ima dvojna merila glede predlogov koalicije in opozicije. Če bi veljala ista merila, ne bi denimo nikoli obravnavali družinskega zakonika, meni Tanko.

Gantar je tako po prepričanju predlagateljev razrešitve postal glavni generator problemov pri delu državnega zbora, saj sproža konfliktne situacije, omejuje delo DZ ter preprečuje razprave o problemih, ki jih sprožajo njegovi politični sopotniki. Tanko zato poslancem predlaga, naj ga razreši s funkcije, koalicija pa naj predlaga primernejšega kandidata.