petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

matic in katja 2 Njena.si

Matic: Nad Katjo nikoli nisem izvajal nasilja

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tanko: Cerar je v komisarski zgodbi Bratuškove dobil dve krepki klofuti

Deli na:
Tanko: Cerar je v komisarski zgodbi Bratuškove dobil dve krepki klofuti

Foto: Bobo

Dogajanje okoli slovenskega kandidata za evropskega komisarja ni primerno za ugled države, je prepričan vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Ob tem opozarja, da ima mandatar Miro Cerar zdaj vse niti v svojih rokah, saj s hitrim imenovanjem vlade še utegne v Bruselj poslati novo ime za komisarja. SDS želi tudi izredno sejo DZ na to temo.

SDS samokandidiranje še aktualne predsednice vlade Alenke Bratušek in predlaganje zunanjega ministra Karla Erjavca ter evropske poslanke brez izkušenj v izvršni veji oblasti Tanje Fajon za kandidate za evropske komisarje označuje za neprimerno. Prepričani so, da so v tej zgodbi osebni interesi postavljeni visoko nad interese države, tako doma kot v tujini, je dejal Tanko na današnji novinarski konferenci.

Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je prav danes v Bruslju začel pogovore s komisarskimi kandidati, pozno popoldne naj bi se po neuradnih informacijah sestal z Alenko Bratušek. Za zdaj naj bi bila tudi edina slovenska kandidatka, s katero se bo pogovoril.

Na novinarsko vprašanje, ali so v SDS o tej temi kaj govorili z Junckerjem, glede na to, da tako poslanci SDS kot Juncker delujejo v isti politični skupini, je Tanko dejal, da komunikacija poteka, a da Juncker kakšne velike izbire nima. "Prvi problem, ki ga ima, je ženska kvota," je dodal Tanko.

"Medli poskusi Mira Cerarja", da bi zaustavil ta postopek imenovanja, so bili neuspešni, je nadaljeval Tanko, ki pravi, da je Cerar v tej zgodi že dobil dve krepki klofuti. A če je Cerarju v interesu, da ta problem reši, mora pohiteti s sestavo nove vlade ter njeno potrditvijo, pravi Tanko. Kot pravi, bi lahko Cerar že na prvi seji vlade "umaknil predlog kompromitirane liste" in poslal novo ime, s tem pa bi, tako Tanko, lahko vsaj deloma popravil škodo, ki nastaja, "ko se poraženka volitev grebe za komisarski položaj". Če bi pohiteli, bi nov predlog lahko v Bruselj poslali še pred začetkom zaslišanja kandidatov v evropskem parlamentu, je menil.

SDS bo v sredo vsem poslanskim skupinam v DZ poslala predlog, naj prispevajo podpise za sklic izredne seje, na kateri bi obravnavali prav dogajanje okoli imenovanja slovenskega kandidata za komisarja. Za sklic seje potrebujejo še dva podpisa.

V sklicu bi zahtevali magnetogram seje vlade, na kateri se je oblikoval predlog liste, saj, kot je pojasnil Tanko, ta magnetogram ni dostopen in ga vlada noče posredovati javnosti. Predlagali bi tudi, naj Cerar čim prej predloži listo ministrskih kandidatov, da se vlada čim prej oblikuje in da se predlog slovenskega kandidata spremeni.

Hkrati bi nastajajočo vlado pozvali, naj uredi zakonodajo glede sodelovanja vlade in DZ pri evropskih temah, ker gredo nekateri kadrovski projekti mimo DZ.

Če pa bo v evropskem parlamentu le prišlo do glasovanja o Bratuškovi, Tanko pravi, da bodo predlagali, da njihovi poslanci tega predloga ne podprejo. V primeru, da bo Bratuškova postala komisarka, Tanko pravi, da pomembnejši resor, kot bo dobila, večja bo blamaža za Slovenijo.