favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Svetlanina ura pravljic

Deli na:

Pozor, ženske prihajajo! No, pravzaprav so že tu in bodo, kot kaže,  odločilno zaznamovale zadnjo tretjino obdobja, ko Slovenija v lepši jutri hiti pod vodstvom KGB-koalicije. Taktirko sicer vihti Borut Pahor, toda v razglašenem kvazilevem orkestru, kjer vsak igra svoj cigu-migu, si nežni spol očitno želi prevzeti vlogo vodnika iz čedalje hujše zmede in  blokad. Bati se je le, da bo državna barka pod vplivom tega enkratnega cvetobera siren dokončno pristala na čereh.

Pozor, ženske prihajajo! No, pravzaprav so že tu in bodo, kot kaže,  odločilno zaznamovale zadnjo tretjino obdobja, ko Slovenija v lepši jutri hiti pod vodstvom KGB-koalicije. Taktirko sicer vihti Borut Pahor, toda v razglašenem kvazilevem orkestru, kjer vsak igra svoj cigu-migu, si nežni spol očitno želi prevzeti vlogo vodnika iz čedalje hujše zmede in  blokad. Bati se je le, da bo državna barka pod vplivom tega enkratnega cvetobera siren dokončno pristala na čereh.

Če pogledamo samo zadnje štiri tedne, je slovensko družbenopolitično sceno zaznamovalo kar več usodnih dam. Ena je, denimo, dovčerajšnja poslanka Zares in nekdanja domžalska županja Cveta Zalokar Oražem, ki je ob odhodu iz parlamenta in stranke dejala, da je razočarana nad politiko. Kar je podobno, kot če bi potem, ko bi ji na poti proti morju nekje pri Razdrtem crknil njen ljubljeni yugo, izrazila ogorčenje nad neučinkovitostjo motorizacije nasploh.

Aprila se je umaknila tudi kratkotrajna ministrica Duša Trobec Bučan, ki pa je ni razočarala politika, marveč jalovost verbalne podpore premierja. Slednji najbrž razmišlja, s čim se je zameril staroslovanskim bogovom, da mu podtikajo škandale in afere, zaradi katerih iz širšega in ožjega kroga zaupnih sodelavcev odstopajo častivredne predstavnice bolj trpežne polovice človeštva. Naj omenim samo državno sekretarko Sonjo Bukovec, ki je pred televizijskimi kamerami demonstrirala, kako je treba z opletajočim krznenim plaščem pometati po prizorišču najbolj žgečkljive poosamosvojitvene tragedije in brisati forenzične dokaze. Pa morda še »desno Pahorjevo roko« Simono Dimic, udeleženko v kolateralni Vegradovi korupcionaški ekonomiji.

Bolj kakor odhodi seveda zbujajo pozornost neodhodi usodnih žensk. Prva na seznamu je zagotovo notranja ministrica Katarina Kresal, ki je do naslednjih volitev nič in nihče ne more vreči iz oblastnega fotelja. In komaj kaj več možnosti je, da jo bo ob položaj partajfirerke na bližnjem kongresu LDS spravil protikandidat Blaž Kavčič. Ker pač ne premore nekdanje zvitosti in ostrine strica Nika. Na tron šefa mogočnega Darsa je izjemno čvrsto privarjena tudi Mateja Duhovnik, ki je niti nadrejena Vlačič in Pahor ne uspeta prepričati, da si podizvajalci gradbinskega roparja Ivana Zidarja vendarle zaslužijo plačilo za opravljeno delo. Žal je Duhovnikova šele druga v falangi neodstranljivih babnic. Po kljubovalnosti ji je docela kos Dagmar Komar, šefica urada za manipuliranje z državnim premoženjem, ki je NKB Maribor ukazala dokapitalizirati skozi nakupne vložke Kada in Soda. Kar bomo nazadnje spet plačali davkoplačevalci. Skupna cena zgolj prve faze reševanja obeh parazitskih državnih bank tako presega domnevno nepogrešljivi prihranek, ustvarjen v prihodnjih petnajstih letih, če se bo ljudstvo vnovič pustilo pretentati in bo na bližnjem referendumu prižgalo zeleno luč Svetlikovi pokojninski reformi.

Duhovnikovi in Komarjevi ob bok bi lahko postavili še vsaj pol ducata neukročenih trmoglavk, pravcatih hudičevk na področjih, znotraj katerih se udejstvujejo. Znamenita Gordana Živčec Kalan, nekakšna kraljica Viktorija slovenske zdravniške zbornice in nosilka še drugih pomembnih stanovskih funkcij, je le en značilni proizvod shizofrenega časa in kavbojskih razmer v deželi. Cel šopek enako zagrizenih brambovk parcialnih koristi sedi v državnem zboru – in vsaka posebej je za določene interesne skupine v zaledju vredna svoje teže v zlatu. Vzemimo samo tovarišico Majdo Potrata. Izhajajoč iz njenih poslanskih nastopov, razprav in razmišljanj, si jo vsaj osebno še najlaže predstavljam kot Titovo omladinko, z rdečo rutico okrog vratu in z ozvezdeno šajkačo na glavi, kako leta okrog palače evropskega parlamenta v Bruslju, trosi po tleh podobice pokojnega maršala in prepeva: na Slovenskem smo mi gospodar! Ženska namreč vedno znova učinkuje malce otročje. Ko jo poslušaš, ti gre hkrati na smeh in na jok, prav to pa je najbolj nevarno. Kajti ona in »zdrave sile«, ki jih pooseblja, mislijo smrtno resno.

In že smo pri modrijanki iz Tomišlja Spomenki Hribar. Visoko etična gospa je ugotovila, da je vrag odnesel šalo in da bo ob katastrofalno nesposobni levosredinski vladi na prihodnjih volitvah, predčasnih ali rednih, res zmagal JJ, zato je v najnovejši solo(?) akciji sklenila ustaviti resnico. Tudi če se vse podre, Janše ne bi smeli spustiti na oblast, je na veliko veselje Danila Türka dala vedeti kameram in mikrofonom. Nakar je kot delikatesno izbiro po lastnem okusu ponudila narodu mačko v žaklju z imenom Maja Makovec Brenčič, ki naj bi v kabinetu prvega ministra zamenjala Boruta Pahorja. Sic! Na srečo je verjetnost, da bo Spomenkina ideja meso postala, približno enaka, kot če bi za nadomestno vladarico predlagala Čebelico Majo.

A intelektualnih artizmov Hribarjeve smo že vajeni. Nemajhna, če ne superšokantna novost na prazničnem kulturnopolitičnem prizorišču je bila v predprejšnjem tednu književnica Svetlana Makarovič. Mojstrica pravljic za otroke se je mahoma prelevila v pripovedovalko pravljic za odrasle, nad katerimi je bil še najbolj navdušen slikoviti Janez Stanovnik: človek, ki skuša fosilizirati novejšo slovensko zgodovino na nivoju mitov iz petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja, je dobil udarno zaveznico. Makarovičeva je tako na svečanosti ob 70. obletnici dneva, ko se je uprla Primorska, z gnevom v srcu povedala, da sovraži nacifašiste, domačim izdajalcem pa namenja le prezir. Govorila je v sedanjiku, kar priča o napredujoči pesničini dezorientaciji v času in prostoru. Nacifašisti namreč niti posamič niti  v ešalonih ne silijo čez Fernetiče, Ljubelj ali Vrtojbo, muzejsko in arhivsko gradivo so že dolgo tudi v Nemčiji in Italiji, domače izdajalce pa je naša pravična revolucija, usmerjena v socialne reforme, po vojni deponirala v kakšnih šeststo neoznačenih počivališč, kjer njihov mir skušajo kaliti edinole brezsramni skrunilci izročil OF.

Vendar je odsotnost preteklika v slavnostnem izvajanju pravljičarke malenkost v primerjavi z mentalno kruljavostjo na antološkem predzadnjem Vročem stolu Voduškove Info TV. Izvorna krivca naših križev in težav sta Vatikan in Cerkev nasploh, je ugotovila Svetlana. In je, ko so ji spet dali besedo, razvila tezo o posameznikih in manjšini, ki že od nekdaj ženejo svet naprej, ker imajo prav, večina pa se moti. Sporočilo je jasno: suspendirajte demokracijo, saj temelji na volji večine in nas bo pahnila v kremplje reakcionarjev. Se pravi Janše. Naj torej živi Makarovičeva, naj živi pojav afežejevk 21. stoletja!