Revija Reporter
Slovenija

Svetina, Prelesnikova, Vesel in Šumi sporočajo politikom: Nehajte nas zlorabljati v politične namene

Reporter
40 1.321

9. mar. 2022 14:51 Osveženo: 14:55 / 09. 3. 2022

Deli na:

Sestali so se na delovnem srečanju.

Informacijski pooblaščenec

Predsedniki štirih neodvisnih državnih organov: Informacijskega pooblaščenca, Komisije za preprečevanje korupcije, Računskega sodišča in Varuha človekovih pravic pred volitvami pozivajo politike, naj njihovih institucij ne zlorabljajo v politične namene.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina, informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel in predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Robert Šumi so na delovnem srečanju izpostavili problematiko zagotavljanja pogojev za delovanje neodvisnih institucij.

Ugotavljajo, da se kljub njihovim prejšnjim pozivom pritiski politike nadaljujejo. "Ne le v obliki koordiniranih napadov v nekaterih medijih in na socialnih omrežij, pač pa tudi neposredno z neprimernimi izjavami ali odzivi nekaterih visokih predstavnikov oblasti na naše sprejete odločitve oziroma mnenja," pravijo v izjavi.

Problematično jim je tudi neizvajanje oziroma neupoštevanje priporočil in ugotovitev neodvisnih institucij. "Zaskrbljujoče je, da se namesto spoštovanja posameznih ugotovitev in odločitev pogosto poskuša diskreditirati institucije in njihove predstojnike."

Politični pritiski in nedostojna komunikacija brez kakršnekoli argumentirane kritike so popolnoma nesprejemljivi, vztrajajo predstojniki. "Preusmerjanje pozornosti z ugotovljenih nepravilnosti je neodgovorno in posledično izredno slabo za stabilnost države in nadaljnji razvoj demokracije v Republiki Sloveniji."

Poudarjajo tudi, da jim Ustava Republike zagotavlja samostojen in neodvisen položaj, vključno s proračunsko neodvisnostjo. A po sedanji zakonodaji lahko vlada zahteva uskladitve predlogov finančnih načrtov neodvisnih institucij, "kar povzroča uklanjanje teh organov volji pristojnega ministrstva v izvršilni oblasti." Ustavno sodišče je zakonodajalcu decembra 2020 naložilo, da mora ugotovljeno protiustavnost odpraviti v roku enega leta od objave odločbe, kar pa se do danes ni zgodilo.