Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sveti oče: V Nebesih je mir in radost, toda ne na zemlji

Deli na:

Papež Benedikt XVI. je ob zaključku velikonočnih slovesnosti na Trgu sv. Petra v Vatikanu danes daroval velikonočno mašo in tradicionalni blagoslov mestu in svetu, urbi et orbi. Pred množico vernikov je papež molil za končanje konfliktov v svetu in pozval k solidarnosti z begunci iz afriških držav, ki bežijo pred nasiljem in revščino.

Papež Benedikt XVI. je ob zaključku velikonočnih slovesnosti na Trgu sv. Petra v Vatikanu danes daroval velikonočno mašo in tradicionalni blagoslov mestu in svetu, urbi et orbi. Pred množico vernikov je papež molil za končanje konfliktov v svetu in pozval k solidarnosti z begunci iz afriških držav, ki bežijo pred nasiljem in revščino.

Na Trgu sv. Petra, okrašenem s cvetjem, se je današnjih slovesnosti udeležilo na desettisoče vernikov, več milijonov pa je slovesnost spremljalo tudi prek televizijskih zaslonov. Papež je najprej daroval velikonočno mašo, nato pa je z balkona bazilike sv. Petra voščil tradicionalni blagoslov urbi et orbi v 65 jezikih, med drugim v arabščini, japonščini, svahiliju in tudi v slovenščini, ter vernikom voščil vesele velikonočne praznike.

Sveti oče je v blagoslovu citiral pričevanje iz Evangelija, po katerem so Jezusova mati Marija in še nekaj drugih žensk prve odkrile, da je Jezusov grob prazen. Ob tem je spomnil, da je tudi 20 stoletij po tem dogodku, ki velja za jedro krščanske vere, Jezusovo vstajenje razlog za praznovanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"V Nebesih je vse mir in radost, toda ne na zemlji," je opozoril papež. V našem svetu se "velikonočna aleluja še vedno sooča z jokom in žalovanjem, ki izhajata iz bolečih situacij: prikrajšanja, lakote, bolezni, vojne, nasilja". Papež je ob tem omenil številna žarišča v svetu, med njimi Bližnji vzhod, Libijo in Slonokoščeno obalo.

Z mislijo na Izrael in Palestince se je zavzel za to, da bi "luč miru in človeškega dostojanstva prekrila temo delitve, sovraštva in nasilja" na Bližnjem vzhodu.


V zvezi z Libijo je papež pozval, naj "diplomacija in dialog zamenjata orožje", in se zavzel, da se tistim, ki trpijo zaradi konflikta, omogoči dostop do človekoljubne pomoči. V Slonokoščeni obali je pozval "k spravi in oproščanju". Izrazil je tudi upanje, da bo Japonska našla tolažbo, ko se sooča s posledicami uničujočega potresa in cunamija, ki sta to državo prizadela 11. marca.

Sveti oče je pozval tudi k "solidarnosti" z begunci, ki "bežijo pred konflikti iz številnih afriških držav in ki so bili prisiljeni pustiti doma svoje najdražje".

Benedikt XVI. je v soboto zvečer vodil tradicionalno velikonočno bedenje v baziliki sv. Petra v Vatikanu, na veliki petek pa je v rimskem antičnem Koloseju vodil tradicionalni križev pot, ki ponazarja zadnjo pot in trpljenje Jezusa pred smrtjo na križu.

84-letni papež, za katerega so bili minuli praznični dnevi precej naporni, namerava iz Vatikana predvidoma odpotovati v poletno rezidenco Castel Gandolfo južno od Rima, da bi si odpočil pred naslednjim velikim dogodkom Krščanske cerkve prihodnji teden, ko bo za blaženega razglasil pokojnega papeža in svojega predhodnika Janeza Pavla II., še navaja dpa.