Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Svetelšek na vrhu Petrola

Deli na:

Nadzorni svet Petrola je na današnji seji soglasno imenoval Aleksandra Svetelška za mandatarja za sestavo nove uprave družbe. Kot je na novinarski konferenci pojasnil Svetelšek, bo nova uprava v celoti nova, v njej pa bodo zunanji in notranji člani. Seznam kandidatov mora kadrovski komisiji nadzornega sveta oddati do 15. julija.

Nadzorni svet Petrola je na današnji seji soglasno imenoval Aleksandra Svetelška za mandatarja za sestavo nove uprave družbe. Kot je na novinarski konferenci pojasnil Svetelšek, bo nova uprava v celoti nova, v njej pa bodo zunanji in notranji člani. Seznam kandidatov mora kadrovski komisiji nadzornega sveta oddati do 15. julija.

Kot je po seji nadzornega sveta Petrola poudaril prvi nadzornik Tomaž Kuntarič, je "izredno vesel, da je nadzorni svet odločitev o Svetelškovem imenovanju sprejel s konsenzom, kar daje jasen signal o enotnosti in enotni viziji za Petrol". Svetelška je označil za enega najvidnejših, najuspešnejših in najprodornejših gospodarstvenikov v Sloveniji, z bogatimi izkušnjami pri vodenju, razvoju in strateškemu usmerjanju velikih skupin, ki delujejo tudi mednarodno.

"Prav osebo s takšnimi izkušnjami Petrol kot največja slovenska družba potrebuje. Osebo, ki bo jasno, koncizno in strateško vodila skupino Petrol. Svetelšek bo uspešno konsolidiral, nadziral in v bodoče strateško razvijal skupino Petrol," je dejal Kuntarič.

Ob tem je pojasnil, da bo nadzorni svet, ko bodo znani vsi člani uprave, tem podelil enoten mandat za vodenje skupine. Ta je po njegovih besedah pred velikimi izzivi, zato si želi, da bi bila uprava imenovana čim hitreje. Nova uprava bo vodenje družbe prevzela najpozneje do 31. avgusta.

Svetelšek je poudaril, da v družbo prihaja "pripravljen in poln energije za veliko dela in za sprejemanja veliko modrih odločitev, ki jih družba potrebuje". "Trdno verjamem v razvoj in uspeh družbe, v zaposlene, v njihovo pripravljenost za trdo delo in povečevanje ugleda te družbe," je dejal in kot prvo nalogo nove uprave navedel pripravo strategije in razvojnih smernic družbe.

Petrol mora po njegovih besedah po kazalnikih poslovanja v treh letih postati ena izmed petih najboljših naftnih družb v Evropi. Poleg tega mora biti kot največje slovensko podjetje družbeno odgovoren in nosilec ekoloških standardov v Sloveniji.

O imenih kandidatov za člane nove uprave ni želel govoriti, dejal pa je, da so nekateri že znani. "Lahko pa povem, da bo uprava sestavljena iz notranjih in zunanjih članov, načrtuje pa se v celoti nova," je še dejal Svetelšek.

Glede nadaljnjega razvoja družbe je Svetelšek poudaril, da mora Petrol rasti tako na slovenskem trgu, kjer mora pridobiti nazaj predvsem izgubljene deleže, kot tudi na tujih trgih. Na slednjih je po njegovem mnenju konkurenca sicer močna in stopa z velikimi koraki naprej, vendar pa je Petrol po njegovih besedah zasidran do tolikšne mere, da je tam prostora in možnosti za širitev še dovolj.

"Predvsem pa mislim, da mora Petrol stopiti bolj v energetski del. Energija je tema prihodnosti. Cel svet ji posveča ogromno časa in vidim, da je tu še mnogo neizkoriščenih možnosti," je še poudaril Svetelšek.

Svetelšek je diplomirani ekonomist, ki je svojo poklicno pot začel v podjetju Hmezad iz Šmarij pri Jelšah, nadaljeval pa v podjetju Horizont Maribor. Leta 2001 je prevzel mesto direktorja družbe Engrotuš, pozneje pa je postal generalni direktor Tuš Holdinga in predsednik uprave družbe Engrotuš.