cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sveta vojna in islamska revolucija v Egiptu

Deli na:

Al Kaida je Egipčane pozvala k sveti vojni in mučeniškim dejanjem, ki naj bi privedla do države, oblikovane po šeriatskem pravu. K islamski revoluciji pa egiptovske protestnike poziva tudi iranski verski vodja ajatola Ali Hamnej. V Kairu in drugih egiptovskih mestih medtem še naprej potekajo demonstracije proti predsedniku Mubaraku, ki pa nimajo verskega naboja.

Al Kaida je Egipčane pozvala k sveti vojni in mučeniškim dejanjem, ki naj bi privedla do države, oblikovane po šeriatskem pravu. K islamski revoluciji pa egiptovske protestnike poziva tudi iranski verski vodja ajatola Ali Hamnej. V Kairu in drugih egiptovskih mestih medtem še naprej potekajo demonstracije proti predsedniku Mubaraku, ki pa nimajo verskega naboja.

Potem ko so se v torek protesti proti egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku še okrepili, saj je v Kairu in drugih mestih po nekaterih podatkih njegov odhod z oblasti zahtevalo kar pol milijona ljudi, je iraška veja teroristične mreže Al Kaida demonstrante pozvala, naj si prizadevajo za oblikovanje vlade, ki bo temeljila na šeriatskem pravu.

To je prvi odziv kakšne od skupin, povezanih z Al Kaido, v zvezi z dogodki v Egiptu, objavljen pa je bil v torek na spletnih forumih privržencev islamske svete vojne.

V sporočilu so zapisali, da se je v Egiptu začel "pohod džihada" in da so "vrata mučeništva odprta", sodelovati pa morajo vsi, ki so za to sposobni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem se še naprej vrstijo odzivi mednarodne skupnosti k tranziciji v Egiptu. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je egiptovsko vlado in narod pozval k mirni tranziciji. "Prej ko se bo zgodila, boljše bo," je dodal v New Yorku.

Ban sicer Mubaraka ni neposredno pozval k odstopu, temveč v svojih izjavah, podobno kot predstavniki ZDA, poudarja, da je odločitev v rokah Egipčanov.

Ameriški podpredsednik Joe Biden se je v torek po telefonu znova slišal z egiptovskim podpredsednikom Omarjem Sulejmanom ter se zavzel za "takojšnje in nepovratne" politične spremembe, vključno s širšim dialogom z opozicijo, je sporočila Bela hiša.

ZDA so obenem v torek vlade v bližnjevzhodni regiji pozvale, naj bodo bolj pozorne na zahteve ljudstva in naj se lotijo nujnih reform. "Kar smo videli v Tuniziji in Egiptu, je spontan izraz nezadovoljstva," je dejal obrambni minister Robert Gates. Dodal je, da bi dogajanje v teh državah moralo zbuditi vse voditelje v regiji.

Britanski zunanji minister William Hague pa je Izrael posvaril pred "vojno retoriko". Tako se je odzval na izjavo izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja, da se morajo Izraelci pripraviti na vse, ter njegovo obljubo, da bo "storil vse za okrepitev države Izrael".

Hague je opozoril, da utegne dogajanje v regiji ovirati bližnjevzhodni mirovni proces. "Obstaja nevarnost, da bo mirovni proces na Bližnjem vzhodu še bolj zastal in bo postavljen ob stran oziroma bo žrtev nestabilnosti v regiji," je pojasnil. Dodal je, da bi morala Izrael in ZDA mirovni proces nujno postaviti na prvo mesto.

Rusija je medtem Varnostni svet ZN pozvala k misiji na Bližnjem vzhodu, ki bo ocenila razmere v Egiptu in drugod ter zagotovila nadaljevanje mirovnega procesa.

"Varnostni svet v regiji ni bil že tri desetletja," je opozoril ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin in predlagal, da bi odposlanci Varnostnega sveta obiskali Izrael, palestinska ozemlja, Sirijo, Egipt in Libanon. "Kot vemo, so prizadevanja za obnovitev izraelsko-palestinskih pogajanj zašla v slepo ulico, razmere v regiji pa so krhke," je dejal.