Revija Reporter
Slovenija

Bizarni nastop »malega delničarja« Žige Vavpotiča v Odmevih: komu je bilo namenjeno svarilo revizije poslov na Petrolu

Nenad Glücks

18. dec. 2019 14:35 Osveženo: 10:48 / 19. 12. 2019

Deli na:

Kaj je bil torej namen človeka, kot je Žiga Vavpotič, povabiti v Odmeve, kjer je branil Tomaža Berločnika in kompanijo

TV Slovenija

Skupščini družbe Petrol prejšnji teden, na kateri je bilo govora o razlogih za odhod uprave na čelu s Tomažem Berločnikom, je sledil bizarni nastop »malega delničarja« Žige Vavpotiča v Odmevih. Kaj je bil namen tega?

Prejšnji teden so nadzorniki delničarjem Petrola na izredni skupščini pojasnili, zakaj se je morala posloviti uprava na čelu s Tomažem Berločnikom. Med drugim so upravi očitali načrte za pretirano zadolžitev za investicije in prevzeme in napačne izračune glede neto dolga.

Toda mnoge poznavalce politično-gospodarske scene je presenetila poteza TV Slovenija, ki je v goste v Odmeve povabila Žigo Vavpotiča, ki je tik pred skupščino kupil eno delnico Petrola ravno z namenom, da je bil lahko udeležen. Potem se je na skupščini postavil v bran Berločnikovi upravi, češ da je znala transformirati družbo ter se vprašal, ali je prav, da nadzorniki sesujejo upravo, potem pa se vanjo usedejo. Kot je znano, namreč Petrol zdaj vodi Nada Drobne Popović, donedavna predsednica nadzornega sveta.

Bizarno je bilo že, da so v Odmevih Vavpotiča v podpisu predstavili kot »mali delničar in nekdanji predsednik uprave Outfit 7«. Ob vsej množici malih delničarjem Petrola si je torej brezplačno minutažo na javni televiziji prislužil ravno nekdo, ki je nekaj dni prej kupil eno delnico. Ali pa je bila referenca za izbor tega gosta, da je bil dve leti predsednik upravnega odbora firme Outfit 7?

Vavpotič je sicer nastop izkoristil tudi za lastno hvalo, češ kako rad ima Slovenijo in mu ni vseeno, kakšno je tu korporativno upravljanje. Toda miljenec dominantnih medijev je bil že pred leti. Nekateri so ga že videli kot novi obraz slovenske politične levice, potem, ko je bil na čelu Zavoda za medgeneracijsko sodelovanje Ypsilon. Med drugim so učili starejše, kako uporabljati računalnik. V času vlade Alenke Bratušek je prišel v svet vlade za mladino, kjer je hvalil tedanjo premierko Alenko Bratušek, da se zaveda pomena mladih.

Vprašanje je zgolj, katero omrežje je poskrbelo za njegovo predstavitev. Morda tisto od Mileta Šetinca, moža urednice s TVS Mojce Šetinc Pašek? Ali pa je za to poskrbel recimo vplivni človek v (državnem) gospodarstvu Borut Jamnik.

Mladi poslovnež se je že pri 17-ih letih vključil v LDS, kasneje pa razglasil, da ne verjame v strankarstvo.  A včasih je Vavpotič zelo verjel v razvpitega Leonarda Peklarja. Slednji je bil čudežni deček LDS. Peklar se že več let, potem ko ga je Interpol leta 2015 izsledil v Združenih arabskih emiratih, izogiba izročitvi v Slovenijo in sojenju na podlagi obtožbe za gospodarski kriminal na škodo Mobitela. Arabci ga pač nočejo izročiti.

Peklarjeva družba Socius je bila soustanoviteljica Vavpotičevega zavoda Ypsilon. Sicer pa je tudi Vavpotič v času, ko je bil LDS najmočnejša stranka, stavil nanjo. Od leta 2000 je bil v podmladku LDS, od leta 2002 do 2004 je bil celo najmlajši član odbora  za zunanje zadeve in šolstvo pri LDS. Prav tako je bil najmlajši član Liberalne akademije Slovenije, ideološke podstati LDS in Gregorja Golobiča. Med drugim mu je uspelo postati še predsednik Rotary kluba Zgornji Brnik.

Pred štirimi leti je bil v skupini okoli razvpitega bančnika Marka Voljča (ta je leta 1992 za polnih 12 let prevzel vodenje NLB na izrecno željo Milana Kučana in udbovskega bančnika Nika Kavčiča), ki je ustanavljala možganski trust Act Tank, kjer so razpravljali o »prihodnosti Slovenije«. Tedaj se je Voljča omenjalo kot možno zamenjavo nesposobnemu Miru Cerarju na čelu vlade. Pred letom dni pa je Vavpotič v Ljubljani soorganiziral evropsko srečanje vplivnežev iz »Trilateralne komisije«, ki je zasebna organizacija, ustanovljena leta 1973 na pobudo milijarderja Davida Rockeffelerja. Razpravljali so » o izzivih za prihodnost Evrope.« Med povabljenimi vplivneži je bil že omenjeni Gregor Golobič, prav tako je (bil) tam aktiven Marko Voljč.

Kaj je bil torej namen človeka, kot je Vavpotič, povabiti v Odmeve, kjer je branil Berločnika in kompanijo. Med drugim gotovo naslednji: Vavpotič je dejal, da sicer ne nasprotuje reviziji poslov Petrola v času Berločnika, vendar bodo morali v primeru morebitnih ugotovljenih nepravilnosti svoj del odgovornosti prevzeti tudi nadzorniki. Svarilo pred podrobno revizijo je bilo javno in jasno izrečeno. Vprašanje je zgolj, katero omrežje je poskrbelo za njegovo predstavitev. Morda tisto od Mileta Šetinca, moža urednice s TVS Mojce Šetinc Pašek? Ali pa je za to poskrbel recimo vplivni človek v (državnem) gospodarstvu Borut Jamnik.

Zahteva za objavo popravka

Kolegi so me opozorili, da me omenjate kot urednico, ki naj  bi preko vplivnega omrežja  moža Mileta Šetinca poskrbela za gostovanje Žige Vaupotiča v Odmevih.

Vaše domneve v zvezi z mano in vlogo mojega moža Mileta Šetinca pri objavah na nacionalni televiziji ne držijo.  

Nisem  več urednica ne Dnevno informativnega programa in tudi ne urednica oddaje Odmevi. Gostov v to oddajo ne vabim.

Omenjenega gosta Odmevov Žige Vaupotiča ne poznam, ne službeno in ne osebno.

Kot vem  ga tudi moj mož Mile Šetinc ne pozna. Prav tako moj mož z menjavami v upravi Petrola nima nič.

Mojca Š. Pašek