profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šušteršič: Leto 2013 ne bo lahko

Deli na:
Šušteršič: Leto 2013 ne bo lahko

Foto: Bobo

Leto 2013 ne bo lahko, bo pa odločilno z vidika uresničitve napovedanih ukrepov vlade, je v svojem nastopu prek telekonference na Poslovni konferenci Portorož poudaril minister za finance Janez Šušteršič. Sam meni, da Sloveniji, razen v primeru velike politične blokade, ne bo treba zaprositi za mednarodno finančno pomoč.

Šušteršič, ki je na konferenci sodeloval na daljavo, je namreč opozoril, da če bo vlada imela možnost uresničiti napovedane ukrepe, bo to osnova za to, da se bodo stvari začele izboljševati.

Reforme, ki jih predlaga slovenska vlada, so tudi po mnenju Evropske unije "prava stvar", zato je minister prepričan, da v primeru njihove uresničitve Slovenija ne bo potrebovala mednarodne pomoči. Če bi pa reforme padle v vodo in jih ne bi bilo moč uveljaviti, poleg tega pa bi nastala blokada, ko ne bi mogli več uveljaviti nobenega zakona, pa bi bila realna tudi ta možnost, je ocenil.

Šušteršič je sicer ponovno branil zakon o Slovenskem državnem holdingu in t.i. slabo banko. Če bi uspeli na slabo banko prenesti slabe terjatve slovenskih bank, bi po njegovih besedah kreditni krč v roku od pol leta do enega leta popustil.

Holding bi po drugi strani omogočil precej bolj urejen proces privatizacije državnega premoženja, meni minister. Ker pa holdinga očitno še ni na vidiku, bo vlada začela pripravljati proces privatizacije znotraj sedanjih zakonskih okvirjev, s tem pa bomo, napoveduje Šušteršič, pridobili nazaj vsaj del zaupanja, ki ga trenutno izgubljamo zaradi referendumov.



Sicer pa je Šušteršič prepričan, da je tudi morebitni referendum o slabi banki mogoče dobiti, saj se ljudje po njegovem zavedajo, da ni veliko drugih alternativ.

Med drugim se je minister dotaknil tudi socialne kapice in poudaril, da je ta sicer še vedno del koalicijske pogodbe, ni pa med trenutnimi prioritetami, kot sta na primer reforma trga dela in pokojninska reforma. Tako je glede socialne kapice še napovedal, da bo treba čez leto ali dve oceniti, ali je takšen ukrep mogoče izpeljati.

Glede večje prožnosti trga dela je Šušteršič menil, da bi si v gospodarstvu verjetno želeli "kakšen korak več", vendar so bili predlagani ukrepi po ocenah ministra za delo Andreja Vizjaka takšni, da je o njih še mogoče doseči kompromis.

Zaključni dan Poslovne konference Portorož 2012 je skupina raziskovalcev na čelu z Janezom Prašnikarjem predstavila tudi izsledke raziskave Ekonomske fakultete v Ljubljani in njenih partnerskih institucij o uspešnosti podjetij pri spopadanju z negativnimi zunanjimi dejavniki.