Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sunday Times razkril ime četrtega koruptivnega evropskega poslanca

Deli na:

Britanski časnik Sunday Times je danes razkril ime še enega evropskega poslanca, vpletenega v korupcijsko afero, ki je minuli teden pretresla Evropski parlament, zaradi nje pa je odstopil slovenski poslanec Zoran Thaler. Gre za španskega poslanca Pabla Zalbo Bidegaina iz desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP).

Britanski časnik Sunday Times je danes razkril ime še enega evropskega poslanca, vpletenega v korupcijsko afero, ki je minuli teden pretresla Evropski parlament, zaradi nje pa je odstopil slovenski poslanec Zoran Thaler. Gre za španskega poslanca Pabla Zalbo Bidegaina iz desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP).

Kot navaja Sunday Times, so Bidegaina na skrivaj posneli, ko je pristal na to, da bo v zameno za plačilo predlagal spremembe zakona o varstvu potrošnikov.

Bidegain je minuli mesec vložil amandma in pri tem uporabil natanko iste besede, ki so mu jih pripravili novinarji Sunday Timesa, ki so se izdajali za lobiste. Amandma, ki ga je predlagal, se sedaj dejansko pojavlja v uradnih dokumentih Evropskega parlamenta in bi lahko postal del zakona, saj je Bidegain tudi uradno pristojen za zakonodajo, za katere spremembo si je prizadeval, poroča britanski časnik.

36-letni Bidegain prihaja iz Pamplone, preden je poslal poslanec v Evropskem parlamentu, pa je deloval v gospodarstvu. V EPP opravlja funkcijo poročevalca v senci za direktivo o odškodninskih shemah za vlagatelje.

Novinarji Sunday Times so se s poslancem prvič sestali 19. januarja v Strasbourgu in mu dejali, da prihajajo iz nekega britanskega lobističnega podjetja, ki želi najeti "partnerja v parlamentu", ki bi deloval v njihovem svetovalnem odboru in pomagal "vplivati" na zakonodajo.

Za sodelovanje v tem odboru so mu ponudili 100.000 evrov letno in mu dali na voljo dva tedna časa za razmislek. Poslanec je dejal, da se želi "na vsak način" pridružiti odboru, če njegova stranka ne bo zahtevala, da kandidira na regionalnih volitvah v Španiji.

Bidegain je sicer na srečanju novinarjem Sunday Timesa zatrdil, da "lahko vloži amandma na katerokoli poročilo, ki ga pripravi Evropski parlament".

Ko so ga novinarji časnika kasneje soočili z resnično zgodbo, je sprva zatrdil, da je zavrnil plačilo in da je predlagal amandma na lastno pobudo. Preko svojega odvetnika pa je nato zanikal, da bi pristal na to, da sprejme ponudbo lažnega lobističnega podjetja.

Pablo Zalba Bidegain je že četrti poslanec, ki je vpleten v korupcijsko afero, ki se je v minulih dneh znašla na naslovnicah evropskih časopisov.

Sunday Times je že minulo nedeljo razkril imena treh poslancev, domnevno vpletenih v korupcijo, Slovenca Zorana Thalerja, Avstrijca Ernsta Strasserja in Romuna Adriana Severina.

Medtem ko sta prva dva že odstopila, slednji odstop z mesta evropskega poslanca za zdaj zavrača. Vsi trije sicer trdijo, da niso sprejemali podkupnin.

Novinarji britanskega tednika Sunday Times so se predstavljali za lobiste ter so nekaterim evropskim poslancem ponujali 100.000 evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila.