nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sumljiv umik preiskave korupcije v Lekarni Ljubljana

Deli na:

Komisija za preprečevanje korupcije je v obravnavi suma korupcije pri izdaji kartice zvestobe v Lekarni Ljubljana za zdravila, izdana na recept, ugotovila, da je tožilec Lekarniške zbornice Slovenije v obravnavi tega primera obtožnico proti lekarni brez obrazložitve umaknil. To je senat komisije prepoznal kot izrazito korupcijsko tveganje.

Kot so danes sporočili iz Komisije za preprečevanje korupcije, je komisija postopek o sumu korupcije pri izdaji kartice zvestobe s podarjanjem jabolk zvestobe v Javnem zavodu Lekarna Ljubljana za zdravila, izdana na recept, začela na podlagi prejete prijave. Prijavitelj je navedel, da lekarna v svoji promocijski akciji "kartica zvestobe" daje popuste prinosniku recepta tudi v primerih, ko je plačnik Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Ker je za ta primer primarno pristojna Lekarniška zbornica Slovenije oziroma njeno razsodišče, je komisija v okviru postopka zahtevala podatke od zbornice. Komisija je pri tem ugotovila, da je tožilec zbornice Damjan Jurjec zaradi suma kršitve etičnih in strokovnih načel v tem primeru uvedel postopek.

Vendar pa se je v nadaljevanju postopka izkazalo, da je obtožnico proti Lekarni Ljubljana nenadoma in brez obrazložitve umaknil, postopek pa je bil ustavljen, kar je senat komisije prepoznal kot izrazito korupcijsko tveganje.

Lekarniška zbornica je v obrazložitvah komisiji sprva ocenila, da je vodstvo lekarne s poslovno odločitvijo o promocijskem nagrajevanju nakupa zdravil na recept in brez recepta kršilo etična in strokovna načela in da zbornica soglaša z mnenjem ZZZS. Slednje v mnenju Lekarno Ljubljana opozarja, da receptov, ki so kriti iz javnih sredstev (konkretno iz obveznega zdravstvenega zavarovanja), ne morejo in ne smejo vključevati v svoje promocijske akcije.

Nadalje pa je, kot izhaja iz sporočila komisije, zbornica zagovarjala ravnanje svojega tožilca in razsodišča. Lekarniška zbornica pojasnjuje, da lahko tožilec glede na akte zbornice obtožnico umakne brez obrazložitve, ne more pa sam po vložitvi obtožnice ustaviti postopka, saj je to v pristojnosti razsodišča.


Senat komisije je v zvezi s temi ugotovitvami sprejel sklep o izdaji priporočil lekarniški zbornici k ureditvi stanja. Predlaga ji, da zaradi odprave korupcijskih tveganj čim prej spremeni veljavni pravilnik o postopku pred razsodiščem Lekarniške zbornice Slovenije.

Med drugim ji priporoča, da v pravilniku določi, da mora tožilec, ki kot organ zbornice pred razsodiščem zbornice zahteva uvedbo in izvedbo postopka zaradi kršitev dolžnosti pri opravljanju lekarniške dejavnosti, v primeru ustavitve postopka v katerikoli fazi pisno obrazložiti razloge za ustavitev postopka, ne glede na to, na kakšni podlagi je bil postopek pričet.

Lekarniška zbornica je komisiji po prejemu priporočil pojasnila, da bo v okviru svojih organov priporočila proučila in obravnavala in da je predviden sestanek članov razsodišča in tožilca zlasti z namenom, da se seznanijo s stališčem komisije in predlagajo svoje rešitve.

Komisija takšen odgovor zbornice pozdravlja, vendar opozarja, da je delovanje stanovskih organizacij na širšem področju zdravstva izjemno pomembno, zato je nujna tudi hitra in kvalitetna samoregulacija.

"Pri tem je potrebno poudariti, da je ustrezne spremembe v postopkih pred razsodiščem zbornice potrebno izvesti čim prej, saj je prav v povezavi z Javnim zavodom Lekarna Ljubljana v zadnjih letih zaznati poteze, ki predstavljajo tveganja za kršitve pri opravljanju lekarniške dejavnosti in lekarniške deontologije ter za kršitve časti ter ugleda lekarniškega stanu," navajajo v komisiji.

Ta tveganja je, kot še navaja komisija, zaznati tudi v ugotovitvah upravnega nadzora Lekarne Ljubljana, ki ga je izvedlo ministrstvo za zdravje.