pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šturm: Anonimizacija na prefinjen način zapira arhive

Deli na:
Šturm: Anonimizacija na prefinjen način zapira arhive

Foto: Bobo

Novela zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih prinaša prefinjeno zapiranje arhivskega gradiva, saj bo z anonimizacijo zelo upočasnjeno njegovo pregledovanje, je na pogovornem večeru, ki ga je v Ljubljani pripravil mestni odbor SDS ocenil nekdanji ustavni sodnik in aktualni predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm.

Po mnenju Šturma novela arhive zapira, ker bo ovirala raziskovalce pri njihovem delu. Zdaj lahko namreč raziskovalec v enem tednu dobi in pregleda 15 škatel gradiva, po novem pa bo treba vso to gradivo prej pregledati, fotokopirati, prekriti občutljive osebne podatke (anonimizacija), šele nato pa ga bo lahko dobil raziskovalec.

Po novem bodo po ocenah Šturma za to potrebni trije tedni ali več, pri čemer seveda ni nujno, da bo raziskovalec na koncu dobil kakšne uporabne podatke. Poslanka SDS in prvopodpisana pod zahtevo za referendum o omenjeni noveli Eva Irgl pa je ob tem spomnila na besede raziskovalca Igorja Omerze, da bi za anonimizacijo vseh arhivov, ki jih imamo, potrebovali 120 let.

Novela arhive po oceni Šturma dodatno zapira tudi zato, ker bodo morali raziskovalci pred vpogledom v arhive narediti načrt raziskovanja, kar pa je po njegovih izkušnjah velikokrat nemogoče, saj načrt lahko narediš šele, ko vidiš, kaj je v arhivih. Sicer pa se boji, da bodo raziskovalci, kot sta Roman Leljak in Igor Omerza, prvi dan po uveljavitvi novele ostali brez dovoljenja, ki jim omogoča, da hitreje in bolj nemoteno pregledujejo arhive.



Šturm je premierko Alenko Bratušek tudi pozval, naj svojo zaupnico veže na izid referenduma o arhivski noveli.

Na pogovornem večeru je nastopila tudi podpredsednica DZ Romana Tomc, ki je ocenila aktualno gospodarsko stanje v državi. Ob tem je opozorila, da so rdeča nit te vlade zadolževanje in novi davki. Tako trenutni dolg Slovenije znaša že 29 milijard evrov, kar so skoraj trije letni proračuni.

Sama ocenjuje, da bi bilo namesto novih obremenitev gospodarstvo treba razbremenjevati, saj je teoretično dokazano, da manjši davki na dolgi rok vzpodbudijo gospodarsko rast. A tega vlada ne počne, je opozorila.