kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

milan-štrljić Njena.si

Zvezdnik Botrov razkril skrivnost svojega ...

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Slovenija

Štrukljevih 39.000 stavkajočih

Deli na:

Po zdajšnjih podatkih stavka okoli 39.000 zaposlenih na področju vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, je dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Glede na to, da je trenutno v šolah in vrtcih po njegovih besedah le okoli 2900 otrok, pravi, da ni nobenega dvoma, da so tudi starši podprli prizadevanja sindikatov.

Sindikalni zaupniki iz zavodov na področju vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture podatke o številu stavkajočih Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) še sporočajo. Trenutno so znani podatki za 679 zavodov (Sviz je sicer organiziran v 721 zavodih) in okoli 45.600 zaposlenih, med katerimi stavka okoli 39.000 zaposlenih, kar je okoli 85 odstotkov. "Ta rezultat presega vsa naša pričakovanja," je na novinarski konferenci poudaril Štrukelj. Obenem se je vnovič opravičil vsem, ki jim današnja stavka povzroča nevšečnosti.

Po njegovih besedah se zdaj začenja boj za ohranitev kakovostnega javnega šolstva. Kot poudarja, so v Svizu dosegli konsenz in so pripravljeni to kakovost braniti tudi za ceno svojih plač. "Če bo izbira, raje popustimo nekaj na svojih plačah, kot da popustimo na standardih in normativih," pojasnjuje Štrukelj. Ob tem je izrazil upanje, da bodo dobili tudi visoko podporo državljanov.

Kot je dejal, naj bi se 75 odstotkov sredstev, ki jih želi vlada privarčevati v primerjavi s proračunom iz leta 2011, privarčevalo "na treh ključnih elementih, ki pomenijo prihodnost družbe - na šolstvu, znanosti in kulturi". "To je samomor slovenske družbe," je prepričan Štrukelj.



Sindikalist se je tudi vprašal, zakaj vlada ne posega v sredstva, ki jih namenja zasebnim šolam, še posebej zasebnim fakultetam. Če so razmere tako težke, da je treba ukiniti normative za heterogene oddelke v vrtcih, zakaj država ni pomislila, da bi najprej posegla v zasebno šolstvo, se sprašuje Štrukelj. Ob tem poudarja, da ne nasprotujejo zasebnim šolam, nasprotujejo pa temu, da bi se sredstva za javno šolstvo prelivala v zasebno.

Sindikati bodo sicer pogajanja z vlado o predvidenem znižanju plač in drugih predlaganih varčevalnih ukrepih, zaradi katerih je prišlo do stavke, nadaljevali danes popoldne. Še pred tem pa po več slovenskih krajih, tudi v prestolnici, pripravljajo protestne shode.

Zaradi predlaganih varčevalnih ukrepov naj bi v današnji stavki javnega sektorja sodelovalo od 80.000 do 90.000 javnih uslužbencev iz 23 sindikatov javnega sektorja. Poleg zaposlenih v izobraževanju, vzgoji, znanosti in kulturi danes stavkajo tudi zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu, državnih organih, policiji, med stavkajočimi pa so tudi veterinarji, cariniki, gasilci, pazniki in del zaposlenih v pravosodju.