zda vesna_vuk_godina - foto Simen Svet24.si

Antropologinja Vesna V. Godina: Nekoč je bil ...

Maddie, Madeleine McCann Svet24.si

Novi dokazi v zvezi z izginotjem male Maddie ...

Terence Darrell Kelly Svet24.si

Avstralec priznal, da je ugrabil štiriletnico

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

Alenka Husić Njena.si

Alenka Husić pokazala svojo zlato mamo

doncic  1 Ekipa24.si

Dončić ukradel žogo, zadel in postal TARČA ...

Slovenija

Štrukelj: Zdravilo molnupiravir bi lahko bilo učinkovito tudi za omikron

Deli na:
Štrukelj: Zdravilo molnupiravir bi lahko bilo učinkovito tudi za omikron

Borut Štrukelj - Foto: Bobo

Zdravilo za zdravljenje covida-19 molnupiravir bo po podatkih, ki jih imajo do zdaj, učinkovito tudi pri novi različici novega koronavirusa omikron, je na današnji novinarski konferenci povedal Borut Štrukelj z ljubljanske farmacevtske fakultete. Smiselno se mu zdi tudi cepljenje proti covidu-19 s poživtvenim odmerkom.

Slovenija 21.600 terapevtskih odmerkov tega zdravila proti covidu-19 pričakuje v začetku decembra. Terapevtski odmerek zdravila je skupno število kapsul, potrebnih za en sam potek zdravljenja, torej bo prva pošiljka tega zdravila zadostovala za zdravljenje 21.600 bolnikov s covidom-19.

Kot je pojasnil Štrukelj, zdravilo deluje tako, da prepreči nadaljevanje verige DNK, virus pa se zato ne more sestaviti in se ne razmnožuje. Na ta način pomembno zmanjšuje število bolnikov, ki zaradi težjega poteka covida-19 potrebujejo hospitalizacijo.

Zdravilo mora bolnik začeti jemati takoj ob pojavu prvih simptomov. Zdravilo bo po njegovih besedah treba jemati pet dni zapored, dvakrat na dan po 800 miligramov.

"Zaenkrat podatki, ki jih imajo, kažejo na to, da bo tudi proti različici omikron to zdravilo učinkovito," pa je Štrukelj dodal v luči pojava nove različice virusa.


Opozoril pa je, da se zdravila ne sme predpisati nosečnicam in ženskam, ki niso kontracepcijsko zaščitne, saj je to sicer varno in učinkovito zdravilo teratogeno, kar pomeni, da lahko pride do poškodbe plodu, je še pojasnil Štrukelj.

V povezavi s pojavnostjo različice novega koronavirusa omikron in prilagajanjem cepiva proti covidu-19 je Štrukelj ocenil, da se je vsekakor smiselno cepiti s poživitvenim odmerkom, še vedno bo po njegovih besedah pokritost "relativno dobra".

Pojasnil je, da je protein S, s katerim se virus pripne na človeško celico, zelo velik protein. "In vsi tisti, ki smo se cepili s katerimkoli cepivom, imamo še vedno veliko pokritost s protitelesi. Res pa je, da z vsako novo različico nekaj teh protiteles odpade," je pojasnil Štrukelj.

Povedal je tudi, da na fakulteto za farmacijo ves čas dobivajo podatke o mutacijah novega koronavirusa in da jim sledijo. "In kljub temu da je mutacij veliko, niso mutacije v tistem delu, kjer bi pričakovali mogoče, da bi prišlo popolnoma do neučinkovitosti cepiv. Sploh ne," je dodal.

Zato svetujejo nadaljevanje cepljenj s poživitvenim odmerkom oz. cepljenje vsem, ki se še niso cepili. Je pa res, da farmacevtski družbi Moderna in Pfizer že pripravljata nove različice cepiv, kjer so že vstavili mutacije, predvsem mutacije na mestu 501, je še dejal Štrukelj.