markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

stankica filerji Njena.si

Sanjski moški: Stankica iznakažena po lepotnem ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Štrukelj: Ob grobem in arogatnem jeziku Janše je bilo jasno, da dogovora ne bo

Deli na:

V stavki javnega sektorja naj bi danes sodelovalo okoli 80.000 ljudi, pogajanja med vlado in sindikati pa se bodo nadaljevala tudi na dan stavke. Vlada ni sprejela predloga sindikatov, ti ne sprejemajo ne sprejemajo vladnih predlogov in kompromisa ni. Predsednik sindikata SVIZ Branimir Štrukelj za zavlačevanje pogajanj krivi vladno stran in pravi, da je po intervju predsednika vlade Janeza Janše za TV Slovenija, ko je  "za sindikaliste uporabljal zelo grob in aroganten jezik", postalo jasno, da dogovora ne bo.

V Sloveniji bo danes zaradi predlaganih varčevalnih ukrepov vlade splošna stavka javnega sektorja, v kateri naj bi sodelovalo od 80.000 do 90.000 javnih uslužbencev. V večjih mestih bodo sindikati pet minut pred 12. uro pripravili protestne shode. Pogajanja sindikatov z vlado glede stavkovnih zahtev se bodo nadaljevala popoldne.

V tokratni stavki, ki je po jeseni 2010 druga splošna stavka v javnem sektorju, bo sodelovalo 23 sindikatov javnega sektorja. Stavkali bodo zaposleni v izobraževanju, vzgoji, zdravstvu in socialnem varstvu, državnih organih, policiji, med stavkajočimi bodo tudi veterinarji, cariniki, gasilci, pazniki in del zaposlenih v pravosodju.


Sindikati zahtevajo, da vlada umakne po njihovem mnenju nepravične ukrepe, ki razgrajujejo socialno državo, ohrani dosežene standarde kakovosti javnih storitev ter da ne odpušča in znižuje plač javnih uslužbencev. Poleg znižanja plač javnim uslužbencem in funkcionarjem varčevalni ukrepi vlade med drugim predvidevajo znižanje bolniškega in porodniškega nadomestila, otroškega dodatka in letnega dodatka za upokojence. Vlada je med številnimi ukrepi predvidela tudi ukinitev brezplačnega vrtca za drugega otroka, spremembo normativov v izobraževanju in omejitev števila dni dopusta.

Javni uslužbenci bodo stavkali na delovnih mestih, za številne dejavnosti, kot so zdravstvo, policija in gasilstvo, pa velja zakonska omejitev, po kateri morajo zagotavljati minimalne standarde delovnega procesa. Vlada je že napovedala, da ne bo pokrila stroškov stavke, čemu pa sindikati nasprotujejo.

Tudi na stavkovni dan se bodo nadaljevala pogajanja med koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ki združuje 24 sindikatov, in vladno pogajalsko skupino, ki so se sicer začela v torek.