cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Strojanovi grozijo z vrnitvijo v Ambrus; Ambrušani: tu niste zaželeni

Deli na:

Družina Strojan je napovedala vrnitev nazaj na svojo nekdanjo parcelo v Ambrus v občini Ivančna Gorica. Razlog za vrnitev je, kot je za STA pojasnil Rajko Strojan, njihovo nestrinjanje s tem, da so jim v ljubljanskih Rojah izklopili elektriko zaradi neporavnanih računov. V Ambrusu pa pravijo, da Strojanovi pri njih niso zaželeni.

Družina Strojan se je v Ljubljano preselila po dolgi kalvariji sporov med njimi in krajani Ambrusa na eni strani in iskanja rešitev, v katero se je med drugim vključila tudi država, na drugi strani.

Država je konec leta 2007 parcelo v Rojah z menjalno pogodbo in ob doplačilu tretje osebe zamenjala s parcelo v Ambrusu, blizu vodnega zajetja, katere lastniki so bili Strojanovi.

Takrat so Strojanovi z državo sklenili tudi dogovor, da, dokler kot lastniki zemlje ne bodo vpisani v zemljiško knjigo in ne bo urejen prenos merilnega mesta za elektriko nanje, strošek električne energije v Rojah plačuje država, natančneje nekdanje ministrstvo za okolje in prostor.

Oni pa so, trdi Rajko Strojan, plačevali nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča za parcelo v Ambrusu.

A na ministrstvu za okolje in kmetijstvo pojasnjujejo, da so odvetniški družbi Čeferin (ta je zastopala družino Strojan v času podpisa menjalne pogodbe) poslali dopis, da morajo solastniki iz družine Strojan, glede na to, da so na podlagi pravnomočnega sklepa o vpisu nepremičnin postali lastniki nepremičnin v Rojah, urediti prenos merilnega mesta za električno energijo in prenos odjemnega mesta za vodo. Kdaj se je to zgodilo, danes niso pojasnili, dodali pa so, da je bil za vodo prenos urejen, in jo družina tudi plačuje, za elektriko pa ne.

Kljub temu je ministrstvo prenehalo plačevati elektriko, računi pa so se od začetka leta kopičili. Rajko Strojan sicer trdi, da do njih položnice niso prihajale sproti, ampak so prihajale še na ministrstvo. Zdaj pa mu je to predalo več položnic, v skupni vrednosti več kot 1000 evrov, ki pa jih Strojanovi ne bodo zmogli poravnati, saj živijo od socialne podpore, pravi Strojan.

Če do dogovora ne pride in bodo v Rojah ostali brez elektrike, se nameravajo Strojanovi vrniti nazaj v Ambrus, na nezazidljivo parcelo, kjer so včasih živeli v bivališčih, ki jim jih je država, ker so bile zgrajene na črno, porušila.

Strojanovi sicer v Ambrusu niso zaželeni. Kot je za STA pojasnil predsednik krajevne skupnosti Ambrus Ciril Šinkovec, so jim v času, ko so živeli tam, povzročili veliko škode, zato bodo, če bo treba, nekdanjo parcelo Strojanovih tudi zaparkirali in tako preprečili, da bi se družina naselila nazaj. Parcela je, zagotavlja Šinkovec, prepisana na državo, torej tudi formalno ni več v lasti Strojanovih.

Nemiri so v Ambrusu izbruhnili oktobra 2006, ko je znanec Strojanovih, ki je takrat živel pri njih, hudo poškodoval enega od krajanov Ambrusa. Zgodil se je protest krajanov, pred katerim je družina pobegnila, naslednje leto pa so jih večkrat preselili, iskali zanje lokacijo, ob vsaki vrnitvi v Ambrus pa so jih pričakale vaške straže. Med božično-novoletnimi prazniki konec leta 2007 so vendarle našli parcelo v Ljubljani, s katero so se Strojanovi strinjali in kasneje sklenili omenjeno menjalno pogodbo.

Na ministrstvu za okolje sicer pojasnjujejo, da so bile do prepisa nepremičnin v Rojah na Strojanove podlage za to, da je elektriko plačevalo okoljsko ministrstvo, sklep takratne vlade, sklenjena menjalna pogodba med državo in Strojanovimi, posamična pogodba za dobavo električne energije med ministrstvom in GEN-I ter pogodba med ministrstvom ter Elektro Ljubljana o dostopu končnega odjemalca do distribucijskega omrežja, so pojasnili na ministrstvu za okolje.