Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stres: Sožitje s Hrvati le ob pravični meji

Deli na:

Bistveno sporočilo, ki ga je ljubljanski nadškof Anton Stres nameraval sporočiti slovenski javnosti glede arbitražnega sporazuma, je v izjavi Komisije Pravičnost in mir, so danes za STA sporočili s Slovenske škofovske konference. V izjavi z naslovom Mir je sad pravičnosti komisija poudarja, da bo sožitje med narodoma mogoče le, če bo meja pravična.

Bistveno sporočilo, ki ga je ljubljanski nadškof Anton Stres nameraval sporočiti slovenski javnosti glede arbitražnega sporazuma, je v izjavi Komisije Pravičnost in mir, so danes za STA sporočili s Slovenske škofovske konference. V izjavi z naslovom Mir je sad pravičnosti komisija poudarja, da bo sožitje med narodoma mogoče le, če bo meja pravična.

"Katoliška cerkev na Slovenskem si je v dolgotrajnem obdobju urejanja meje med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in na morju vedno prizadevala, da bi tudi v nastali situaciji oba naroda ohranila tradicionalno dobrososedske odnose, prijateljsko sodelovanje in vzajemno sožitje," je v izjavi komisije, objavljeni v torek, zapisal njen predsednik Stres.

Po njegovih navedbah se Cerkev zaveda, da ni v njeni pristojnosti odločanje o zadevah, ki so stvar meddržavnih dogovorov. Si pa, kot poudarja, želijo prispevati k spoštovanju resnice o zgodovinskih dejstvih, k poštenju in strpnosti v izjavah ter javnih nastopih, predvsem pa k spoznanju "za prave zahteve pravičnosti" tudi pri določanju meje.

Ob tem je opozoril tudi na "dejstvo, da je za Slovenijo izhod na odprto morje vitalnega pomena in ga lahko izgubi, medtem ko za Hrvaško te nevarnosti ni".

Po njegovih besedah je razumljivo, da Cerkev pozdravlja vsak napredek v sporazumnem in mirnem reševanju sporov, vendar se pri tem zaveda svetopisemskega načela, da je mir sad pravičnosti. "Ko si prizadevamo za mirno sožitje in prijateljstvo med narodoma, se zavedamo, da ju bo mogoče ohraniti in razvijati le, če bo meja, ki jo je treba določiti, pravična in se zaradi nje noben narod ne bo čutil izigranega," je prepričan.

Ob tem se sprašuje, ali ne bilo bolje, da bi politiki nase prevzeli odgovornost, ki jim je bila zaupana na volitvah, in bi o arbitražnem sporazumu dokončno odločili v državnem zboru, saj je to zdaj prepuščeno odločanju državljanov na referendumu.

V komisiji tudi pozivajo medije, naj bodo v svojem poročanju nepristranski in naj pošteno posredujejo različna mnenja in argumente. "Tokrat gre za preveč pomembne nacionalne interese, da bi jih kdor koli smel podrediti političnim koristim," poudarja Stres. Volivce pa obenem poziva, naj si oblikujejo utemeljeno in razumno stališče ter glasujejo preudarno in odgovorno za to, da bomo lahko prišli do pravične meje.

Izjavo komisije so v torek predstavili na novinarski konferenci, kjer je član komisije Ivan Kukar med drugim dejal, da Katoliška cerkev ne podpira arbitražnega sporazuma in je skeptična, da bo "privedel do takšne rešitve, ki jo bomo Slovenci percepirali kot pravično". Tajnik komisije Tadej Strehovec pa je po poročanju TV Slovenija v sredo poudaril, da gre pri navedbah o nepodpori arbitražnemu sporazumu le za Kukarjevo osebno mnenje.