pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stres o Hudi jami

Deli na:

Pogled na žrtve ob odkritju grobišča v rudniškem rovu v Hudi Jami je vsakega sočutnega človeka globoko pretresel, saj ni mogoče spregledati strahotnega trpljenja žrtev in barbarske okrutnosti njihovih morilcev, je v izjavi zapisal predsednik komisije Pravičnost in mir Anton Stres. Ideologija po njegovo ne more postati opravičilo za noben zločin.

Pogled na žrtve ob odkritju grobišča v rudniškem rovu v Hudi Jami je vsakega sočutnega človeka globoko pretresel, saj ni mogoče spregledati strahotnega trpljenja žrtev in barbarske okrutnosti njihovih morilcev, je v izjavi zapisal predsednik komisije Pravičnost in mir Anton Stres. Ideologija po njegovo ne more postati opravičilo za noben zločin.

Kot je zapisal Stres, je komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci v preteklih letih že nekajkrat opozorila na moralne in pravne razsežnosti povojnih zločinov in na dolžnosti, ki jih imajo v zvezi s tem najvišje državne ustanove.
Sočustvovanje, pretresenost, zgroženost in zahteva po dostojnem pokopu žrtev teh množičnih zločinov so po njegovih navedbah povsem umestni in razumljivi odzivi ljudi, "vendar se kot politična skupnost zgolj pri tem ne moremo ustaviti".

Najvišje državne institucije, posebno tiste, ki so posebej dolžne pospeševati etične vrednote, pravičnost, mirno sožitje in celovito spoštovanje človekovih pravic, bi morale izreči jasno in nedvoumno moralno ter politično obsodbo teh zločinov in vseh posameznikov oziroma skupin, ki so zanje odgovorni, je prepričan Stres.

Soočenje z najbolj zavržnimi dogodki slovenske polpretekle totalitarne zgodovine je po njegovem mnenju nujno, "če hočemo postati in ostati civilizirana in etična družba". Kot je zapisal, je skrajni čas, da vsi državljani in državljanke na osebni, narodni in državni ravni "zelo jasno vzpostavimo temeljna moralna načela o nedotakljivosti slehernega človeškega življenja in o dostojanstvu slehernega človeka, ki so bila kruto teptana med revolucijo in po njej".

Po navedbah predsednika komisije je za "gnusne zločine proti človeštvu in lastnemu narodu" potrebno ugotoviti krivce ter javno obsoditi takratno komunistično totalitarno oblast in tem tudi "oprati dobro ime poštenih in iskrenih borcev za svobodo slovenskega naroda, ki so jih med vojno in vsa leta po njej zlorabljali kot nekakšen 'živi ščit' totalitarnih politikov, ideologov in zločincev". Poskus, da bi zločin za vedno prikrili, je v Barbarinem rovu nadvse očiten, navaja.

Po mnenju Stresa je ravno omalovaževanje politizacija teh zločinov. "Nobene politizacije ne bi moglo biti, če bi država pravočasno izpolnila svojo moralno dolžnost," je zapisal. Komisija zato izreka priznanje državni komisiji, ki si zadnja leta po njegovih besedah pogumno prizadeva za odkritje zamolčanih zločinskih dejstev. Prav tako komisija "z zadovoljstvom ugotavlja, da se v delu javnega mnenja in javnih glasil krepi moralna zgroženost nad zločini".

Končni cilj tega dozorevanja naše moralne zavesti pa mora biti odpuščanje in sprava, ki naj pripelje do tega, da ne bo več 'naših' in 'vaših', ampak bomo vsi enakopravni, enako spoštovani in enako dobrodošli člani iste narodne in politične skupnosti, je še zapisal Anton Stres.