Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

STO tudi letos z novimi sredstvi za turistične vodnike

Deli na:
STO tudi letos z novimi sredstvi za turistične vodnike

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Turistični vodniki so bili v času epidemije deležni povračil stroškov osnovnega vodenja in temeljnega mesečnega dohodka, STO pa jim bo s sredstvi naproti stopila tudi letos, je bilo slišati na novinarski konferenci pred 21. februarjem, svetovnim dnevom turističnih vodnikov. Vodniki med priložnostmi vidijo vključitev najbolj ranljivih skupin.

V. d. direktorice Slovenske turistične organizacije (STO) Ilona Stermecki je na današnji spletni novinarski konferenci spomnila, da je STO na pomoč slovenskemu turizmu in turističnim vodnikom v času ob epidemiji covida-19 v letih 2020 in 2021 priskočila z javnima pozivoma poslovnim subjektom, ki opravljajo dejavnost turističnega vodenja.

Prvič je imela na voljo do 146.000 evrov, pri čemer je lahko posameznik pridobil najmanj 500 evrov, a je bilo porabljenih le 80 odstotkov sredstev, ker je izvedbo preostalih aktivnosti preprečil nov val okužb. Drugič je imela za pomoč na voljo 300.000 evrov, in sicer za projekte turističnega vodenja od 1000 do 7000 evrov z DDV, odvisno od statusa in izpolnjenih pogojev prijavitelja.

Kot je povedala Stermeckijeva, je bil lanski razpis uspešen, sredstva so bila v veliki meri pokoriščena. Glede na slabšo zimo, ki je bila vnovič posledica ukrepov in covida, pa so v program STO po njenih besedah sredstva za turistične vodnike umestili tudi za letošnje leto.

"Zavedamo se, kako pomembni so turistični vodniki pri promociji turistične ponudbe, destinacije, države, pa tudi pri povezovanju vseh deležnikov v turizmu, in to je treba spodbujati," je poudarila. "Ko bomo opravili s pandemijo, moramo biti dobro pripravljeni vsi ponudniki, vsi deležniki v turizmu, zato moramo vztrajati, moramo ostati, imeti dobre, kakovostne, izobražene turistične vodnike, s tega vidika mora STO to podpirati," je dodala.

Predsednica Društva regionalnih turističnih vodnikov Argos Mateja Kregar Gliha je pozdravila pomoč države turističnim vodnikom, ki da ni ostala neopažena niti v WFTGA - Svetovni zvezi društev turističnih vodnikov.

Turistični vodniki so bili v Sloveniji po protikoronski zakonodaji nekaj časa upravičeni tudi do mesečnega temeljnega dohodka, to pa jim je, tako Kregar Glihova, omogočilo izvajanje nekaterih dobrodelnih akcij, med njimi spletnih vodenih ogledov za starejše občane v domovih in centrih aktivnosti.



Pri tem so jih močno podprli v Centru aktivnosti Fužine CAF. Kot je povedala Monika Šparl iz centra, ki deluje v fužinskem domu ostarelih, so se tovrstni ogledi izkazali kot zelo primerni za starejše, zlasti za tiste, ki so zaradi zdravstvenih razlogov ali starosti gibalno ovirani in ne morejo po izletih s turističnimi agencijami. V tej luči se je zavzela za ohranitev te aktivnosti.

Turistična vodnica Urša Sreš je povedala, da so spletna vodenja za starejše postala stalnica, da pa se je bilo težko privaditi, da ne vodiš skupine pred seboj. Poleg tega so prišli novi izzivi, kot sta zagotovitev zanesljive spletne povezave in ustreznega zvoka.

Turistični vodniki so začeli sodelovati tudi z Zavodom Brez ovir, ki se med drugim ukvarja z osebno asistenco in dostopnim turizmom. V zavodu so jih opolnomočili glede posameznih skupin oseb z oviranostmi, možnimi ovirami tekom turistične ponudbe, načinom izogibanja tem oviram in ravnanju v primeru zapletov, je pojasnila Mojca Slapar iz zavoda.

V Argosu v tej luči trdno verjamejo v možnosti vključitve turističnih vodnikov v ponovno aktiviranje turistične dejavnosti s poudarkom na vključevanju najbolj ranljivih skupin.

Na novinarski konferenci je bilo govora tudi o (pomanjkljivem) nadzoru turističnega vodenja. Sogovorniki so se strinjali, da je prav, da je poklic turističnega vodnika reguliran, da ga ne mora opravljati vsakdo, temveč torej le tisti, ki imajo ustrezna znanja in ta znanja še nadgrajujejo.

Turistična vodnica Nina Buh pa je denimo poudarila, kako pomembno je, da vodniki znajo predstaviti svoje ideje, jih kreirati, saj so na ta način v podporo destinacijam in je mogoče dobro sodelovanje z njimi.